Cucul de la Cotroceni tace - prescripţia nu se aplică în dosarele lui TRAIAN BĂSESCU

| 01 aug, 2014

Traian Băsescu imunitate. Nici o faptă penală de care este acuzat preşedintele nu se prescrie. În cei 10 ani de mandat pe care i-a avut Traian Băsescu, dosarele au rămas în aşteptare, ceea ce implică, spune Tiberiu Nițu, redeschiderea acestora după terminarea mandatului, la sfârşitul anului.

Traian Băsescu dosar penal. Dosarele în care este cercetat preşedintele Traian Băsescu s-au suspendat pe perioada mandatelor sale prezidenţiale, care îi conferă imunitate, totală. Ce înseamnă asta? Conform declaraţiilor lui Tiberiu Niţu, procurorul general, prescrierea care în mod normal se aplică faptelor din dosarele în curs de derulare după 10 ani, nu se aplică şi în dosarele lui Băsescu.

După terminarea mandatului lui Traian Băsescu, toate misterele pe care presa a încercat să le elucideze legate de dispariţia Flotei comerciale a României, de dobândirea imobilului din Mihăileanu, de dobândirea terenului de la Nana sau legate de acuzaţiile de ameninţare şi şantaj la adresa Gabrielei Firea vor intra din nou sub incidenţa justiţiei.

Citeşte şi: La sfatul președintelui, Ioana Băsescu a dat 1,3 milioane de euro pe 300 ha de teren arabil în Călărași

Nici o faptă penală de care este acuzat preşedintele nu se prescrie. În cei 10 ani de mandat pe care i-a avut Traian Băsescu, dosarele au rămas în aşteptare, ceea ce implică, spune Tiberiu Nițu, redeschiderea acestora după terminarea mandatului, la sfârşitul anului.

Având în vedere că alegerile generale au loc în 2016, nu se poate pune problema ca Băsescu să beneficieze de imunitate pentru percheziţie sau reţinere. Va fi foarte grav dacă preşedintele nostru, cel are a propovăduit independenţa justiţiei timp de 10 ani, va fi târât prin tribunale, fiind în sfârşit nevoit să-şi demonstreze nevinovăţia în instanţă.

Să nu uităm că faptele de care preşedintele este acuzat, unele dintre ele cel puţin au depăşit de mult 10 ani de zile. Cu toate acestea, redeschiderea dosarelor şi poate deschiderea unor dosare noi, pentru fapte săvârşite în timpul mandatului său prezidenţial, i-ar putea aduce preşedintelui actual cel puţin o condamnare. S-a întâmplat şi la case mai mari. Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy a fost reţinut pentru acuzaţii de corupţie, acuzaţii care erau lansate încă de pe vremea când acesta ocupa funcţia de preşedinte.

Citeşte şi: Despre imunitatea lui Traian Băsescu

În cazul nostru, preşedintele Traian Băsescu, cel care s-a ocupat timp de 10 ani cu acuzarea, se regăseşte brusc în zona celor care se apără de acuze. Recent, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat într-un interviu, că preşedintele va fi cercetat după terminarea mandatului, inclusiv într-un dosar legat de desfăşurarea referendumului din 2012. Se pare că preşedintele ar putea fi vinovat de boicotarea alegerilor, faptă pedepsită de Codul Penal cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Oricare ar fi decizia justiţiei, imediat ce Băsescu îşi termină mandatul, justiţia va intra în joc, va cerceta, va verifica şi va dispune în conformitatea cu faptele şi cu adevărul. În ultimii 10 ani singurii care au putut să atragă atenţia asupra posibilelor derapaje ale preşedintelui a fost presa şi, pe alocuri Opoziţia lui Traian Băsescu. Nici un dintre aceste două instituţii nu a scăpat nevătămată după ridicarea problemelor lui Băsescu cu legea. Presa a fost catalogată ca aparat de propagandă şi manipulare în timp de Opoziţia a fost ameninţată, uneori chiar cu puşcăria de Traian Băsescu.

Citeşte şi: Traian Băsescu vrea referendum pentru un Parlament unicameral

Vestea că dosarele lui Băsescu nu se prescriu ne dă totodată o explicaţie pentru perioada de acalmie a preşedintelui. Oare începe să-şi aranjeze apele pentru debarcarea de la Cotroceni?

Într-un răspuns pentru Antena 3, deși apără imunitatea lui Traian Băsescu din timpul mandatului de președinte al României, subliniază că Traian Băsescu rămâne fără apărare după terminarea mandatului. Tiberiu Nițu susține că Traian Băsescu se bucură de imunitate în fața oricărei fapte penale. Însă, după terminarea mandatului, președintele poate fi cercetat, pentru că nicio faptă penală nu se prescrie în cazul președintelui, ci, în cei zece ani de mandat dosarele rămân în așteptare și se redeschid după terminarea mandatului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ