ALRO – a fost sau nu a fost o mizerie a regimului Băsescu?

| 01 aug, 2014

După destăinuirile procurorilor Eugen Iacobescu, Angela Ciurea, Ciprian Nastasiu şi Doru Ioan Cristescu, un alt magistrat rupe tăcerea şi face declaraţii cu privire la presiunile pe care regimul patronat de Traian Băsescu le-a făcut la adresa justiţiei.

Dosarul ALRO. Prin intermediul unei scrisori transmise publicaţiei lumeajustitiei.ro, fosta şefă a Direcţiei Relaţii Internaţionale din cadrul Parchetului General, Angela Nicolae aduce noi informaţii cu privire la presiunile factorului politic în dosarul ALRO. Angela Nicolae susţine că se afla în biroul Laurei Codruţa Kovesi în momentul în care Angela Ciurea a fost mustrată de fostul Procuror General pentru cercetările din dosarul ALRO. Magistratul precizează că atitudinea Laurei Codruţa Kovesi se datora faptului că Angela Ciurea ajunsese cu cercetările sale aproape de anturajul lui Traian Băsescu. Fosta procuroare precizează că ulterior s-a întâlnit cu Angela Ciurea care i-a mărturisit că i s-a impus să plece din Parchetul General şi a fost supusă unor presiuni din partea Laurei Codruţa Kovesi şi a procurorului şef DIICOT, Codruţ Olaru.

Confesiunea Angelei Nicolae vine să confirme dezvăluirile magistraţilor cu privire la presiunile imense la care au fost supuşi în momentul în care probele adunate au indicat implicarea camarilei preşedintelui în dosarul de mită ce privea cumpărarea de energie la preţuri neconcurenţiale de către ALRO. Conform ultimelor dezvăluiri furnizate de procurorul Eugen Iacobescu, există un martor cheie care poate furniza noi informaţii cu privire la destinaţia banilor daţi ca mită pentru obţinerea de energie ieftină pentru ALRO. Potrivit magistratului, mita dată de patronii ALRO pentru obţinerea unor preţuri preferenţiale la energie ar fi valorat 10 milioane de dolari şi intermediarii acesteia ar fi fost Elena Udrea şi Theodor Stolojan.

Citeşte şi: Cine a luat şpaga pentru energia ieftină?

Dosarul ALRO. În momentul constatării faptului că compania ALRO a cumpărat energie la preţuri preferenţiale s-a demarat o anchetă care a dezvăluit că acest lucru s-a întâmplat ca urmare a unui act de corupţie. Şefii fostei companii de stat au cumpărat energie mai ieftină prin acordarea unei valize cu bani ce conţinea 4 milioane de euro. După 3 ani de cercetări la acest caz procurorii au ajuns şi la intermediarii acestei valize cu bani. Conform magistraţilor Angela Ciurea, Ciprian Nastasiu şi Doru Cristescu, în momentul în care i-au identificat pe intermediari ca fiind persoane din anturajul lui Traian Băsescu şi au solicitat monitorizarea acestora, magistraţii au fost îndepărtaţi din DIICOT.

Reţeaua de trafic de influenţă dezvoltată în jurul ALRO s-a creat în perioada 1996-2000 când Traian Băsescu a fost numit responsabil cu privatizările companiilor strategice, printre aceste companii se număra şi ALRO. Privatizarea marilor companii a fost convenită de cabinetele CDR împreună cu Banca Mondială. În acel moment Theodor Stolojan era om de legătură care informa instituţia financiară internaţională despre modul în care decurg privatizările în România. Totodată, trebuie menţionat că în acei ani Theofor Stolojan deţinea acţiuni la o companie care se afla în strânse legături cu ALRO. Pe de altă parte, un alt om apropiat de Traian Băsescu, Valeriu Stoica, oferea în acele vremuri consultanţă pe bani grei companiei ALRO.

Dosarul ALRO. Ultimele dezvăluiri ale magistraţilor atrag noi suspiciuni asupra implicării şefului statului şi a protejaţilor acestuia în afaceri necurate. Pentru a face lumină în dosarul ALRO este nevoie ca organele de anchetă să ia în considerare noile declaraţii şi să facă lumină în acest caz. Totodată, având în vedere modul suspect în care toţi aceşti magistraţi au fost îndepărtaţi, CSM ar trebui să se autosesizeze şi să demareze o anchetă pentru a vedea dacă dosarul ALRO a fost muşamalizat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 aug, 2014
RYro4MA0UJ3N
JkJlaqq8
If you're looking to buy these artielcs make it way easier.
01 aug, 2014
doras
Fabrica de dezinformare a varanului s-a pus pe fabricat stiri. Chiar ne credeti pe toti romanii cretini: cineva care se simte vizat ar fi pornit aceasta cruciada impotriva coruptilor ,constiient fiind ca, daca a facut vreo ilegalitate, va fi descoperit? Nu mai stiti ce minciuni sa scorniti., de parca n-am sti ca va dati de ceasul mortii sa-i faceti scapati pe sacalii ce-au devalizat tara. Cine-i de vina sa suporte consecintele dar nu cu dosare securistece. Cum se face ca aceste " adevaruri" n-au iesit pana acum la iveala? Amestecati adevaruri trunchiate si minciun sfruntate mizand pe masa de spalati pe creier ce , asemeni unor zombi, nu mai judeca ci va urmeaza orbeste. ,fascistilor!
01 aug, 2014
ANTONESCU C - - -
CE MIZERIE ????? CÂND MÂRLANUL DE LA COTROCENI PRIMEŞTE MORMANE DE VALUTĂ ŞI APOI LE SPALĂ E MIZERIE ????????????? DA CĂ DOAR NUMAI MIZERIA SE SPALĂ ....
01 aug, 2014
Av.Abraham Antidoaga
care magistrat,Dle Sultanescu.....???dna infractoare?
toti infractorii scriu....carti(nastase),scrisori(angela nicolae)
iata cune e doamna "scriitoare":
Procurorul Angela Nicolae, alături de fiul ei şi alţi doi oameni de afaceri, au fost trimişi în judecată, miercuri, de procurorii DNA, după ce ea a cerut aproape 88.000 de lei pentru a intereveni în mai multe dosare, arată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un comunicat de presă.
Conform rechizitoriului întocmit în această cauză, în perioada martie-septembrie 2012 şi în ziua de 16 noiembrie 2012, dar şi în mod repetat, în cursul acestui an, Angela Nicolae ar fi cerut de la omul de afaceri Rami Ghaziri, direct şi prin intermediul fiului său Daniel Nicolae, mai multe sume de bani. În total, ea ar fi pretins de la Ghaziri aproape 112.000 de lei şi 1.500 de euro din care a primit prin intermediul fiului său, în total 82.215,64 de lei.
În schimbul banilor, spun anchetatorii, magistratul a promis că va interveni pe lângă judecătorii din cadrul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi pe lângă magistraţi procurori, astfel încât să îi determine să pronunţe hotărâri favorabile lui Rami Ghaziri şi firmei sale.
"Promisiunea de intervenţie pe lângă judecătorii CEDO avea în vedere un dosar privind o sesizare formulată de SC Avicola Crevedia SA (administrată de Ghaziri Rami), iar promisiunea de intervenţie pe lângă magistraţii români viza un dosar penal, format în baza sesizării Gărzii Financiare, înregistrat iniţial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa şi declinat ulterior la DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti", potrivit procurorilor anticorupţie.
Conform sursei citate, între 28 mai şi 12 iulie, fostul procuror al Parchetului general a cerut şi a primit de la Sorin Gheorghe, trimis şi el în judecată, în trei tranşe, suma de 4.500 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă prim procurorul parchetului de pe lângă o judecătorie şi îl va de
01 aug, 2014
Av.Abraham Antidrog
continuare
.. determina să adopte o soluţie favorabilă faţă de un cunoscut al omului de afaceri. Persoana pentru care urma să intervină era cercetată penal într-un dosar aflat pe rolul acelei unităţi de parchet, pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.
"În luna august 2013, inculpata Nicolae Eugenia Angela a primit de la inculpatul Gheorghe Sorin, în baza unei înţelegeri infracţionale anterioare, suma de 1.000 lei pentru intervenţia făcută pe lângă un agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte - Biroul Rutier, în scopul de a-l determina să nu-l sancţioneze pe Gheorghe Sorin care fusese depistat în timp ce transporta, cu un autoturism, animale, fără documente de provenienţă", spun anchetatorii DNA.
Fostul procuror este acuzat de anchetatori de trafic de influenţă. Alături de ea, a mai fost deferit justiţiei şi fiul său, Daniel Nicolae, acuzat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată, dar şi oamenii de afaceri Rami Ghaziri şi Sorin Gheorghe, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată.
Dosarul urmează să fie soluţionat de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Angela Nicolae şi fiul ei au fost arestaţi în 29 octombrie, după ce procurorii DNA au identificat o reţea de evaziune fiscală în domeniul alimentar, care ar fi prejudiciat statul român cu peste 70 de milioane de euro. În acest dosar cercetările sunt continuate de anchetatori, în el fiind implicaţi mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi milionarul Justin Paraschiv.
În aceeaşi zi în care a fost arestată, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus suspendarea din funcţia de magistrat a Angelei Nicolae, procuror şef de birou în Parchetul instanţei supreme. Ulterior, în 10 decembrie, CSM a luat act de cererea de demisie înaintată de Angela Nicolae.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ