Cum demonstrează specialiştii legătura dintre STRES şi CANCER

| 05 iun, 2014

Oamenii de știință au devenit din ce în ce mai interesați de a descoperi cauzele pentru care cea mai periculoasă boală din lume se declanșează. Mai precis este vorba despre legătura pe care o are cancerul cu stresul. S-a presupus că stresul este unul dintre factorii determinanți în dezvoltarea maladiei.

De-a lungul timpului, au existat mai multe ipoteze conform cărora s-a presupus că există o legătură directă între nivelul de stres și cancer. În acest sens au fost efectuate diverse studii, iar rezultatele au fost de cele mai multe ori controversate. Pentru ca aceste rezultate să fie utile pentru progresul științific, cercetătorii au vrut să facă lumină cu privire la această legătură între stres și cancer.

Stresul, manifestat prin simptomele clasice cum ar fi durerile de cap sau chiar un tonus slab, slăbește sistemul imunitar și astfel problemele de sănătate se pot instala fără nicio problemă. Cercetătorii cred că acest fenomen este pus în seama unui hormon numit cortizol, care poate slăbi sistemul imunitar și capacitatea sa de a preveni boala.

Cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă au reușit să demonstreze că nivelul ridicat de stres are o legătură strânsă cu vindecarea rănilor. Cu cât o persoană este mai stresată cu atât sunt șansele mai mici de a se vindeca. De asemenea, stresul te împiedică să arzi prea multe calorii și astfel organismul este împiedicat să elibereze depozitele de grăsime pentru a satisface nevoia energetică. În schimb, hormonii de stres încep să contribuie la creșterea depozitului de grăsime și concomitent crește nivelul zahărului din sânge.

Stresul cronic poate forța organismul de a ignora nivelul de insulină. Această situație apare atunci când celulele nu mai iau în seamă nivelul de glucoză. Se crede că nivelul zahărului din sânge din cauza stresului, dar și dieta nepotrivită dezvoltă rezistența față de insulină. Când insulina nu poate debloca activitatea celulelor activitatea de ardere a organismului scade considerabil și astfel se instalează obezitatea, una dintre cele mai mari probleme ale timpurilor noastre.

Stresul inhibă producerea celulelor de tip NK care sunt responsabile pentru identificarea și înlăturarea celulelor canceroase. Înfricoșător mai este faptul că cu cât nivelul stresului este mai ridicat cu atât celulele canceroase din organism se dezvoltă mai repede și capacitatea organismului de a lupta cu boala tinde spre zero. În consecință, un organism stresat este pasibil de a dezvolta cancerul într-un timp relativ scurt dacă nu sunt luate măsuri pentru a avea un stil de viață echilibrat.

 

Sursă: efemeride.ro

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ