Cum l-a mai îmbrăţişat o dată Băsescu pe Crin Antonescu

| 03 mar, 2014

De la începutul crizei guvernamentale ce a dus în final la ruperea USL, atitudinea lui Traian Băsescu a fost, cel puţin la nivel declarativ, de îngrijorare faţă de situaţia politică din România.

Analizând mesajele preşedintelui din ultimele trei săptămâni, constatăm o serie de elemente recurente, şeful statului încercând să se prezinte ca un lider responsabil şi mascându-şi atacurile în spatele unui discurs în care se vorbea de lipsa de maturitate a adversarilor săi.

Duminică dimineaţă am asistat la o schimbare radicală de strategie, preşedintele ieşind direct la atac, ţintele fiind primul ministru Victor Ponta şi noua formulă guvernamentală pe care liderul Executivului o va propune luni. Astfel, Traian Băsescu a declarat că premierul Ponta ar trebui să îşi depună mandatul şi să se prezinte la Cotroceni pentru a fi desemnat din nou din moment ce, pe lângă structura guvernului, s-ar schimba şi programul de guvernare.

Conform preşedintelui, ruperea USL a însemnat automat şi invalidarea proiectului adoptat de Parlament atunci când a fost învestit Guvernul Ponta, caz în care trebuie începută procedura de validare a unui nou executiv. În plus, preşedintele a mai adăugat că, în cazul în care Victor Ponta se va prezenta doar în faţa Parlamentului, atunci domnia sa va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu legitimitatea Executivului.

Dincolo de faptul că argumentele preşedintelui au fost demontate de mai mulţi experţi în drept constituţional, unii dintre ei destul de apropiaţi preşedintelui, declaraţiile politice făcute de Traian Băsescu duminică au şi o altă semnificaţie. Aducând argumentul ruperii USL ca motiv pentru o presupusă invalidare de către CCR a noului Guvern Ponta, Traian Băsescu a recunoscut indirect că fără Crin Antonescu nu ar fi avut motive să sesize instanţa constituţională pe marginea remanierii Guvernului Ponta.

De asemneea, declaraţiile preşedintelui reprezintă poate cea mai bună dovadă a legăturii dintre Crin Antonescu şi Traian Băsescu, un nou exemplu al modului în care cei doi colaborează mai mult sau mai puţin direct. Cei care încă mai cred în lipsa unei legături între cei doi politicieni trebuie să aibă în vedere acest transfer de iniţiativă, petrecut la câteva zile după ce Antonescu făcea declaraţii în legătură cu faptul că Victor Ponta trebuie să îşi înainteze demisia ca urmare a ruperii USL.

Devine astfel din ce în ce mai evident evident că în perioada imediat următoare, Traian Băsescu va face tot ce îi stă în putere pentru a prelungi o criză creată de la bun început în mod artificial de actualul preşedinte al PNL. Duminică am asistat la predarea ştafetei între Crin Antonescu, care a deschis şi a alimentat criza din USL până la ruperea Uniunii, şi Traian Băsescu, care în zilele viitoare va exploata la maxim situaţia creată de liberali.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ