Cum modernizează Guvernul sistemul fiscal

| 25 aug, 2014

Sistemul fiscal are nevoie mare de restructurare pentru plătitorii de taxe, atât persoane juridice cât şi persoane fizice. Guvernul, prin ANAF, demarează un program pilot în Bucureşti şi Ilfov care, începând din 2015, va fi aplicat la nivel naţional. Proiectul încurajează contribuabilii să depună la ANAF documente prin mijloace electronice, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu.

Introducerea „Spaţiului privat virtual” se traduce prin posibilitatea plătitorilor de taxe, persoane fizice, de a-şi depune şi a solicita anumite documente de la Fisc prin intermediul internetului. Proiectul de Ordin de ministru introduce programul pilot din septembrie şi până la sfârşitul anului.

Modernizarea sistemului de comunicare între ANAF şi contribuabili este o condiţie necesară pentru dezvoltarea unui sistem fiscal performant, în beneficiul contribuabililor. În paralel cu reducerea taxelor parafiscale, măsură care reduce birocraţia din sistem, noul obiectiv al Ministerului Finanţelor este aducerea mai aproape ale seriviciilor de administrare fiscală de contribuabili.

Avantajele sunt clare. Pe lângă beneficiile evidente pentru contribuabilii care nu se vor mai deplasa pentru a îndeplini anumite formalităţi, colectarea este foarte posibil să crească prin introducerea unui sistem electronic unitar de colectare în administrarea Ministerului Finanţelor.

Citeşte şi: Bătălia pe economie. Două modele economice diferite - Ponta sau Băsescu? Creștere sau tăieri?

Persoanele fizice se vor putea identifica electronic prin certificate digitale calificate (eliberate de furnizorii de servicii de certificare acreditaţi) sau cu nume şi parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă OTP.

Printre documentele care pot fi comunicate electronic se numără: declaraţii fiscale întocmite de persoana fizică, cereri adresate Fiscului pentru obţinerea unor informaţii sau documente în legătură cu situaţia fiscală personală, acte administrative fiscale, de executare şi alte acte emise de ANAF în executarea legii (decizii de impunere, notificări, somaţii), certificatul de atestare fiscală, adeverinţa de venit, dar şi registrul documentelor electronice.

Sistemele performante de administrare fiscală, cum ar fi Suedia sau Norvegia se bucură de aprecierea contribuabililor. Deşi taxele au depăşit uneori 70% din veniturile persoanelor fizice în sistemele nordice evaziunea este aproape inexistentă şi contribuabilii au relaţii foarte deschide cu Fiscul.

Poate şi pentru România, modelele de succes din Vestul sau Nordul Europei pot fi educative. O comunicare eficientă şi transparentă dintre ANAF şi contribuabili pare că este totuşi un pas cât se poate de necesar într-un sistem care are încă multe de rezolvat pentru a ajunge la nivelul statelor amintite mai sus. Poate acum începem să mergem pe drumul cel bun.

Citeşte şi: Ce ne pregătesc Finanţele

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ