DNA: Alina Bica lăuda profesionalismul evaluatorului, deşi acesta a supraevaluat grosolan terenul

| 21 noi, 2014

Alina Bica îl lăuda în faţa membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP pe expertul evaluator implicat în retrocedarea terenului din zona Plumbuita, deşi raportul întocmit de acesta era unul "supraevaluat grosolan", se arată în referatul DNA, transmite Agerpres.

Procurorii arată că, pe 15 martie 2011, cei 9 membri ai Comisiei Centrale, printre care se aflau Alina Bica, Marko Attila, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Remus Baciu, George Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, au luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeţei de 13.0535 ha din zona Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe.

La dosar exista un raport întocmit de evaluatorul Emil Nuţiu, care a stabilit o valoare de despăgubire de 377.282.300 lei.

DNA susţine că membrii Comisiei au acceptat raportul întocmit de expertul Emil Nuţiu, deşi acesta a evaluat un teren agricol la preţul unui teren rezidenţial.

Mai mult, evaluatorul Emil Nuţiu a primit de la Stelian Gheorghe, anterior efectuării raportului, o sumă de cuprinsă între 30.000 şi 100.000 lei, tocmai pentru a supraevalua terenul iar prin intermediari a fost realizată o intervenţie la nivelul membrilor Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor.

Procurorii consideră că membrii Comisiei Centrale "şi-au încălcat, negat şi nesocotit tocmai obligaţia de statut ce presupunea analiza, dezbaterea asupra raportului de evaluare, astfel încât decizia bazată pe acest raport să fie riguroasă".

"Dar raportul a fost unul eronat, grosolan supraevaluat în scopul îmbogăţirii fără drept şi în scopul asigurării unor rezerve pentru mituirea unor membri care au ajutat - sub acest aspect cercetările fiind în curs - iar efectele se răsfrâng asupra unei colectivităţi de persoane îndreptăţite la despăgubiri, care la rândul său a formulat cereri de despăgubire, dar care a fost tratată doar formal", se mai arată în referatul DNA.

În plus, membrii Comisiei nu au făcut nici măcar demersul minim de a analiza explicaţiile evaluatorului.

La şedinţa din 15 martie 2011, evaluatorul Emil Nuţiu a fost invitat pentru a da explicaţii, însă datorită faptului că acesta a făcut precizări generale, Alina Bica "a făcut un elogiu al profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit iar suma stabilită era justificată".

Anchetatorii susţin că prin acţiunea membrilor Comisiei, "bugetul public a fost irosit şi practic furat în interesul unei singure persoane beneficiare şi favorite, consecinţa fiind nedreptăţirea altor titulari de drepturi, ale căror dosare de despăgubire nu au fost soluţionate şi care nu puteau spera la aşa supraevaluări dacă nu cunoşteau filiera".

"Activitatea infracţională abuzivă s-a realizat prin însuşirea necondiţionată a evaluării oferite de inculpatul Nuţiu Emil, doar cu scopul de a simula reparaţia, pentru că, în realitate, s-a urmărit şi s-a realizat îmbogăţirea pe nedrept a unor favoriţi, cărora li s-a dat cadou, prin prăduirea bugetului public, suma de 377.282.300 lei. Consecinţa deosebit de gravă a acestei activităţi infracţionale abuzive a inculpaţilor, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea despăgubirilor rezultă din faptul că suma de 377.282.300 lei plătită în acest dosar de despăgubire este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei", se mai arată în referatul DNA.

Alina Bica a fost reţinută joi seară de procurorii DIICOT, fiind acuzată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, au fost reţinuţi Emil Nuţiu, expert evaluator; Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai aceleiaşi comisii din cadrul ANRP.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi penal deputatul UDMR Marko Attila, pentru abuz în serviciu, şi omul de afaceri Stelian Gheorghe, în cazul său fiind impusă măsura controlului judiciar.

DNA cere arestarea unui deputat în dosarul șefei DIICOT

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ