Dorin Cocoş apare în dosarul Alinei Bica: mită de 10 milioane de euro pentru a interveni la ANRP

| 22 noi, 2014

Omul de afaceri Dorin Cocoş ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) în legătură cu despăgubirea lui Stelian Gheorghe pentru un teren în Capitală, reiese din referatul DNA la dosarul în care este cercetată şi procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica.

"În cursul anului 2010, GS (Gheorghe Stelian - n.r.) a cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafaţa de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, Bucureşti. După aceea, Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine (...) După ce s-a nominalizat un evaluator, GS i-a dat un plic cu bani (...) 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, (...) valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei şi Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului (...) Cocoş Dorin, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 euro (...)", se arată în documentul respectiv, conform probelor administrate de procurori.

Potrivit DNA, procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, reprezentând Ministerul Justiţiei, unde ocupa funcţia de secretar de stat.

Pe 15 martie 2011, membrii Comisiei au acceptat plata sumei de 377.282.300 lei către omul de afaceri Stelian Gheorghe, reprezentând despăgubiri pentru terenul din zona Plumbuita.

DNA susţine că, prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)", susţine DNA.

În şedinţa comisiei din 15 martie 2011, arată procurorii, citând unul dintre inculpaţi, Alina Bica "a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată".

"La şedinţa din 15.03.2011 a fost prezent şi evaluatorul care a întocmit raportul de evaluare. În cadrul acestei şedinţe, Bica Alina a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată. Având în vedere solicitarea anterioară făcută de către Dorin Cocoş, deşi valoarea stabilită pentru teren mi s-a părut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luând în considerare susţinerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu preţuri duble. (...) Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin Cocoş, cu care eram în relaţii de prietenie. De asemenea, am aflat că Bica Alina făcea parte din cercul relaţional al familiei Cocoş. (...)", se mai arată în referatul procurorilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sâmbătă ca Alina Bica să fie arestată preventiv pentru 30 de zile în acest dosar, ea fiind acuzată de DNA de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Mandate de arestare preventivă au primit şi Emil Nuţiu, expert evaluator; Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.

Decizia instanţei nu este definitivă, însă executorie.

Alina Bica s-a predat sâmbătă dimineaţă la arestul Poliţiei Capitalei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ