Şefa DIICOT, Alina Bica, arestată pentru 30 de zile

| 22 noi, 2014

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sâmbătă ca Alina Bica, procuror şef al DIICOT, să fie arestată preventiv pentru 30 de zile, într-un dosar în care este acuzată de DNA de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Mandate de arestare preventivă au primit şi Emil Nuţiu, expert evaluator; Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Decizia instanţei nu este definitivă, însă executorie.

Alina Bica s-a predat sâmbătă dimineaţa la arestul Poliţiei Capitalei.

Alina Bica a fost adusă vineri, în jurul orei 14,30, la sediul instanţei supreme cu o dubă a Poliţiei şi a părăsit sala de judecată sâmbătă dimineaţa, la ora 3,00, după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere şi judecătorii au rămas în pronunţare.

Plecarea sa nu a fost lipsită de incidente. La ieşirea din sediul instanţei, Alina Bica a fost lovită din greşeală cu o cameră de filmat în îmbulzeala creată de ziariştii care încercau să-i pună întrebări. După aceasta, s-a urcat grăbită în maşină care a demarat şi a trecut pe culoarea roşie a semaforului.

Fiind urmărită de jurnalişti, la un moment dat, maşina a oprit, iar şefa DIICOT s-a dat jos şi s-a îndreptat către un cameraman, căruia i-a cerut nervoasă să nu o mai filmeze.

Alina Bica a fost reţinută joi seara de procurorii DIICOT, fiind acuzată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Iniţial, CSM a dat doar un aviz de arestare la domiciliu pentru Bica, însă Consiliul Superior al Magistraturii şi-a schimbat decizia, la cererea procurorului şef al DNA, Laura Kovesi.

Potrivit DNA, Alina Bica a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, reprezentând Ministerul Justiţiei, unde ocupa funcţia de secretar de stat.

Pe 15 martie 2011, membrii Comisiei au acceptat plata sumei de 377.282.300 lei către omul de afaceri Stelian Gheorghe, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.

DNA susţine că, prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)", susţine DNA.

În acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi penal deputatul UDMR Marko Attila, pentru abuz în serviciu, şi omul de afaceri Stelian Gheorghe, în cazul celui din urmă fiind impusă măsura controlului judiciar.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 noi, 2014
MIHAI
ALINA GHICA
legile ROMANIEI sunt din cale afra de blande cu cei ce SUBMINEAZA economia NATIONALA.Consider ca ar trebui URGENT modificat codul penal si sa se prevada clar ca :Toti cei prin a caror functie sunt obligati sa vegheze la respectarea legilor TARII, si chiar ei abuzeaza cu nerusinare de functie pe care o ocupa, sa li se aplice MAXIMUM de pedeapsa posibil. Ma refer la:politie, armata,primarii,JUSTITIE, ministere si chiar presedintele TARII.Pacat ca nu se are in vedere ca prima masura, recuperarea prejudiciului.Pentru subminarea economiei national ar trebuica minimul de pedeapsa sa fi 10 ani de puscarie si confiscarea averii. Tare mult imi place cum procedeaza Chinezii. P entru asemenea fapte, cei ce le-au comis sunt impuscati dupa ce si-au platit valoarea GLONTULUI. Noi ce mai asteptam???

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ