DNA cere mandat de extrădare pentru Nicuşor Constantinescu

| 11 iul, 2014

Procurorii anticorupţie cer mandat de extrădarea din Statele Unite pentru preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu. În cazul în care instanţa va aproba emiterea acestui mandat, Constantinescu riscă să fie arestat de către autorităţile americane şi adus cu forţa în ţară.

DNA a cerut acest mandat de extrădare în baza mandatului de arestare emis de către Tribunalul Municipiului Bucureşti. Potrivit legii, chiar dacă judecătorii Curţii de Apel au decis menţinerea controlului judiciar asupra lui Nicuşor Constantinescu, executarea mandatului de arestare preventivă, dacă există, este prioritară.

Cererea DNA a fost trimisă Ministerului de Justiţie care, potrivit legii, este îndreptăţit să ceară instanţei extrădarea unei persoane. România are semnat un acord de extrădare cu Statele Unite, motiv pentru care preşedintele Nicuşor Constantinescu poate fi reţinut de către poliţia americană.

Tribunalul Bucureşti a admis, pe 23 iunie, cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, determinată de faptul că Nicuşor Constantinescu nu s-a întors din SUA la termenul stabilit de judecători, unde se află la tratament, fiind diagnosticat cu cancer.

Potrivit Agerpres, procurorii anticorupţie au invocat faptul că şeful CJ Constanţa nu şi-a îndeplinit obligaţiile impuse de controlul judiciar, în timp ce avocatul său a susţinut că o eventuală întrerupere a tratamentului i-ar pune viaţa în pericol şi că Nicuşor Constantinescu nu şi-a încălcat cu rea credinţă obligaţiile pe care le avea.

Iniţial, pe 10 iunie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea DNA de menţinere a măsurii preventive a controlului judiciar faţă de Nicuşor Constantinescu, însă procurorii au făcut contestaţie.

În 27 mai, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de DNA, în dosarul în care este acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi că nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene.

El este acuzat de complicitate la 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite.

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a lui Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa), pentru 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că Gâmbuţeanu, cu sprijinul lui Nicuşor Constantinescu, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în anii 2011, 2012 şi 2013.

'Astfel, efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate nu a mai fost posibilă. În această modalitate, a fost practic blocată activitatea Curţii de Conturi în raport cu regia locală menţionată, Curtea de Conturi aflându-se în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice', arăta DNA într-un comunicat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ