Florian Coldea a ajuns în Parlament unde va fi audiat în fața Comisiei parlamentare de control a SRI

| 09 feb, 08:54

Directorul interimar al SRI, Florian Coldea, a ajuns în Parlament unde urmează să fie audiat în faţa Comisiei parlamentare de control a SRI, urmând ca acesta să dea explicaţii deputaţilor şi senatorilor despre acuzaţiile Elenei Udrea la adresa lui, precum şi despre situaţia generată de demisia lui George Maior de la conducerea serviciului.

Conform unui comunicat al comisiei, temele audierii de luni vor fi: "perspectivele de evoluţie ale principalelor riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale a României in anul 2015 şi pregătirea SRI pentru contracararea acestor riscuri; analiza situaţiei generate de demisia lui George Maior din funcţia de director al SRI; analiza situaţiei generate de afirmaţiile/acuzaţiile la adresa SRI şi a conducerii interimare a SRI, apărute în spaţiul public in ultimele zile".

Elena Udrea a lansat, începând de vineri, 30 ianuarie, acuzaţii grave la adresa lui Florian Coldea. Udrea l-a acuzat pe Coldea că i-ar fi cerut fostului ei soţ, Dorin Cocoş, să îi dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru televiziuna acestuia. De asemenea, Udrea l-a acuzat pe Coldea de implicare în campania electorală, prin coordonarea unei campanii de denigrare la adresa sa. La câteva zile, după ce procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a Elenei Udrea şi în dosarul Microsoft, fostul ministru al Dezvoltării a povestit cum un alt nume din acelaşi dosar, Dinu Pescariu, a rugat-o să intervină la actualul şef interimar al SRI, Florian Codlea.

Acuzaţii la adresa lui Codlea a adus şi Alina Bica, Fosta şefă a DIICOT. Potrivit acesteia, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut să reanalizeze situaţia lui Ovidiu Tender, în dosarul Carom, dată fiind poziţia în Africa a acestuia din urmă şi contractele pe care urma să le deruleze.

Citeşte şi: PONTA, declarație dură: Băsescu şi Udrea au fost vârfurile unor ilegalităţi, precum Nicolae și Elena Ceaușescu

Cine sunt cei opt care-l vor audia pe Coldea

Audierea lui Florian Codlea, care va începe luni, de la ora 10:00, va avea loc cu uşile închise. Preşedintele comisiei pentru controlul SRI, Georgian Pop, a afirmat într-o postare pe Facebook că audierea va avea loc, "ca întotdeauna, conform normelor legale în vigoare, iar conţinutul oricărei audieri a conducerii SRI este redat în documentele oficiale care rezultă din acea audiere". "Mă refer, aşadar, la documente oficiale care aparţin statului român, care sunt oricând opozabile justiţiei, astfel încât efectuăm cu maximă responsabilitate şi rigoare aceste audieri. În plus, la audieri, fiecare membru al Comisiei parlamentare, atât de la putere cât şi din opoziţie are dreptul şi libertatea de a adresa orice întrebare pe care o consideră necesară lămuririi oricărui aspect dezbătut în cadrul audierilor", a scris Georgian Pop pe pagina personală de Facebook.

Comisia este formată, în prezent, din opt membri, dintre aceştia, doi parlamentari acuzaţi de fapte de corupţie, doi absolvenţi ai Colegiului Naţional de Informaţii, un fost ofiţer SRI şi un traseist.

Preşedintele comisiei pentru controlul SRI, Georgian Pop, este un tânăr deputat PSD. Cunoscut din stenogramele Wikileaks sub numele de „Deep Throat”, când transmitea americanilor despre planurile PDL şi PSD de formare a noului guvern. La vremea respectivă, Pop vorbea despre despre "persoanele proaste şi lacome" din PSD, "povara specială Năstase”, în timp ce despre Victor Ponta spunea că "numai gura e de el".

Georgian Pop este deputat PSD din 2008, acum fiind la al doilea mandat consecutiv. A absolvit, în 2009, Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” - Colegiul Naţional de Informaţii, an în care şi-a obşinut şi doctoratul în Sociologie, la Universitatea Bucureşti.

În 2007, el a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Mai mult, în 2005, Georgian Pop a urmat programul George C.Marshall - "European Center for Security Studies - Leaders Program in Advanced Security Studies", plus un stafiu de pregătire, în 2003, la Departamentul de Stat al SUA.

Vicepreşedintele comisiei, deputatul Octavian Popa, este şi el absolvent al Colegiului Naţional de Informaţii. Licenţiat în istorie şi cu un master în dreptul mediului şi altul în management, Popa este la al doilea mandat de deputat, ales pe listele PNL.

Senatorul UDMR Verestoy Attila este secretarul comisiei de control al SRI. Ales în Parlament încă din 1990, de numele lui Verestoy se leagă numeroase scandaluri legate de defrişările ilegale de păduri, căpătând porecla de “Drujba lui Dumnezeu”.

În 1994, udemeristul a absolvit Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti, în timp ce în 1996 se regăsea şi el în programul “George C. Marshall” din Germania, la Colegiul de studii strategice.

În plus, Verestoy Attila are şi un doctorat în chimie anorganică şi protecţia mediului.

Citeşte şi: Ponta, dezvăluire incendiară: Când l-au abandonat serviciile pe Traian Băsescu

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 feb, 10:31
marian
cârtiţa
Aşadar Seful comisiei de control parlamentar al SRI este o cârtiţă a unor grupuri de interese SUA. Aşa înţelegem de ce dl. Pop fredonează melodia cu nevoia unui compromis între siguranţă şi libertate individuală şi e susţinător al legilor Big Brother.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ