Gheorghe Paltin Sturdza, reţinut în Dosarul Retrocedărilor

| 23 oct, 2014

Gheorghe Sturdza Paltin a primit joi ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore din partea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov, după cinci ore de audieri, în Dosarul retrocedărilor, în care mai sunt cercetaţi Viorel şi Andrei Hrebenciuc, Dan Şova, Ioan Adam.

Gheorghe Sturdza Paltin a fost scos din sediul instituţiei cu cătuşe la mâini, urmând să fie dus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu propunere de arestare preventivă, informează Agerpres.

Procurorii DNA susţin că, începând cu 24 iunie 2013, inculpaţii Gheorghe Sturdza Paltin, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Dan Costin Bengescu şi Andrei Hrebenciuc au constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior şi alte persoane), care urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos.

'În baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Dan Bengescu, Viorel Hrebenciuc şi cu suspecţii Victor Prodan, Nicolae Mergeani, Andrei Hrebenciuc a determinat-o pe suspecta Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor, să încheie un contract cu Gheorghe Sturdza Paltin, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Dan Bengescu pentru suprafaţa de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la preţul de 2.500 de euro/ha. Preţul tranzacţiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău', se spune într-un comunicat al DNA

Gheorghe Paltin Sturdza, urmaş al lui Dimitrie Sturdza şi fost proprietar a zeci de mii de hectare de pădure în Moldova, ar fi obţinut ilegal, potrivit procurorilor, peste 40.000 de hectare de pădure.

În acelaşi dosar, Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului Viorel Hrebenciuc, va fi prezentat joi la ÎCCJ cu propunere de arestare preventivă. El este reţinut de procurorii DNA Braşov pentru constituire de grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul de corupţie privind retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ