Horia Georgescu, ANI: conflictele de interese vor fi depistate electronic

| 30 oct, 2013

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a anunţat miercuri realizarea unui sistem informatic menit să prevină conflictul de interese, prin conlucrarea bazelor de date pentru depistarea acestor conflicte de interese în timp real, sistem ce va fi funcţional până la jumătatea anului viitor.

"ANI este aici pentru a prezenta un proiect digital care va schimba paradigma în ceea ce priveşte combaterea unui fenomen amplu, extrem de răspândit în România, cel al conflictului de interese în România, fie că vorbim de administraţie publică centrală, fie că este vorba de administraţie publică locală, unde acest fenomen este extrem de larg răspândit şi ne afectează pe toţi, precum şi competitivitatea economică, unde România, din păcate, ocupă un loc inferior la nivelul UE", a afirmat preşedintele ANI, Horia Georgescu la primul târg de inovaţie prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităţilor - Future Communities - Open Innovation Fair 2013, citat de Agerpres.

El a precizat că Guvernul României a îmbrăţişat o iniţiativă pe care ANI a promovat-o, în sensul realizării unui sistem care pentru prima oară va preveni conflictul de interese, va face ca baze de date să lucreze împreună în depistarea acestor conflicte de interese în timp real, în primă fază în ceea ce priveşte achiziţiile publice pe fonduri europene şi în a doua fază în achiziţiile publice din tot sistemul naţional.

"Este un sistem inovativ, care va fi folosit ca model de bune practici în ceea ce priveşte combaterea conflictului de interese la nivel european. Am denumit acest sistem PREVENT, va fi o platformă integrată, care va presupune şi interacţiunea cu sistemul electronic de achiziţii publice, după care procesarea va fi făcută la ANI prin analiza automată a datelor. Este primul sistem care va lucra în acest mod şi este prima oară când aceste baze de date vor lucra împreună, fără a deschide zeci şi mii de dosare, ceea ce ar bloca aceste proiecte care ar afecta direct absorbţia", a spus şeful ANI.

Georgescu a explicat că în momentul în care o firmă a unei persoane cu funcţie de decizie într-o instituţie va participa la o procedură de licitaţie cu rude de până la gradul 2, sistemul va emite un avertisment, pe care ANI îl va transmite mai departe persoanei respective şi îi va atrage atenţia că un conflict de interese urmează să aibă loc.

"În formularul de integritate care va fi implementat în sistem electronic de achiziţii publice vor fi introduse elemente sau metadate care ulterior vor fi procesate de ANI. Va urma şi un proces legislativ care să introducă aceste filtre obligatorii în toate procesele de achiziţie publică. Suntem în fază avansată, urmează să semnăm contractul de finanţare pentru acest proiect, în valoare de 7 milioane de euro, am optat pentru o finanţare din fonduri structurale", a arătat Georgescu.

El a menţionat că ANI are deja experienţă în implementarea unui astfel de sistem şi că este în faza de finalizare a declaraţiilor de avere şi de interese în format electronic, care vor fi analizate din nou în mod automat, pe portalul Agenţiei fiind în acest moment peste 4 milioane de declaraţii de avere.

În perioada 30 octombrie - 1 noiembrie are loc primul târg de inovaţie prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităţilor - Future Communities - Open Innovation Fair 2013.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ