Iaşi: Mii de credincioși la procesiunea scoaterii raclei cu moaştele Sfintei Parascheva din Catedrală

| 09 oct, 23:00

Câteva mii de persoane au asistat, vineri seară, la procesiunea scoaterii raclei cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, aceasta fiind aşezată apoi într-un baldachin în curtea lăcaşului de cult, în timp ce sute de oameni stau la coadă pentru a trece pe la raclă.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă din interiorul Catedralei Mitropolitane din Iaşi în jurul orei 20.00, într-o procesiune la care au asistat câteva mii de credincioşi.

Racla a fost purtată pe umeri de preoţi, iar după ce s-a făcut înconjurul Catedralei Mitropolitane, a fost aşezată într-un baldachin special amenajat, în curtea lăcaşului de cult.

În jurul catedralei, sute de oameni aşteaptă la rând pentru a se închina la sfintele moaşte, coada formată întinzându-se pe o distanţă de aproximativ o sută de metri.

Tot vineri seara, sunt aşteptate să ajungă cu avionul la Iaşi, de la Mănăstirea "Simonos Petras" din Sfântul Munte Athos, moaştele Sfintei Mironosiţe şi Întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, aşezate într-o raclă în care se va afla şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci.

La miezul nopţii de vineri spre sâmbătă sunt aşteptaţi să ajungă la Catedrala Mitropolitană din Iaşi aproximativ 7.000 de pelerini din localitatea ilfoveană Voluntari, îmbarcaţi în 150 de autocare, transportul fiind asigurat de Primăria Voluntari.

Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi şi de către Mitropolie ceai cald şi pachete cu mâncare.

Câteva sute de mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Duminică, vor fi aduse la Catedrala Mitropolitană ieşeană, de la Bucureşti, moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur.

În aceeaşi seară, pe străzile din centrul Iaşiului va avea loc pelerinajul "Calea Sfinţilor", sfintele moaşte urmând a fi purtate pe umeri de către preoţi.

Sfânta Liturghie este programată marţi, în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.

Peste o mie de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea publică pe străzile Iaşiului, în perioada în care are loc pelerinajul.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte. Anul trecut, în cele şase zile de pelerinaj, aproximativ 250.000 de credincioşi s-au închinat la sfintele moaşte.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ