In numele statului

| 24 ian, 2014

De mult nu am mai vazut o atat de mare frenezie anti-statala in Romania. Nu doar anti-politicieni (asta e normal), nu doar impotriva unor persoane anume (care au esuat lamentabil si reprobabil intr-un caz atat de flagrant precum accidentul din Apuseni), ci si anti-stat in sine, ca structura de ansamblu.

“Statul a esuat”, “statul nu ne apara daca patim ceva”, “statul nu este capabil”, “statul exista degeaba” etc. Ce pot intelege, din aceasta atitudine cvasi-generalizata in mass-media, cei care lucreaza in structurile finantate de stat si care, de fapt, isi fac datoria onest si eficient? Pompierii, militarii, jandarmii, politistii, angajatii de la SMURD sau ISU?

Majoritatea covarsitoare lucreaza corect si isi ajuta semenii zi de zi. Fara ei, am fi o tara in care regula ar fi legea junglei - oameni loviti in cap pe strada, violuri, talharii si omoruri, preluarea fortata a proprietatii, fara spitale, fara scoli, fara servicii de asistenta sociala... Una este sa ceri statului sa performeze mult mai bine sau sa reactioneze rapid atunci cand esueaza (precum a fost, partial, luni), si alta este sa promovezi zilnic, intens si isteric, moartea statului. Cei care isi asuma acest din urma demers o fac fie pentru ca nu sunt constienti de consecintele reale a ceea ce fac, fie pentru ca isi doresc o societate anarhica, in care sa nu existe servicii publice si in care sa se descurce fiecare cum poate.

Stiu ca multi din cei care citesc acest text isi imagineaza ca, de fapt, oricum se descurca fiecare cum poate. Nu este asa decat pentru foarte putini dintre noi. Cei care isi lasa masina in parcare fara panica minut de minut ca le va fi furata sau vandalizata, care merg cu transportul public fara grija ca nu vor iesi in viata din aceasta aventura sau care au curaj sa mearga pe strada dupa lasarea intunericului, fara sa stie - sunt beneficiari ai existentei unui stat functional. Un stat care, de fapt, este descris chiar de Freedom House in ultimul sau raport ca unul liber (Romania, din punctul asta de vedere, face parte din tarile civilizate, in care drepturile fundamentale sunt aparate).

Un stat care face parte din clubul cu standardele cele mai inalte de performanta (Uniunea Europana) si in care exista in continuare servicii publice printre cele mai eficiente in lume (da, de exemplu, sistemul SMURD este luat ca exemplu de bune practici in state cu democratii mai vechi ca ale noastre). Un stat care devine performant in economie (nu mai este la fel de greoi ca in urma cu ceva ani - acum, dimpotriva, poate deveni un actor regional interesant in diverse competitii, precum cea legata de resursele energetice). Si un stat in care reincepe sa fie crestere economica si in care tot mai multe reguli democratice functioneaza (vedeti cel mai recent articol The Economist, despre Romania, in care se recunosc constant progresele, nu doar din economie, dar si din zona reformelor si a statului de drept).

Furia starnita de reactia slaba de luni (esecul total nejustificat al localizarii de catre STS si ROMATSA, urmat de gafele celor de la ISU) este total justificata. Nu este justificat insa excesul anti-statal din aceste zile, care poate produce pagube greu de acoperit in urmatorii ani. Un stat decredibilizat in fata propriilor cetateni functioneaza mult mai greu si, ca in teoria profetiilor auto-implinite, un astfel de stat devine tot mai nefunctional pe masura ce transmitem cetatenilor o stare de neincredere generalizata in el.

In urma cu cativa ani, chiar politicienii care conduceau statul transmiteau public acest mesaj. In plina perioada a taierilor de salarii si pensii, daca va amintiti, liderii politici (de la presedintele Basescu si premierul Boc pana la parlamentari si alesi locali) vorbeau in continuu despre faptul ca nu avem nevoie de unele servicii publice, despre cat de neproductiv este statul, despre nevoia ca profesorii sa isi ia si alte slujbe in afara orelor la clasa, despre cum militarii care s-au pensionat anticipat (cand statul le-a cerut asta) sunt niste puturosi samd. Acel discurs iresponsabil a ramas insa in constiinta publica si este folosit cu o usurinta incredibila de toata lumea, in ciuda nocivitatii sale. Se face in continuare o confuzie intre lupta politica (in care e normal ca sustinatorii opozitiei sau ii atace pe cei de la putere, comentandu-le eventuala incompetenta) si discutia despre rolul statului (in care nu este normal sa vrei sa arunci si copilul atunci cand arunci apa murdara din copaie; pentru ca asta se intampla cand ataci functionalitatea statului, doar pentru a-ti servi drept argument in lupta politica).

Cred ca romanii vor avea mult mai mult de castigat daca, in paralel cu actualul spirit critic foarte bine dezvoltat isi vor pastra o atitudine proactiv-pozitiva fata de stat. Daca vor dori sa il perfectioneze cu adevarat, nu doar sa il anihileze total, crezand ca le va fi mai bine fara el. Daca vor lupta pentru consolidarea sa, pentru crearea de noi si noi servicii sociale, de exemplu, pentru ca ei vor fi primii beneficiari ai acestora (fie ca vorbim de transport public gratuit, acces pe o infrastructura publica extinsa, servicii sociale pentru toate varstele si toate categoriile sociale etc). Societatea civila este sau ar trebui sa fie nu un adversar al statului, ci un aparator/gardian al acestuia (cel putin al elementelor sale fundamentale, care trebuie puse in aplicare de stat).

Inainte de accidentul din Apuseni, imi aduc aminte de un alt subiect in care o functie a statului era contestata - educatia. Din cauza unor exceptii (cadre didactice care, inacceptabil, cereau bani parintilor in schimbul prestatiei lor la clase), discursul public incepuse iar sa exagereze si sa prezinte intreg sistemul drept unul marcat de coruptia tuturor profesorilor si invatatorilor. Un demers excesiv, absolut inutil si daunator prin neincrederea pe care o sadea in majoritatea corecta a celor care sustin procesul de educatie.

Cred ca Romania va avea mult de castigat daca, si in spatiul public, ar fi mult mai multi aparatori ai statului, chiar si in momentele cele mai grele, cand emotia, teama, frustrarea si revolta predomina. O societate puternica isi doreste un stat puternic, pentru ca acesta poate fi singurul aparator real al celor multi.

 

Dan Sultanescu este analist politic, www.infopolitic.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 ian, 2014
better failling
Statul
Cred ca noi, toti, gresim fundamental.
De fapt statul nu este altceva decat un prestator de servicii. Monopolist intr-adevar, dar totusi un prestator.
Iar daca nu reuseste sa asigure clientilor sai serviciile de care acestia au nevoie ar trebui sa isi puna el insusi niste intrebari. Existentiale....
Si, de fapt, statul suntem chiar noi.
http://nicichiarasa.wordpress.com/2014/01/23/o-tragedie-cateva-invataminte/
24 ian, 2014
i. pantea
ce e statul?
Trebuie sa intervin cu cateva observatii, in incercarea de a desparti lucrurile in intentionata confuzie care este creata:
- ce altceva este statul, decat instrumentul prin care marea majoritate a cetatenilor este asuprita, manipulata, condusa, tinuta sub papuc, saracita, spoliata, batjocorita? Asta este orice stat, oriunde in lume. O minoritate stapaneste majoritatea, formele fiind mai mult sau mai putin subtile, dictaturi, democratii, autoritarism, militarism, sau ce se mai poate inventa. Faprul ca la un moment dat societatea umana va realiza ce este cu adevarat statul, va duce la reactia de a lupta impotriva lui. Deci, faptul ca apar semne de lupta impotriva statului, nu e nimic neobisnuit sau rau, este poate semnalul atingerii unei noi trepte de constiinta de catre oameni.
- reala intrebare ar fi: cum pastram putinele drepturi pe care cetateanul a reusit sa le castige de-a lungul timpului in lupta cu statul, in momentul in care statul ar disparea? Solutia anarhiei si luptei pentru supravietuire dupa legile junglei ar fi realmente o decadere a omului inapoi in stadiul de animal. Echilibrrul este firav, si e greu de prevazut in ce parte va inclina.
- foarte realist insa, o prabusire a statului nu ar insemna decat reluarea ciclului civilizatiei incepand din vremea triburilor, si trecand din nou prin ciclul pe care il putem invata studiind putin istoria
- solutii ar fi, pentru o tranzitie de la sistemul statal la un sistem nou, doar ca aceasta nu poate fi asteptata de la stat, nu?
24 ian, 2014
sociologescu
55%
Dom sociolog-consilier baga domne sondajul cu Pictor Vonta la 99% incredere, de ce te plateste ?
24 ian, 2014
cantautor
"Cred ca romanii vor avea mult mai mult de castigat daca, in paralel cu actualul spirit critic foarte bine dezvoltat isi vor pastra o atitudine proactiv-pozitiva fata de stat"...in spatiul public
Domnule,esti culmea ipocriziei si fariseismului:
Daca era dupa dumneata,sunt imorali si cei care au iesit la Revolutie,pentru ca nu au avut o atitudine"proactiv-pozitiva" fata de statul comunist...in spatiul public
24 ian, 2014
casandra
Nu faceţi confuzii. Statul român este statul român. Acum este democratic. Chiar dacă uneori, administraţia nu este la înălţimea aşteptărilor. Revoluţia nu s-a făcut împotriva statului român, ci împotriva puterii/guvernării comuniste.
Eu sunt de acord cu autorul articolului. Din păcate, majoritatea junraliştilor şi comentatorilor anti-stat sunt fie limitaţi, fie pescuitori în ape tulburi. Absenţa totală a unui stat funcţional este dorinţa cea mai fierbinte a infractorilor şi mafioţilor. Majoritatea cetăţenilor, care nu-şi pot angaja pază privată, servicii de sănătate şi educaţie private, şofer personal, etc., ar fi principalele victime ale diminuării/absenţei statului.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ