Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare

| 23 mar, 08:30

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu la un an de închisoare cu suspendare în dosarul privind achiziționarea în condiții ilegale a unei locuințe de serviciu la preț subvenționat. Sentinţa poate fi atacată.

UPDATE: Minuta instanţei în cazul lui Corneliu Dobriţoiu

"... În baza art.132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 248 C.p. anterior, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art. 75 lit. a C.p. anterior, art.74 alin.2 C.p.anterior, art.76 lit.c C.p. anterior, artr.80 C.p. anterior şi art.5 C.p., condamnă pe inculpatul DOBRIŢOIU CORNELIU (…..) la pedeapsa de 1 an închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, prin înlăturarea art. 33 lit.a C.p. anterior. 2.În baza art. 289 C.p. anterior, cu ref. la art. 17 alin.1 lit. c din Legea 78/2000, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art. 75 lit. a C.p. anterior, art.74 alin.2C. p. anterior, art.76 lit.e C.p. anterior, art. 80 C.p.anterior şi art. 5 C.p., condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual. În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b C.p. anterior, contopeşte pedepsele aplicate, de 1 an închisoare şi de 2 luni închisoare şi dispune ca inculpatul Dobriţoiu Corneliu să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare. În baza art.81 C.p. anterior, suspendă condiţionat executarea pedepsei rezultante de 1 an închisoare pe durata unui termen de încercare de 3 ani, stabilit în conformitate cu disp. art.82 C.p. anterior. În baza art.71 alin.2 C.p. anterior, interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b C.p. anterior, ca pedeapsă accesorie. În baza art.359 C.p.pen. anterior, atrage atenţia inculpatului asupra dispozi?iilor art.83 C.p. anterior, referitoare la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. În baza art.71 alin.5 C.p. anterior, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepsei accesorii...".

În septembrie 2013, fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu, în prezent senator PNL, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, și participație improprie la fals intelectual, toate cu consecințe deosebit de grave, notează Agerpres.

Citeşte şi:  Un fost ministru al apărării riscă 7 ani de închisoare. Cum vrea să scape de puşcărie

În același dosar au fost trimiși în judecată pentru fapte similare: general de brigadă în rezervă Traian Pigui, șef al Direcției Domenii și Infrastructuri din MApN la data faptelor, general maior în rezervă Floarea Șerban, șef al Direcției Legislație și Asistență Juridică din MApN la data faptelor, general maior în rezervă Francisc Radici, general maior în rezervă Constantin Năstase, general locotenent în rezervă Sergiu Medar, locotenent în rezervă Gheorghe Rotaru, comandor în rezervă Gheorghe Gonciaruc, colonel în rezervă Ionel Vizitiu, plutonier adjunct în rezervă Mihaela Matei, toți cadre militare MApN la data faptelor, și general de brigadă în rezervă Corneliu Duță, comandant al Garnizoanei București la data faptelor.

Procurorii au reținut că, în perioada 1999 — 2005, Traian Pigui, în calitate de șef al Direcției Domenii și Infrastructuri din Ministerul Apărării Naționale, s-a implicat în atribuirea în condiții nelegale a unor locuințe de serviciu (dintre care unele preluate de la RA-APPS), pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de beneficiari — cadre militare cu funcții de conducere din MApN.

"Concret, inculpatul Traian Pigui a întocmit, în mod nelegal, adrese de repartiție a unor locuințe de serviciu și a acordat avize de repartizare ce nu erau în concordanță cu legea, dar prin documentele astfel întocmite i-a indus în eroare pe membrii comisiilor de auditare formate în vederea vânzării în regim subvenționat a acestor locuințe. Prin urmare, membrii comisiilor respective au întocmit, în fals, mai multe documente oficiale, în baza cărora s-au vândut locuințele în regim subvenționat inculpaților Șerban Floarea, Radici Francisc, Năstase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe", susține DNA.

Vânzarea în regim subvenționat a acestor locuințe a fost de natură să aducă Ministerului Apărării Naționale un prejudiciu cumulat de peste 962.000 lei, Traian Pigui înlesnind obținerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumpărare în regim subvenționat.

Procurorii susțin că ceilalți inculpați au închiriat și ulterior au cumpărat, în regim subvenționat, o locuință de serviciu de la Ministerul Apărării Naționale, cu încălcarea prevederilor legale.

Prejudiciul reținut în cauză este în sumă de peste 1,2 milioane lei (compus din aproximativ 1,1 milioane lei, care reprezintă prejudiciul suferit de MApN ca urmare a vânzării la un preț diminuat față de valoarea de inventar a fiecărei locuințe, la care se adaugă suma de peste 100.000 lei, contravaloarea chiriei plătite de MApN unei părți vătămate, începând din luna ianuarie 2005 până la zi).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 mar, 09:28
Viorel Sandu
Data era de la psd era bagat la zdup...toti hotii la puscarie..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ