Iohannis recunoaște că numai gura e de programul lui

| 13 oct, 2014

Două declarații pornite de la vârful PNL fac valuri considerabile în acest moment, fiind deosebit de importante mai ales pentru aceia care privesc campania electorală dincolo de superficiile tabloide.

Să o luăm în ordine crescătoare: numărul 2 in PNL, faimosul ”mandatar” Marian Petrache, adică secretarul general al PNL, admite cu jumătate de gură că ACL, nici dacă ar vrea și nici dacă ar putea, nu este pregătită să preia guvernarea după alegerile prezidențiale din toamna și că o ipotetică victorie ar presupune ca, din funcția de președinte, Klaus Iohannis să colaboreze 100% cu Victor Ponta. Dosită cu grijă prin faldurile propagandei de partid, iată o declarație menită să dezamorseze toate intoxicațiile – ciudat, foarte asemănătoare cu cele lansate și de Elena Udrea - prin care se încerca acreditarea ideii de-a dreptul caraghioase că alegerea președintelui ar determina automat schimbări în legislativ și executiv... Or, despre astfel de schimbări orice om educat admite că nu se pot obține firesc decât prin alegeri, iar nefiresc prin intrigile și coțcăriile politice cu care ne-a obișnuit în ultimii zece ani președintele ”jucător” Traian Băsescu. Probabil că în căutarea disperată de procente, dreapta reunită a considerat util la un anumit moment să lanseze mai ales spre electoratul neșcolit această veritabilă reclamă mincinoasă, că dacă îi alegi pe Udrea sau Iohannis, aceștia vor scoate din mânecile de magicieni guverne și majorități nou-nouțe.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS PROGRAM PREZIDENŢIAL. Cum arată "România lucrului bine făcut"

A doua declarație care pune degetul pe rana liberală vine chiar de la numărul 1, candidatul ACL în persoană, Klaus Iohannis, care a declarat la Oradea că de la voință la putirință e cale lungă. Klaus Iohannis a detaliat audienței orădene despre așteptările oamenilor ca viitorul preşedinte să schimbe peste noapte foarte multe detalii care sunt definitorii în România. A descoperit și Iohannis într-un târziu că oamenii doresc nu doar locuri de muncă, ci și reformarea politicii, mai multă seriozitate, mai multă prosperitate şi mai multe şanse de afirmare. 

Pe marginea prerogativelor preşedintelui, Klaus Iohannis a fost însă nevoit să admită că: ”Ce este cel mai greu de aplicat, mai degrabă greu de pus în practică, este viziunea preşedintelui. Totodată, consider că acesta este lucrul cel mai important”. Cu alte cuvinte, tot ce se spune și mai ales ce se promite acum de zor, în această campanie, sunt doar vorbe și de la un foarte frumos plan de intenții până la realitate e cale lungă. Aviz celor care cred în ploaia de promisiuni cu care echipa de campanie i-a mobilat discursul lui Iohannis, din nevoia disperată de a reduce din avantajul adversarului său, Victor Ponta.

Citeşte şi: ELENA UDREA PROGRAM PREZIDENŢIAL. Elena Udrea a lansat programul România frumoasă

Judecând din perspectiva omului pățit, după numeroasele și prea cunoscutele gafe pe care Traian Băsescu le-a ”rezolvat” declarând cu gura până la urechi că a greșit, românii ar trebui să se pregătească și pentru varianta Iohannis: ne pare rău, dar a fost mai greu decât am crezut.

Viziunea președintelui este un concept valoros, când electoratul chiar are norocul să aleagă un președine cu viziune, altfel se transformă într-un simplu pretext prin care se vor da la rațe 99% din promisiunile lansate în campanie dar care nu pot fi susținute în realitate.

Citeşte şi: MONICA MACOVEI PROGRAM PREZIDENŢIAL. Decalogul Macovei pentru Cotroceni

Iohannis face acest pas imprudent și le sugerează de pe acum românilor că, după președintele jucător, ar putea avea în persoana sa un președinte indiferent, care va ridica din umeri și va pretexta de fiecare dată că nu s-a pupat viziunea domniei sale cu realitățile înconjurătoare. Ori adevărul trebuie să fie undeva la mijloc: promitem, promitem, dar nu ne întindem mai mult decât ne permite plapuma (vezi celebrele promisiuni prin care Iohannis părea să viseze mai degrabă la funcția de premier și băga din start România în incapacitate de plată), căci cursa pentru Cotroceni nu e totuna cu un cenaclu literar unde câștigă cine are fantezia mai bogată și le zice mai gogonate...

”Preşedintele face lucrurile ce sunt scrise în Constituţie, dar rolul lui este mult, mult mai important pentru societate prin viziunea cu care vine şi, dacă are noroc, o poate pune în practică şi poate să mişte societatea în ansamblul ei”, a mai declarat Iohannis, sporind astfel confuzia în ceea ce-l privește. Insistența promovării acestei ”viziuni personale a președintelui” este cât se poate de dubioasă din partea unui politician care a insistat în repetate ocazii că ”tace și face”, respectiv că ”e omul faptelor și nu al vorbelor”.

Citeşte şi: VICTOR PONTA despre programul prezidenţial cu care candidează: Romania are nevoie de un nou proiect de ţară

Cum are de gând să-și expună măcar viziunea cineva care a intrat pripit și prin intrigi de partid în cursa pentru șefia statului, din moment ce abia poate citi discursurile scrise de alții și nu își poate expune până în acest moment ideile proprii. Acel rol important de care amintește presupune charismă, presupune o gândire puternică, închegată, o anumită retorică mobilizatoare și toate acestea sunt doar condițiile necesare dar nu și suficiente pentru ”mișcarea societății în ansamblul ei”.

Klaus Iohannis nu percepe toate acestea și nici nu se îngrijorează prea tare. Câinii latră, campania merge iar candidatul ACL înșiră răbdător vorbele șirag, de parcă ar fi un conchistador de odinioară, pregătit să dea mărgele și să obțină o țară la schimb.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 oct, 2014
raluca marinescu
bineinteles ca sunt doar promisiuni in van ca si ale domnului Ponta. isi vor vedea de propriile interese ajuns acolo sus!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ