Iohannis, un lider care nu poate vorbi de Justiţie până nu îşi rezolvă problemele personale

| 09 aug, 2014

Condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare cu executare este fără îndoială evenimentul care a creat cele mai mari reverberaţii în spaţiul public în ultimii ani.

Fie că vorbim despre lideri de opinie şi de adversari politici care au fost cuprinşi de un entuziasm suspect la aflarea verdictului în dosarul ICA, fie că vorbim despe jurnalişti sau politicieni care au primit decizia Curţii de Apel ca pe o lovitură neaşteptată, evenimentul condamnării nu a putut fi trecut cu vederea.

Din corul celor care au comentat verdictul în cazul Voiculescu s-a remarcat însă Klaus Iohannis. Liderul PNL a postat pe pagina personală de Facebook o reacţie pe acest caz, aparent neutră. “România este un stat de drept, în care independența justiției trebuie respectată și apărată. Drept urmare, consider că nicio decizie a instanțelor de judecată nu trebuie comentată de oamenii politici, indiferent de persoana care face subiectul unei sentințe. (…) Justiția este singura în măsură să se pronunțe asupra vinovăției unei persoane. Aceasta înseamnă respect față de statul de drept. Cred că toți oamenii politici, indiferent de apartenența lor, liderii de opinie, reprezentanții societății civile și ai mass-media trebuie să abordeze cu mai multă prudență teme sensibile care pot crea o presiune uriașă asupra actului de justiție”, punctează Iohannis în respectiva postare.

CITESTE SI Klaus Iohannis, despre "lovitura de stat" din 2012

Dacă acest mesaj ar fi fost exprimat de un om politic căruia nu-I pot fi imputate niciun fel de probleme cu Justiţia, atunci o astfel de poziţionare ar fi fost nu doar potrivită, ci chiar oportună. Atunci când un asemenea discurs este însuşit însă de un politician asupra căruia planează semne de întrebare privind regimul incompatibilităţilor şi care nu a lămurit încă modul în care a acumulat averea, discuţia se schimbă radical.

Mai precis, a aduce laude Justiţiei când tu însuţi ai o serie de probleme de clarificat pe acest palier seamănă mai degrabă a ipocrizie ieftină. Este vorba de aceeaşi discuţie eternă a discrepanţei dintre vorbe şi fapte. Fiindcă e simplu să spui că Justiţia trebuie să fie independentă şi să-şi facă treaba atât timp cât aceste principii invocate se aplică doar altora, nu şi ţie personal.

În cazul în care Klaus Iohannis speră că doar invocând principiile bunei funcţionări a Justiţiei va reuşi să convingă electoratul de dreapta cu privire la bunele sale intenţii, atunci cu siguranţă se înşală. Iar puterea exemplului este, în acest caz, singura cale prin care preşedintele PNL poate demonstra că retorica sa nu este exclusiv una de faţadă.

Ca lider local, Klaus Iohannis s-a aflat într-o mai mică măsură atenţia mass-media centrală. De îndată însă ce a reuşit să devină un actor politic central – preşedinte al PNL şi foarte probabil candidat al ACL în alegerile prezidenţiale – mass-media a scos la suprafaţă aspecte controversate ale activităţii sale. Fie că vorbim de spectrul declarării lui Klaus Iohannis ca incompatibil, fie că vorbim despre cele şase case despre care edilul sibian pretinde că le-a cumpărat din salariul de bugetar, fie că vorbim despre diferite contracte încredinţate ca primar al Sibiului, toate acestea fac obiectul clarificărilor. Dacă nu va reuşi să ofere explicaţii credibile, atunci Klaus Iohannis se va dovedi doar un candidat umflat artificial cu pompa – mult ambalaj poleit şi prea puţin conţinut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 aug, 2014
iulian
Da, l-aş vota pe Johanis! La ora actuală România are nevoie de un ,,ambasador'' care să refacă relaţiile stricate timp de 25 de ani de politicienii de carton pe care îi avem şi în care nu mai prezintă nici un garant pe plan european. Pe Johanis îl compar într-un fel cu regele Carol , care la vremea respectivă a promovat România pe plan european şi chiar mondial(chiar dacă nu-mi place monarhia). Consider că Johanis este acel om care ne poate aduce mai aproape de simpatia , disciplina şi economia Germaniei, motorul Europei şi poate, al lumii.Este timpul ca pe plan naţional să se tragă o linie şi să începem viaţa de la zero . Asta presupune o iertare o clemenţă a tuturor acelora care n-au fost chiar atât de cinstiţi , dar care să se implice în viaţa socială şi economică a României dezvoltând-o , pentru a nu mai fi la cheremul investitorilor străini de doi bani care -şi iau tălpăşiţa când nu le convin unele măsuri luate de guverne. Este timpul ca cea mai mare parte a economiei româneşti să se bazeze pe investitori români deoarece cu actualii investitorii străini care vin aici numai şi numai pentru mână ieftină de lucru plătindu-ne cu mărunţiş, românii nu au nici o şansă de a avea un trai decent , nici peste 100 de ani, lucru dovedit de istorie.
10 aug, 2014
IZAURA
NEAMT IMPUTIT
10 aug, 2014
iulian
Praf aruncat în ochii prostimii.
Din păcate suntem un neam împuţit (vorba Izaurei)şi am ajuns în această stare datorită tuturor celor care i-au ridicat pe aceşti politicieni nedemni de aceată ţară. Aşa cum la nivel mondial ne-au îndatorat şi apoi sărăcit ţara, tot la fel au făcut-o şi politicienii cu noi pe plan intern, iar acum suntem la cheremul lor şi îi votăm de frica pierderii locurilor de muncă deoarece politicul se află (la figurat) până şi în patul matrimonial al românilor nu numai în toate structurile societăţii(cultură , economie, justiţie sau armată)dirijându-le şi condiţionându-le soarta după bunul lor plac. Ceea ce vedem la TV cu privire la arestări şi condamnări, acestea sunt pălmuţe date unor copii neascultători , justiţia românească nu are încă curajul să fie dreaptă pe deplin atunci când este vorba de furturi de milioane de euro şi subminarea economiei naţionale pentru care unii cândva au plătit cu viaţa neavând nici a 10-a parte din vină. Ce fel de detenţie este aceea când aceşti delapidatori ,din cauza cărora a sărăcit această ţară, stau doi- trei ani şi se odihnesc râzând de prostime ca mai apoi să se bucure la ieşire de banii şi averile furate de la acest popor amărât. Atunci când veţi folosi cuvântul democraţie, atunci să vă plecaţi capul în jos de ruşine şi să nu vă uitaţi în ochii nimănui.
09 aug, 2014
sile din sibiu
Iohannis PRESEDINTE
Daca ar fi sa cunoastem mai bine un om, am face acest lucru vazand realizarile lui de pana acum, iar la Sibiu sunt multe... de cand dl. Iohannis este Primar. Eu de-abia astept sa devina Presedinte si toata Romania un fel de Sibiu. Mai frumos, mai curat, mai pitoresc..succes!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ