Iohannis: Votul românilor din diaspora, o prioritate. A oferi soluții legislative este o dovadă de minim respect

| 10 feb, 23:44

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că votul românilor din diaspora este o prioritate, punctând că a asigura condițiile necesare și a oferi soluții legislative pentru ca aceștia să voteze nu este doar o obligație constituțională, ci și o dovadă de minim respect.

Șeful statului a amintit că luni s-a adresat Parlamentului pe tema priorităților din actuala sesiune parlamentară, subliniind că votul românilor din diaspora este una dintre aceste priorități și că a discutat despre acest lucru și la consultările cu partidele politice.

"Ca președinte, nu voi spune eu care este varianta tehnică cea mai bună. Dar vreau să mă asigur că, oriunde s-ar afla, concetățenii mei au garantate drepturile și libertățile fundamentale, inclusiv dreptul la vot. Situații precum cea din noiembrie nu au voie să se repete. Dacă vrem ca cetățenii români să fie respectați în Europa și în lume, noi trebuie să fim primii care îi respectăm. A asigura condițiile necesare și a oferi soluții legislative pentru ca ei să voteze este nu doar o obligație constituțională, ci și o dovadă de minim respect", a declarat Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanți ai comunității de români din Franța, organizată la Ambasada României din această țară.

El le-a mulțumit celor prezenți pentru participare în numele său și al soției sale, Carmen, și al delegației care îl însoțește în vizita externă.

"Vă mărturisesc că este, pentru mine, un moment plin de emoție. Emoția întâlnirii cu oameni de care mă leagă o relație specială, vorbesc de dumneavoastră și de mine", a spus Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanți ai comunității de români.

El a subliniat că la întâlnire sunt prezenți doar o parte din românii care trăiesc și muncesc în Franța, arătând că își dorește să-i cunoască pe toți.

"Legătura specială cu românii din diasporă nu este dată numai de votul din 16 noiembrie în sine, ci de ceea ce a stat în spatele lui, și anume patriotism, spirit civic, conștiința libertății și a puterii de a decide prin vot, maturitate. Românii nu sunt un popor tăcut și resemnat, ci o națiune puternică și conștientă, cu aspirații. Aceste aspirații, împărtășite și de românii din diaspora, și de cei de acasă, am privilegiul să le reprezint și datoria să le împlinesc. Știu aceste lucruri și le am mereu în minte în exercitarea mandatului meu", a afirmat șeful statului.

Președintele Iohannis a susținut că românii dau Europei valoare, în două feluri, la propriu, prin miile de profesioniști, specialiști în toate domeniile care lucrează pretutindeni în Europa și în lume — medici, profesori, IT-iști, cercetători—, dar și prin toți cei care își practică meseria cu seriozitate și eficiență, adăugând că în noiembrie România a dat valoare și democrației în Europa prin exemplul concetățenilor noștri.

"Contribuția românilor la construcția europeană are, așadar, un sens foarte concret", a adăugat șeful statului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ