Judeţul din România în care NU există nicio farmacie non-stop

| 01 sep, 2014

Vaslui este singurul judeţ din ţară care nu are deschisă nicio farmacie non-stop. Locuitorii trebuie să străbată până la 50 de km până în judeţul vecin pentru a-şi procura medicamente pe timpul nopţii. Oamenii fie aşteaptă dimineaţa pentru a-şi alina durerile, fie apelează la camera de gardă.

Județ cu peste 350.000 de locuitori, în Vaslui se găsesc 93 de farmacii, dar dacă cineva are nevoie de un medicament în miez de noapte nu are de unde să cumpere. Iar asta în condițiile în care legislația prevede obligativitatea asigurării permanenței:

”Art. 18 din Legea farmaciei nr. 266/2008 prevede că programul de funcţionare al farmaciei comunitare se stabileşte în concordanţă cu numărul farmaciştilor angajaţi, conform prevederilor titlului XIV din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare. Modalitatea de asigurare a asistenţei farmaceutice a populaţiei în timpul nopţii sau în zilele nelucrătoare şi de sărbători legale este stabilită de colegiile teritoriale şi este obligatorie pentru toate farmaciile comunitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări sociale de sănătate.”

Citeşte şi: Alertă europeană pentru un medicament folosit de mii de românce

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate s-au întâlnit cu cei de la Colegiul Farmaciștilor, care ar trebui să reglementeze situația, conform legii, pentru a ajunge la un numitor comun, însă nu deocamdată nu au soluții.

”Legislaţia nu permite nici din punctul de vedere al Ministerului, nici din punctul de vedere al Casei de Sănătate să constrângă farmaciile în aşa fel încât ele să-şi poată organiza, măcar prin rotaţie, un program non-stop,” a explicat Simona Potak, preşedintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, potrivit digi24.ro. ”Ceilalţi colegi de ai noştri, care au mai încercat, nu au rezistat din cauza costurilor prea mari. O farmacie non-stop este greu de gestionat în sensul că avem nevoie de mulţi farmacişti. O farmacie trebuie să funcţioneze cu farmacist non-stop,” a adăugat Andreea Stoleru, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor Vaslui.

Singura soluție rezonabilă, spun autoritățile din domeniul sanitar din Vaslui, este aceea de a convinge unele farmacii să prelungească programul până la miezul nopții și să deschidă dimineață la ora 6:00.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ