TRAIAN BĂSESCU: Dacă aş fi premier, aş reduce CAS-ul acum

| 16 iul, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a continuat din redacţia Evenimentul Zilei, unde a fost invitat, atacurile la adresa premierul Victor Ponta şi a ministrului de finanţe, Ioana Petrescu.

Iata principalele declaratii:

Despre intalnirea de la Cotroceni cu Victor Ponta si Ioana Petrescu

Nu am jignit-o pe doamna ministru Ioana Petrescu. Am făcut publice înregistrările pentru că s-a depăşit limitele.

Va asigur daca la un moment dat voi face publice intalnirile cu Victor Ponta s-ar putea sa-l arat cum e ca premier. Se poarta ca un pisicut. Voi fi obligat sa iau masuri de punere in realitate a modului cum se desfasoara discutiile. De regula, discutiile noastre au fost pe suport economic. Niciodata nu a venit bine pregatit. A venit cu un ministru mai mai mult sau putin pregatit. As fi preferat sa vina cu domnul Gherghina, nu cu doamna ministru.

Daca as fi premier as reduce CAS acum. Daca vointa politica se materializeaza si in alte actiuni: reducerea aparatului bugetar, a cheltuielilor curente, as reduce. Dar sa si le asume. Nu s-au gandit. Ei maresc taxetele. Toata lumea a focusat lucrurile pe doamna ministru, ea are o scuza.

Doamna ministru a venit dezarmata la discutie. Primul ministru i-a luat orice arma sa sustina reducerea CAS. A fost un barbat... Initial a zis ca vine singur. Cand a fost sa explice noile masuri din viitorul Codul Fiscal a lasat-o pe doamna ministru sa explice.

Ticalosia e ca lasi mai multi bani la companii si muti povara pe populatie.

Aceasta doamna e bine echipata din punctul de vedere teoretica. Marea problema dansei e lipsa de practica. Nu a administrat o companie, a venit prea repede in functia de ministru. As fi mai ingaduitor cu dansa, decat premierul. A fost un om folosit. Apoi a vrut sa o compenseze spunand: vai cum a batjocorit-o presedintele. Caracterul premierului s-a vazut cum a sacrificat-o pe doamna ministru.

Victor Ponta are un interes real sa para aparatorul scaderii CAS, dar nu stie nimic.

Reducerea CAS adanceste un deficit structural. Nu e deficit temporar. Il duci dupa tine zeci de ani.

Despre evenimentele de la Bruxelles

Romania l-a sustinut pe Jean Claude Junker la presedintia Comisiei Europene. A mers pe cartea castigatoare. Am ramas cel mai vechi acolo.

Se va discuta situatia din Ucraina, la sedinta Consiliului European. S-ar putea sa ne tina toata noaptea. S-ar putea sa schimbam inaltul reprezentant pentru politica externa a Uniunii.

Il voi propune pe Dacian Ciolos comisar din partea Romaniei. Si in timpul guvernului Tariceanu si in timpul guvernului Boc desemnarea a fost facuta de guvern, dar in acord cu mine. In tratatul UE scrie ca Consiliul, in acord cu presedintele Comisiei, Juncker, aproba propunerile statelor membre. Presedintele Romaniei reprezinta statul romana Daca Victor Viorel vrea sa faca un joc, eu nu voi fi de acord.

La ora asta cand presedintele CE este desemnat, Guvernul trebuia sa trimita scrisoarea cu persoana desemnata. Eu nu pot sa ma duc azi sa nu spun un nume. Nu pot sa spun ca premierul n-a facut nimic la el acasa. Obiectul meu este sa mentinem un portofoliu greu. I-am cerut premierului la telefon daca e de acord cu Dacian Ciolos. A zis da. Atunci i-am zis sa il puna pe ministrul de externe sa faca demersurile pentru trimiterea numelui la Bruxelles.

Azi se declanseaza la Bruxelles un puzzle formidabil. Daca stai in spate... E un portofoliu pentru multilingvism, pentru masinile de scris...

Poate reusim sa obtinem si functia de vicepresedinte a Comisiei. Acum trebuie sa astept comisiile parlamentare... La ora asta Romania trebuia sa audieze in Parlament viitorul comisar. Jumatate din tari si-au trimis propunerile. Eu nu pot sa stau dupa un om care nu isi face bine treaba.

Despre CAS

Premierul minte in continuu. Nu am declarat niciodata ca nu sustin reducerea CAS. Vreau sa spun ca aceasta actiune trebuie sa fie sustenabila. Nu-i suficient sa o sustii ci trebuie sa gasesc argumente. Daca Guvernul imi da o hartie va asigur ca promulg legea imediat. Aceasta scrisoare va trebui cuprinda de unde acopara deficitul. Majorarea taxelor n-ar fi acoprit CAS.

Despre numirea procurorilor sefi

Am sustinut de la inceput Morar ca procuror general si Kovesi la DNA. Nu am reusit sa-l pun pe Morar. Ce am reusit atunci, la acele mizerabile negocieri, pe Nitu procuror general si pe Kovesi la DNA. Am obtinut ce am putut. Nu mai puteam tine parchetele cu mandatele expirate.

Despre contractul EADS si Bechtel

Eu nu am avut nicio discutie cu insarcinatul de afaceri. Am acuzat doua contracte: EADS si Bechtel. Trebuie investigat cum a ajuns Romania sa semneze fara licitatie aceste contracte. Institutiile statului trebuie sa investigheze si la Domeniile Statului, sa se investigheze si ce a facut fratele meu.

Marele papusar la ADS este Ilie Sarbu, tata socru. Nu intamplator ADS a fost trecut in subordinea premierului. Va pot spune ca la Eximbank s-a facut un trafic de influenta urias cu numirile care s-au facut acolo. Seful cancelariei premierului este unul din marii sforari ai numirilor.

Despre Academia Romana

Pana la izbucnirea scandalului n-am avut informatii legate de relatia dintre Academiei si Voiculescu. A fost o dezamagire. Ma uitam la Academie ca la...

Despre CNA

Doamna Georgescu trebuie sa plece. Este propunerea premierului. A spus ca are sustinerea ambelor Palate. A incercat sa ajunga la mine dar am refuzata pentru ca este un om de proasta calitate. Poate fi schimbata prin cererea expresa a premierului. Este bine ca aceasta doamna sa plece pentru ca CNA a devenit o vulnerabilitate in raportele UE.

Despre dreapta politica

Iohannis are sanse sa il bata pe Ponta, cu conditia sa aiba toata dreapta sustinandu-l. Cred ca dreapta  il va susine, n-are incotro. Inclusiv cu PMP.

Daca se face fuziunea, atunci cand noul partid va lua gratis de la PDL si va porni la noi actiuni impotriva statului. Antonescu si Blaga si-au aruncat activului ideea de fuziune fara nicio analiza.

Nimeni nu poate castiga alegerile prin inactiune. Poate Iohannis si Blaga au fost ocupati cu aceasta fuziune. Aceasta fuziune e o strutocamila. PNL a avut numai actiuni antidemocratice din 2008 incoace. Eu nu mor de colaborarea cu PDL. Obiectivul meu este crearea de partid nou.

Dar important este sa aiba candidat. PMP va avea candidat pe Cristian Diaconescu. Il voi sustine atata timp cat Constittutia imi permite. Diaconescu are procente mici dar e crestere. Iohannis e in scadere. Diaconescu poate ajuge in turul doi, e net superior lui Iohannis. MRU poate sa se plaseze unde vrea el, nu ma intereseze.

Lasati-ma cu Melescanu, ca om politic. Eu bun acolo unde este. PSD vrea sa imparta sefia serviciilor secrete. Eu am dat-o opozitiei.

Despre Mircea Basescu

Nu l-am vazut. Imi e foarte greu. Dar e totusi fratele meu dar nimeni nu e mai presus de lege.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ