5 concluzii dupa “consultarile” de la Cotroceni

| 16 iul, 2014

Ioana Petrescu a venit in Romania si socul cu care se confrunta e greu de explicat – in aceste zile i se reproseaza ca nu i-a dat si ea cu tava in cap presedintelui atunci cand a fost atacata.

1.      Absolventi de Harvard, Yale, Oxford si alte scoli din Vestul pe care, cel putin pana acum, ni-i doream cu ardoare si aici, nu mai veniti acasa, nu va implicati in politica, stati naibii in banca voastra! La ce va trebuie sa va asumati un rol in tara asta, cata vreme sunteti in felul asta tratati si comentati? De ce vreti voi sa va folositi cunostintele pentru a veni in Romania, sa ajutati tara? Exista suficienti ialomiteni, udre si ebe care sa dea lectii si care sa ne spuna mai bine cum se face! De ce credeti voi ca scoala, pregatirea si expertiza sunt mai importante decat misto-ul, sarcasmul jegos si atitudinea de cocos? Cred ca n-ati inteles foarte bine cum merg lucrurile in tarisoara noastra. Daca ai carte, daca ai citit si invatat si daca vrei sa faci un bine – mai gandeste-te o data! E posibil sa iti dai seama ca implicarea ta inseamna un atac la un sistem, la un mecanism care, ani de zile (cel putin 10) a facut si a desfacut totul in Romania doar pe criterii politice. Cam asta vad in aceste zile oameni ca Ioana Petrescu, dupa episodul de ieri, promovat halucinant peste tot ca dovada a incompetentei ei si, prin contrast, a maretei competente a celorlalti. Cine sunt ceilalti? Lista este nobila – pe langa “economistul-sef al natiunii”, care troneaza sus in deal, mai exista si altii care ii tin isonul: Ialomiteanu, Udrea, EBa, Predoiu, Diaconescu, MRU si, mai nou, chiar si Iohannis. Ei spun ca viziunea unei absolvente de Harvard nu e suficienta

2.      In Romania oricine incearca sa propuna un model diferit primeste flegme si sarcasm. Pentru ca, fie doar si metaforic, asta s-a intamplat luni. Ioana Petrescu a invatat, a predat si s-a format intr-o tara in care lucrurile functioneaza usor diferit. Acolo, cand presedintele Uniunii isi cheama secretarul de stat care se ocupa de finante, nu se poarta cu el ca un cocos si nu incearca sa il intimideze. Ii cere parerea, are un nivel civilizat de dialog si de ton, asculta pana la capat si nu face pe desteptul dupa. Daca vrea sa isi impuna punctul de vedere, o face politic. Ioana Petrescu a venit in Romania si socul cu care se confrunta e greu de explicat – in aceste zile i se reproseaza ca nu i-a dat si ea cu tava in cap presedintelui atunci cand a fost atacata. I se spune ca nu conteaza cum isi face treaba ca ministru (apropo, uitati-va pe cifre, si-o face mai bine ca orice ministru de finante din ultima vreme – si asta se vede si in incasari, si in cresterea economica, si in efectul reducerii TVA, si in modul in care discuta cu reprezentantii economiei etc), ci conteaza doar daca se descurca intr-o alba-neagra cu liderul natiunii. Si, daca nu se descurca (apropo, n-are de ce, pentru ca nu asta e fisa postului), e batjocorita de analisti care continua sa traiasca pe banii statului. Ioana Petrescu a venit la o discutie in care ar fi trebuit sa fie suficient sa fie intrebata daca isi asuma decizia si totul sa se opreasca aici (raspunsul e deja public – isi asuma decizia, e fundamentata pentru anul asta deja, va fi fundamentata pentru anul viitor in viitorul proiect de buget, iar restul nu conteaza pentru habarnistii de pe margine).

3.      Totul se rezuma insa la care sunt taberele. Pe de o parte, avem un guvern care promoveaza tehnocrati, in special tineri, bine pregatiti, cu renume in domeniul lor (precum sunt Liviu Voinea, Razvan Nicolescu, Eugen Teodorovici, Remus Pricopie, Cristi Socol, Robert Cazanciuc si altii), sustinuti de economisti cu greutate precum Florin Georgescu. Pe de alta parte, avem tabara lui Ialomiteanu, Eba, Boc, Udrea, Iohannis, Sulfina Barbu si altii ca ei (apropo, e socant cum Iohannis chiar preia aproape zilnic mantra portocalie si o sustine pana in panzele albe), care a demonstrat clar la ce se pricepe in 2010. In 2010, au taiat salarii si pensii, au marit TVA si au inceput disponibilizari care au dus la pierderea a 700 de mii de locuri de munca. Au blocat fondurile europene, au indatorat tara pe generatii, in timp ce unii dintre ei faceau afaceri, isi cumparau pamanturi, dadeau tunuri pe care statul le va descoperi ani de zile de acum inainte.

4.      Acest moment este util pentru ca ne arata ce vor sa faca toti cei care s-au repezit sa o atace pe Ioana Petrescu. Ei vor sa continue politica taierilor. Pentru ca asta inseamna blocarea reducerii impozitarii muncii. Inseamna taieri de locuri de munca ce ar fi putut fi salvate prin reducerea CAS. Traian Basescu si ai lui, daca revin la putere, vor bloca reducerea impozitarii muncii, vor bloca crearea de noi locuri de munca in Romania si vor reveni la programul de austeritate pe care il tot lauda. Cautati cu atentie sa vedeti ce inseamna celebrul MTO despre care face referire presedintele si veti afla ce dezastru ne asteapta cu el. S-au opus scaderii taxelor pentru munca, pentru ca ei nu stiu decat sa taie de la populatie!

5.      Celor care cred ca lui Traian Basescu trebuie sa i se raspunda cu aceeasi masura ar trebui sa li se reaminteasca ce inseamna modelul acestui regim. Este nevoie de o schimbare de regim inclusiv in ceea ce priveste stilul de guvernare si stilul luarii deciziilor. Dupa 10 ani de circ, scandal si razboi politic, tare cred ca romanii vor mai multa cooperare, bun-simt, liniste si munca in echipa. Cu oameni care traga in aceeasi directie, nu cu un presedinte care sa caute orice prilej pentru a pune piedica celorlalti. Toamna aceasta va fi vorba despre schimbarea acestui regim, despre schimbarea acestui mod de lucru. Daca ramanem pe aceeasi paradigma, chiar nu este cazul sa mai fie cautati tineri performanti, bine pregatiti, care sa vrea sa isi asume un rol in acest stat. Oamenii din jurul actualului presedinte sunt numai buni pentru a-i continua mostenirea!

Dan Sultanescu este politolog, www.infopolitic.ro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

9 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 iul, 2014
Alfred Bulan-sondor
asteptam cu interes cele 5 concluzii desprinse din ultimul sondaj facut de dumneavoastra,asta noapte..
Sau poate 7(sapte)
repondenti:Dana S si probabil B.Teodorescu
marja de eroare+-44%
17 iul, 2014
cantautor
politrucul Sultanescu versus FMI
Studiile invocate de ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, pentru fundamentarea sustenabilitatii reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, care ar fi fost prezentate FMI inca de acum o luna, nu par sa fi convins Fondul, care a precizat clar ca "fara masuri de compensare" aceasta masura "va creste deficitul bugetar".

Ioana Petrescu a fost intrebata joi, la Antena 3, de ce nu i-a prezentat presedintelui Traian Basescu, in intalnirea de la Palatul Cotroceni, care a avut ca tema reducerea CAS, studiile care fundamenteaza aceasta masura.

"Nu i-am dat studiile. Nu sunt publice. Însă, FMI le-a avut înainte cu o lună", a spus Petrescu, citata de Mediafax.

Insa, intr-o conferinta de presa sustinuta in urma cu o saptamana la Wasington, Gerry Rice, director de comunicare al Fondului Monetar International, afirma ca asteapta de la guvernul Romaniei masuri pentru a compensa lipsa de venituri generata de reducerea CAS.

"FMI impartaseste obiectivul de a reduce taxele mari pe forta de munca in efortul de a stimula angajarile. Trebuie sa intelegem cum intentioneaza guvernul sa compenseze lipsa de venituri. Fara masuri de compensare, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va creste deficitul bugetar", a declarat, Gerry Rice, la Washington.
17 iul, 2014
Cristian Dirnu
milogule
sultanescule astea sunt articole comuniste scrise de milogi care actioneaza la comanda. Care trebuia sa fie atitudinea presedintelui mah scalavule cand gunoiul ala de ponta mintea ca un mitocan si nu avea habar despre ce e vorba in discutie?Nu vezi ce prestatie jalnica a avut mincinosul?dar sclavi care scriu la comanda din anumite interese sunt multi. macar iti da ala care te comanda ceva mai mult sau lingi mana stapanului pentru o masa pe luna?
16 iul, 2014
Ferenczy
Un scurt exercitiu de imaginatie
Sa fereasca sfantu sa se nimereasca jupan Basescu sa dea explicatii undeva la anul, in fata unei instante conduse de o tanara judecatoare. Sa se apuce sa-i dea lectii juridice, de la inaltimea nazarelilor prezidentiale care i-au intunecat mintea de zece ani incoace. Va fi instructiv...
16 iul, 2014
cantautor
ptr Ferenczy
ce are a face aia lui Iliescu cu prefectura?
sau ce legatura este intre "Luceafar " si Catalina...!?
ps-1:am observat ca nu mai atacati justitia...
felicitari d-lui Ghita
ps-2:daca tot te pricepi,sa fii atent,Ferenczy, sa nu fie recursul perimat
ps-3:inca mai esti in concediu?ca prea umbli peste tot?
16 iul, 2014
cantautor
concluzia nr.6 :
se impune demisia de onoare a consilierilor lui Ponta(daca au asa ceva)
a.cine l-a invatat pe Ponta sa mearga la Cotroceni...
Dan Sultanescu si Bogdan Teodorescu
b.cine l-a invatat pe Ponta sa minta despre atmosfera discutiilor si tonul acestora
Dan Diaconescu si Bogdan Teodorescu
PS-
1.ne dorim ca toti absolventii de universitati din strainatate ,romani ,sa revina in tara
2.imi doresc ca toti politrucii ,absolventi de forme de invatamant care au derivat din Stefan Gheorghiu sa plece..o vreme
in fond,sa culegi capsuni,este o ocupatie onorabila
16 iul, 2014
gigi
D-le Sultanescu ,de acord cu analiza dvs. care insa trebuie mediatizata si prin alte mijloace media ptr. a afla TOTI romanii ca avem nevoie de alta mentalitate si altfel de abordare a relatiilor institutionale.Ponta era NORMAL sa mearga la consultari dar asta nu inseamna ca premierul se duce sa dea socoteala sau ca este obligat sa justifice ceva in fata presedintelui.Basescu nu poate intelege acest lucru ptr. ca in educatia lui securistico-dictatoriala-comunista lumea trebuie sa se alinieze in spatele marelui conducator . D-na Petrescu nu are ce sa-si reproseze ci trebuie sa inteleaga ca are nevoie de intelegere ptr. o societate deformata de ramasite in mentalitate si de oameni ale caror interese personale sint peste interesul societatii(asta este basescu si clica lui)cred insa ca Min. Finantelor trebuie sa isi ia in serios si sarcinile dure de recuperare a datoriilor , de constituirea in parte impotriva celor care gresesc(recuperarea de ex. de la ei care gresesc a condamnarilor la CEDO s.a.)In rest sa-si vada de treaba caci are un mare avantaj ,un premier care este deschis ,care vrea si poate sa duca economia si tara pe drumul normalitatii.
16 iul, 2014
gigi
PS
Basescu a fost badaran cind a intrebat ce studii are ministrul de finante(macar ptr. ca ii semnase decretul de numire iar discutiile din media au fost numeroase pe acest subiect-probabil datorita invidiei),mai mult, a aruncat in derizoriu argumentele si asumarea ministrului ptr. masura deja aprobata de Parlament .A jignit Parlamentul spunind ca e o institutie care habar nu are ce voteaza si risul ala sarcastic de mare jupin-asa ca Ponta nu a mintit cind a spus ca a fost badaran.
17 iul, 2014
mistretul spaniol
referitor job capsuni
o problema mica ar fi ca Dl.Sultanescu ar trebui sa stea mult timp aplecat...
dar fiind doar consilier,cred ca intra in fisa postului

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ