Economica.net. Ce este MTO şi cum se calculează. Cum s-a ajuns la 6 miliarde de lei

| 15 iul, 2014

MTO (Medium Term  Objective - Obiectivul bugetar pe termen mediu, n.r.) reprezintă efortul bugetar pentru eliminarea riscului de depăşire a deficitului bugetar de 3% din PIB, prevăzut în Tratatul de aderare, şi care asigură, pe termen lung, stabilitatea finanţelor publice, explică Economica.net.

Obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) al României este acela de a ajunge la un deficit structural (venituri versus cheltuielile anuale fixe ale statului: salariile bugetarilor, pensii, alocaţii etc.) de 1% din PIB la sfârşitul anului viitor.

În cazul României, riscul de depăşire a pragului de 3% este unul mare, având cheltuieli structurale foarte mari care îi lasă puţin spaţiu fiscal pentru alte tipuri de cheltuieli, cum ar fi investiţiile statului. De aceea, Comisia Europeană şi organismele financiare internaţionale au recomandat României deficituri bugetare mult mai mici decât limita din Tratat.

Citeşte şi: ÎNREGISTRAREA de la Cotroceni. Băsescu către Petrescu: Unde spuneaţi că aţi terminat: la Harvard, la Oxford?

Bogdan Drăgoi, consilierul preşedintelui Traian Băsescu, a spus pentru Economica.net că această sumă, de 5-6 miliarde de lei, trebuie asigurată de statul român pentru atingerea unui deficit structural de maximum 1% în 2015.

"Aceasta reprezintă o ajustare de 0,8 - 0,9% din PIB până la sfârşitul anului următor, pentru încadrarea în MTO, iar asta înseamnă în jur de 5-6 miliarde", a spus Drăgoi.

Mai mult, pe Economica.net.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ