Minciunile lui Băsescu: Guvernul Ponta și Armata

| 05 oct, 2014

Traian Băsescu acuză Guvernul Ponta de subfinanțarea Apărării. Președintele spune că rectificarea bugetară a fost semnalul discreditării tuturor mesajelor noastre că avem nevoie de prezenţa NATO pe teritoriul României pentru a creşte nivelul de securitate al României.

Cum stau lucrurile de fapt. Armata și în general toate armele din România (poliție, jandarmi, soldați, pompieri și servicii secreta) nu au mai dus-o așa de bine din 2010 încoace. Băsescu încearcă din nou o diversiune, legând cancelariile străine de subiectul rectificării bugetare. Cum nu prea avea elemente să facă acest lucru, președintele s-a legat de Armată.

Pentru informarea corectă a opiniei publice, Armata este instituția care se află în top-ul încrederii populare din România *peste 65% încredere multă și foarte mult (sondaj INSCOP septembrie 2014). Peste Biserică și cu mult peste orice altă instituție publică la care ne-am putea gândi, Armata simbolizează cinstea, onoarea și devotamentul în mentalul colectiv al românilor. Subiectul este foarte sensibil din punct de vedere electoral, de aici și miza lui Băsescu de a puncta câteva lovituri la adresa Guvernului Ponta.

Problema președintelui este că cifrele bugetare spun o cu totul altă poveste decât el. În primă instanță Guvernul lui Victor Ponta a suplimentat bugetul MApN cu 0,2% în primăvara acestui an. Încă de atunci presiunile pe Guvern de a crește alocările bugetare pentru Armată erau mari prin prisma crizei regionale. Alocarea se traduce în aproximativ 700 de milioane de lei pe care Armata i-a primit în gestiune. La actuala rectificare bugetară, pe care Băsescu o atacă, MApN a primit încă 400 de milioane de lei. În același timp, MAI primește un bonus bugetar de cheltuit până la sfârșitul anului.

Toate instituțiile care sunt însărcinate cu asigurarea siguranței naționale dar și a ordinii și liniștii publice au motive serioase de optimism. În primul rând tot personalul angajat în Armată deci forțele militarizate dar și armele din MAI (jandarmi, polițiști) beneficiază din nou de sporuri pentru zilele de weekend lucrate. Sporurile au fost tăiate tocmai de cel care este preocupat astăzi de finanțarea Armatei, Traian Băsescu. Pensionarii din MApN au astăzi pensiile reîntregite după calcularea în scădere pe care Guvernul Boc a făcut-o.

Realitatea este că nici un Guvern al unui stat NATO nu își permite să neglijeze în aceste momente de tensiune regională bugetul Apărării. Guvernul Ponta este primul Guvern al României care finanțează achiziția de avioane de luptă F16 după 10 ani de promisiuni pentru că anumite condiții s-au schimbat în relația României cu NATO.

Devine absurd să spui că Armata este subfinanțată în favoarea pomenilor electorale când România reprezintă granița estică a NATO și UE cu un conflict activ la câteva sute de km de București. Miza lui Băsescu este dublă. În primul rând vrea să puncteze electoral pentru Udrea și Iohannis și în cel de-al doilea rând vrea să acopere cu atacuri diversioniste întâlnirea pe care a avut-o cu cel mai “Putinist” lider european, Viktor Orban.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 oct, 2014
ferenci catalina
il asteptam cu drag pe postacul Serban....
vine,nu vine,vine,nu vine,vine...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ