Obiectivele USL – abandonate rând pe rând de PNL. Astăzi, modificarea Constituției

| 25 feb, 2014

Chiar înainte de a decide de facto ieșirea de la guvernare a partidului pe care îl conduce, Crin Antonescu a început să se dezică rând pe rând de obiectivele asumate în comun alături de USL.

Mai întâi, Crin Antonescu a abandonat obiectivul luptei împotriva regimului Băsescu. Președintele PNL a explicat chiar zilele trecute că actualul șef al statului mai are doar câteva luni de mandat și, drept urmare, un asemenea obiectiv nu mai e de actualitate, pentru ca apoi, senatorii liberali să-i facă un cadou lui Traian Băsescu, respingând trecerea în administrarea MApN a vilei de protocol de la Covasna în care acesta obișnuiește să își petreacă vacanțele de iarnă.

A venit apoi rândul modificării Constituției. Luni după-masă, prim vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a anunțat că nu mai e nicio şansă pentru un referendum privind revizuirea Constituției. „Motivul”, a explicat Klaus Iohannis, ”ar fi că acest proiect a fost însuşit de USL, dacă USL intră în dificultate sau se rupe, atunci cine ar mai susţine acest proiect?”. Și, pentru a risipi orice îndoială, primarul Sibiului a ținut să precizeze că probabil, după ruperea USL, nu va mai exista voință politică pentru modificarea Constituției. ”Curtea Constituţională a făcut nenumărate comentarii pe proiectul de Constituţie, toate acestea ar trebui readuse, rediscutate în USL, reformulate, unele abandonate. Nu sunt convins că mai există voinţa politică necesară pentru a duce mai departe un proiect de aşa amploare”, a precizat Iohannis.

Dacă așezăm această declarație în contextul în care USD și-a manifestat clar voința de a prelua și susține toate observațiile Curții Constituționale, rezultă clar pentru oricine că lipsa de voință politică la care face referire Iohannis se referă la tabăra liberală. De altminteri, șeful său de partid lăsase să se înțeleagă deja că nu mai dorește modificarea Constituției și, în special că nu mai susține modificarea procedurii actuale de desemnare a premierului. „Domnul Ponta poate cel mult să se menţină la putere până în toamnă – în cel mai bun caz pentru domnia sa – dar în condiţiile în care a rupt USL, n-are cum să mai imagineze că poate rămâne premier după toamnă, decât cu un preşedinte pe care-l pune domnia sa”, a afirmat Crin Antonescu la emisiunea ”După 20 de ani”. Altfel spus, președintele PNL amenință că, dacă va ajunge în fruntea statului român, va încerca să joace de o manieră similară lui Traian Băsescu, pentru a forța, prin prerogativele constituționale, prăbușirea majorității care își va asuma susținerea guvernului Ponta III.

Trăgând linie sub aceste declarații, rezultă două lucruri, la fel de triste. Primul este acela că Antonescu a jucat un teatru ieftin în toți acești ani, când a susținut că dorește să fie un altfel de președinte decât Traian Băsescu, iar cel de-al doilea că președintele PNL nu are capacitatea de a se ridica la înălțimea unui adevărat om de stat, capabil să promoveze și să ducă la bun sfârșit proiecte majore pentru România, în pofida intereselor electorale de moment.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 feb, 2014
goPonta4President
se pare ca UDMR-ul va lua Ministerul Padurilor...
au importat deja drujbele...
si Ministerul Culturii...
vor sa planteze alti puieti...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ