Patapievici decorat. Băsescu a vrut doar să facă scandal

| 11 mai, 2014

Trebuie remarcată ironia cu care Băsescu îi acordă un ordin numit "Serviciul credincios" unei persoane care în campania electorală din decembrie 2009 lansa un zvon despre existența unei casete în care apărea Mircea Geoană, contracandidatul preşedintelui, în ipostaze sexuale.

Nu mai este nevoie să îşi pună MRU papionul și să iasă la protest, s-a rezolvat: Traian Băsescu l-a decorat pe Horia-Roman Patapievici cu Ordinul Naţional "Serviciul credincios" în grad de cavaler. Preşedintele a acordat mai multe decorații, vineri, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, fără să aibă loc conflicte constituţionale cu premierul pe contrasemnare sau refuzul de a contrasemna. Dar ce semnificații mai au aceste ordine acordate de președinte?

Evenimentul a avut loc după ce președintele sesiza miercuri Curtea Constituțională în legătură cu un posibil conflict de natură constituțională generat de nereturnarea de către premierul Victor Ponta a anumitor decrete prezidenţiale emise spre contrasemnare, privind decorarea celor care au  condus Institutului Cultural Român până în 2012.

"Preşedintele doar recunoaşte merite, şi nu o face în numele lui, ci în numele naţiunii", a spus Băsescu vineri, la Cotroceni. Neînțelegerea dintre el și premier de săptămâna aceasta ridică din nou problema criteriilor de acordare a ordinelor și distincțiilor statului român. Sunt aceste ordine acordate strict pentru o parte din activitatea celor decoraţi, de restul făcându-se abstracţie? Există un cod de comportament al celor care primesc ordinul sau putem să avem personalităţi decorate ale ţării care o denigrează? Și, nu în ultimul rând, dacă tot recunoaște meritele, nu în numele lui, “ci în numele naţiunii”, este corect ca președintele să decoreze persoane care l-au deservit politic în trecut?

Băsescu i-a acordat distincția lui Patapievici “în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane”. Talentul și originalitatea în cultură sunt calificative eminamente subiective, asupra cărora e bine să se pronunţe cei specialiaziţi, dar trebuie remarcată ironia cu care Băsescu îi acordă un ordin numit "Serviciul credincios" unei persoane care în campania electorală din decembrie 2009 lansa un zvon despre existența unei casete în care apărea Mircea Geoană, contracandidatul preşedintelui, în ipostaze sexuale.

“Apropo, ştiu din surse sigure că lui Băsescu i s-a oferit un film în care lui Mircea Geoană i se face sex oral”, povestea nonșalant Patapievici, într-un interviu pentru cotidianul spaniol La Vanguardia. Fireşte că presa din România s-a năpustit atunci asupra subiectului şi fireşte că nu a apărut niciodată caseta respectivă. Zvonul nu a fost confirmat, şi nici nu ar fi avut cum să fie confirmat, pentru că toată operaţiunea a fost manufacturată ca un act de intoxicare ordinară, plantată cu grijă. Iar Patapievici este acum decorat pentru “serviciul credincios”.

Ce reprezintă ordinele statului român pentru cei care le primesc și pentru publicul larg? Ce semnificație mai are conferirea Ordinului Naţional "Steaua României", primit vineri de scriitorul Gabriel Liiceanu, ştiind că printre cei cărora i-a fost acodat titlul se mai numără şi Laszlo Tokes? Poate ar fi nevoie de o dezbatere și despre modul în care sunt acordate distincțiile noastre naționale, dar de una serioasă, nu la CCR.




loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 mai, 2014
gerula
ji dul
ji dul de patapievici decorat de tatarul basila pt merite deosebite in terfelirea poporului roman.Mars la gu noi patapievici

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ