Poate Simona Halep să câștige Australian Open?

| 20 ian, 2014

Fără îndoială succesul Simonei Halep se poate pune şi pe seama inteligenței cu care tratează duelurile sportive. Performanţa obţinută deunăzi, accederea în primele opt jucătoare la un turneu de Mare Şlem, a fost calculată cu o precizie de ceasornicar.

Românca a terminat en fanfare 2013, pe poziţia a 11-a în clasamentul WTA, după ce a ridicat deasupra capului nu mai puţin de şase trofee, un record pentru tenisul şi sportul românesc. A urmat o perioadă de acumulări în vederea open-ului australian, iar rezultatele au fost sacrificate pentru o abordare optimă a turneului de la Melbourne.

Marele Şlem de la Antopizi este o competiţie care se desfăşoară în condiţii speciale din toate punctele de vedere. Jucătoarele de top vin după o serie de turnee desfăşurată indoor în Europa şi după scurta vacanţă de Crăciun. Australia în ianuarie înseamnă temperaturi de peste 40 de grade Celsius la umbră, o umiditate excesivă, un alt fus orar. Turneul este celebru pentru uşurinţa cu care cad capii se serie, ultima surpriză: eliminarea Serenei Wiliams, campioana en-titre şi câştigătoare de cinci ori la Antipozi. Halep a anticipat cu abilitate toate aceste capcane, a sărit precum un cangur direct în sferturi, într-o manieră de mare jucătoare, cu toate că aventura în ţara lui Crocodile Dundee începuse cu un eşec usturător în primul tur al turneului pregătitor de la Sydney.

Victoria de luni dimineaţă în faţa unui fost lider mondial, Jelena Jankovici, în prezent a opta jucătoare a lumii, reprezintă cel mai bun rezultat obţinut de sportiva româncă într-un turneu de Mare Şlem. Simona a câştigat în trei seturi, ultimul la zero şi pe lângă calificarea în sferturi şi-a asigurat un cec în valoare de 270.000 de dolari australieni şi 430 de puncte WTA. Parcursul de până acum demonstrează că principala armă a constănțencei a funcționat perfect. Acea putere mentală, amintită și de Virginia Ruzici, și care o conduce spre o gestionare lucidă a situaţiilor complicate. În turul doi a revenit de la 0-1 la seturi în faţa Varvarei Lepchenko, iar în optimi şi-a păstrat resursele pentru setul decisiv, pe care l-a abordat cu o agresivitate şi forţă surprinzătoare pentru o tenismană care tocmai cedase actul secund.

Următorul adversar al Simonei este Dominika Cibulkova, numărul 24 mondial, o slovacă care a dat peste cap calculele bookmakerilor în runda precedentă, trecând de favorita numărul trei Maria Sharapova. Cele două jucătoare s-au mai întâlnit de trei ori, Cibulkova reuşind două victorii. Prima în 2011, pe iarbă, la s'Hertogenbosch, a doua anul trecut la Indian Wells pe o suprafaţă hard asemănătoare celei de la Melbourne, într-un meci aprig disputat încheiat cu 7-5, 7-6. Sunt create toate condiţiile pentru o întâlnire echilibrată între două tenismene care vor să atingă în premieră semifinalele, slovaca cu o experienţă superioară - prezentă în sferturi la toate cele patru turnee de Mare Şlem, românca într-o formă mai bună după finalul exceptional de anul trecut.

Bucuria calificării Simonei Halep a fost completată de evoluţia lui Horia Tecău, ajuns în aceeaşi fază, a sferturilor, în turneul de dublu mixt, unde face pereche cu Sania Mirza din India. Tecău şi Mirza au învins în optimi, cu scorul de 6-2, 6-2, cuplul Anastasia Rodionova - Colin Fleming (Australia/ Marea Britanie). În sferturi, cei doi vor întâlni perechea care se va impune în partida Julia Goerges - Aisam-Ul-Haq Qureshi (Germania/ Pakistan) – Andrea Hlavackova - Max Mirnîi (Cehia/ Belarus).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ