România trebuie să schimbe marca Băsescu

| 17 apr, 2014

În toată nebunia tabloidizantă a acestor zile, în care grobianismul permanent al lui Traian Băsescu toarnă gaz pe foc și concurează doar cu atacurile insalubre ale Elenelor din PMP, am remarcat o analiză calmă și lucidă, care surprindea în câteva rânduri esența și miza reală a acestor transformări politice greu de suportat.

Vasile Dâncu, directorul IRES, opina într-un interviu acordat pentru Gândul că ”„PSD-ul are o miză esenţială, s-a rupt USL-ul şi PSD-ul are de demonstrat ceva. PNL-ul care a plecat din USL trebuie să ajungă la 20% cel puţin, asta e miza internă pentru Crin Antonescu pentru a fi un candidat viabil care eventual să intre într-o coaliţie pentru prezidenţiale.” Bine, trebuie spus că, pentru ca interviul să fie ”vandabil”, a fost scoasă în evidență afirmația lui Dâncu despre anchetele DNA, care în opinia acestuia mai rău ațâță electoratul. Așa și este, doar că partea interesantă, dar trecută cu vederea, este aceasta: ”Deci, vor fi alegeri cum n-au mai fost, niciodată n-au fost nişte alegeri europarlamentare care să aibă o asemenea miză, este o miză de reconfigurare a scenei politice din România”

Această foarte importantă reconfigurare are o semnificație aparte: dincolo de trimiterea unor reprezentanți ai României în Parlamentul European, de rezultatul alegerilor din 25 mai va depinde în mare parte și desfășurarea de forțe în confruntările politice ulterioare, pe plan intern.

Acest detaliu capătă relevanță dacă-l coroborăm cu rezultatele studiilor care prevestesc absenteism masiv la alegerile europarlamentare din 25 mai. Motivul acestui fenomen, conform sociologilor, ar fi părerea proastă a românilor cu privire la performanțele europarlamentarilor români, în trecut.

Pe de altă parte, românii consideră că rezultatul acestor alegeri le va influența foarte puțin, dacă nu deloc, viața lor de zi cu zi, comparativ cu alegerile pentru legislativul și executivul local, alegeri a căror importanță o recunosc. Ori, miza anului electoral 2014, fie că vorbim de europarlamentare, fie de prezidențiale, este una extrem de importantă: românii vor alege dacă vor să continue politica „marca” Traian Băsescu sau dacă vor altceva pentru ei și țara lor.

Este astfel extrem de important ca cei 7,4 milioane de români, care au dovedit o conștiință civică extrem de activă în 2012, să înțeleagă că nu este suficient să vină la vot doar la alegerile prezidențiale. Absenteismul la europarlamentare va influența și rezultatele din iarnă, la prezidențiale. Practic pe 25 mai se calibrează discursul politic și se execută prima desfășurare de forțe prin care se va hotârî cine va fi următorul președinte al României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 apr, 2014
sag
Culmea ipocriziei :7,5 milioane de oameni onesti s-au aliniat in armata USL,votand pentru demisie,ca sa poate sa le explice Ponta,Dancu,Palada,Sarbu....azi,dupa 2 ani,cum vor scapa ei Romania de Basescu,in decembrie 2014..
prin expirarea mandatului...
tare prosti ii cred,respectivele persoane,pe cei 7,5 milioane de cetateni
17 apr, 2014
lol
Dna Sultanescu,amestecati participantii la referendum 2012,pro demisie cu votantii USL la parlamentarele din 2012?
pai nu e bine...ca sunt probleme diferite si au si scazut cu vreo 2 milioane
ce-ar zice sotul dumitale daca ai amesteca felul 1 si2,in aceeasi farfurie....?
17 apr, 2014
cantautor
din 7,5 milioane au ramas "sondorii"doar...
pai grupul de la Cluj,cu Dancu membru PSD,face un sondaj...
ce credibilitate are?
macar sondorii Sultanescu si Palada sunt implicati doar prin mercantilism(unul este consilier,altul purtator de cuvant la PSD)
de ce nu citati din sondajele lor?
va e rusine de rusinea lor?doar sunt sefii vostri,ce naiba?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ