Se dezice Antonescu de ce a făcut USL?

| 25 feb, 2014

Formațiunea condusă de Crin Antonescu trădează obiectivul fundamental care a stat la baza constituirii USL, lupta împotriva regimului Băsescu.

După o criză care a durat aproape trei săptămâni, USL pare că își trăiește ultimele ore de viață, în contextul în care președintele PNL și acoliții săi nu au făcut niciun secret din faptul că doresc retragerea partidului de la guvernare. Lăsând însă la o parte discuția despre motivele acestui demers, prin care Crin Antonescu pune cruce proiectului politic cu cea mai mare susținere populară din anii 90 încoace, se ridică întrebarea cum se va poziționa PNL ca partid proaspăt intrat în opoziție.

Deja, chiar înainte de anunțarea deciziei Delegației Permanente, liberalii au arătat clar că intenționează să facă tot ceea ce le stă în putință pentru blocarea proiectelor legislative inițiate de guvern. Astfel, în ședința de marți a Senatului, profitând și de o mobilizare slabă la vot în băncile USL, PNL a reușit să forțeze respingerea pe bandă rulantă a mai multor proiecte de lege.

Printre acestea se număra și cel prin care MApN prelua administrarea vilei de protocol de la Covasna, pe care Traian Băsescu o folosea pentru a-și petrece vacanțele de iarnă. Or, punând modul în care au votat liberalii pe acest proiect de lege în contextul întâlnirilor secrete dintre Crin Antonescu și Traian Băsescu, gestul senatorilor liberali apare ca începutul unei colaborări, ce-i drept pentru moment neasumate oficial, între PNL și șeful statului.

Formațiunea condusă de Crin Antonescu trădează obiectivul fundamental care a stat la baza constituirii USL, lupta împotriva regimului Băsescu, și întoarce efectiv spatele celor 7,4 milioane de români care au votat pentru ca actualul șef al statului să fie îndepărtat din funcție. Mai rămâne de văzut dacă liberalii se vor dezice și de restul obiectivelor USL și de ceea ce a realizat bun guvernarea condusă de Victor Ponta.

Iar lista este lungă. Pe partea economică, discutăm despre o creștere economică peste așteptări, de 3,5%, despre un record absolut de absorbție al fondurilor europene, sau despre majorarea subtanțială a producției industriale. Pe partea socială, pentru a da doar câteva exemple, putem aminti reîntregirea salariilor bugetarilor, majorarea pensiilor, sau creșterea salariului minim.

Toate acestea sunt realizări de necontestat, cu care PNL, ca participant la guvernare, ar fi fost firesc să se mândrească, mai ales că alegerile europarlamentare bat la ușă. În schimb însă, PNL pare decis să își asume o opoziție radicală, blocând orice proiect al cabinetului, în mod nediscreționar.

Ba mai mult, o serie de voci din tabăra liberală invocă din ce în ce mai apăsat perspectiva ca partidul, odată intrat în opoziție, să inițieze o moțiune de cenzură, ceea ce ar însemna că PNL se dezice dintr-o singură lovitură, de dragul visurilor lui Crin Antonescu de a ajunge președinte, de tot ceea ce a făcut guvernarea la care, de bine de rău, a luat parte timp de doi ani de zile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ