Şpagă la RomâniaFilm. DNA a trimis în judecată directori şi angajaţi pentru acte de corupţie

| 21 mai, 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Bacău l-au trimis în judecată pe Marius-Cristian Iuraşcu, fost director general al Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) RomâniaFilm, pentru luare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual şi spălare de bani, privind atribuirea de lucrări de reparaţie la un cinematograf din municipiul Piatra Neamţ.

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată şi pe Tudor Apostol, fost angajat al RomâniaFilm la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Au mai fost trimişi în judecată administratorul unei societăţi comerciale, Cătălin-Neculai Prutică, acuzat de dare de mită în formă continuată, complicitate la spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, şi Ştefan Costea, arestat în altă cauză, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la dare de mită, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi complicitate la spălare de bani.

'În perioada octombrie 2009 - aprilie 2010, inculpatul Prutică Cătălin Neculai a dat un autoturism, marca Audi A6, în valoare de 16.000 de euro, inculpatului Apostol Tudor şi două autoturisme (un Volkswagen Touareg, evaluat la suma de 15.000 de euro, şi un Mercedes-Benz GL450, în valoare de 35.000 de euro) inculpatului Iuraşcu Marius Cristian', informează un comunicat al DNA remis miercuri AGERPRES.

Potrivit anchetatorilor, în schimbul acestor bunuri, cei doi trebuiau să îşi îndeplinească în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu pe cale le aveau, iar prin aceasta să îi creeze lui Cătălin-Neculai Prutică avantaje de natură economică, în legătură cu exploatarea unor cinematografe din judeţul Bacău şi prin atribuirea de lucrări de reparaţie la un cinematograf din Piatra Neamţ.

'Pentru a-l ajuta pe inculpatul Iuraşcu să disimuleze provenienţa autoturismului Volkswagen Touareg, remis prin intermediul lui Costea Ştefan, în condiţiile în care cunoştea că a fost dat cu titlu de mită, inculpatul Prutică a întocmit două facturi şi un contract de vânzare-cumpărare prin care se atesta, în mod nereal, faptul că autoturismul a fost vândut între mai multe persoane fizice şi juridice. Toate aceste documente au fost puse la dispoziţia angajaţilor RADEF RomâniaFilm în vederea înmatriculării autoturismului în cauză', precizează DNA.

În perioada octombrie 2009 - aprilie 2010, între societatea administrată de Cătălin-Neculai Prutică şi RomâniaFilm era încheiat un contract de închiriere cu privire la cinematograful 'Oituz' din municipiul Oneşti, judeţul Bacău, iar în data de 14.10.2009 a fost încheiat un contract de asociere în participaţiune cu privire la cinematograful 'Orizont' din municipiul Bacău.

Pe data de 20 noiembrie 2009, Cătălin-Neculai Prutică i-a remis, prin intermediul lui Ştefan Costea, în baza unei înţelegeri anterioare, lui Marius Cristian Iuraşcu un Volkswagen Touareg, iar în data de 2 octombrie 2009, inculpatului Tudor Apostol, un autoturism Audi A6.

DNA precizează că, în schimbul acestor bunuri, cei doi l-au sprijinit pe Cătălin-Neculai Prutică în demersurile sale de cumpărare a cinematografului 'Oituz' şi au acordat, fără respectarea dispoziţiilor legale privind licitaţiile publice, firmei administrate de Prutică lucrări de reparaţii la cinematograful 'Dacia' din Piatra Neamţ. În plus, Iuraşcu l-a mai sprijinit pe Prutică în demersurile de preluare a cinematografului 'Orizont'.

Ulterior, pe 26 martie, Prutică i-a remis lui Iuraşcu şi un autoturism marca Mercedes-Benz GL450, ce a fost înmatriculat pe numele unei mătuşi a acestuia. 

'Inculpatul Marius Cristian Iuraşcu, în baza atribuţiilor sale de serviciu, a încercat să faciliteze încheierea unui contract între un supermarket din România şi firma inculpatului Cătălin-Neculai Prutică, astfel încât supermarketul să poată închiria cinematograful 'Orizont' din Bacău, a intervenit pentru realizarea unui raport de evaluare a cinematografului 'Oituz' favorabil intereselor lui Cătălin-Neculai Prutică, a efectuat demersuri în vederea acordării, către firmele controlate de acesta, de alte lucrări de reparaţii la obiectivele RADEF şi l-a sprijinit în demersurile sale judiciare privitoare la cinematograful 'Oituz'', se mai precizează în comunicat.

În cauză a fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor autoturisme ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

Tag-uri: DNA, RomaniaFilm, şpagă
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 mai, 2014
Sindicatul ECRANUL
Acesta este doar inceputul.
Pentru ca textul comentariului este publicat incomplet, va rugam sa accesati: https://www.facebook.com/ecranul.sindicatul
22 mai, 2014
Sindicatul ECRANUL
Acesta este doar inceputul.
Nu vrem sa ii dam bocanci in gura celui cazut la pamant, dar nu putem lasa opinia publica neinformata.
Prin faptele sale, inculpatul Iurascu Marius Cristian nu numai ca a periclitat patrimoniul statului, dar a pus in pericol soarta angajatilor Regiei Autonome RomaniaFilm si a membrilor acestora de familie.
Astfel, mai grav decat faptele cu caracter penal, pentru angajatii RomaniaFilm este faptul ca NU AU FOST VIRATE contributiile angajatilor si angajatorului pentru sanatate, pensie si somaj, in conditiile in care aceste contributii au fost retinute din salarii in baza statelor de plata. Conform datelor publicate pe site-ul ANAF, la data de 31.12.2013, R.A.D.E.F. „RomaniaFilm” inregistra debite catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de aproape 5 milioane de lei. Faptul ca R.A.D.E.F. „RomaniaFilm” are de incasat din rambursari de TVA circa 2 milioane de lei, nu rezolva nici pe departe problema de fond.
Alte fapte care pot intruni elementele constitutive ale unor infractiuni:
- neîncasarea chiriilor datorate de către o parte a agenţilor economici care beneficiază de spaţii puse la dispoziţie de către R.A.D.E.F. RomâniaFilm; suma neîncasată ridicându-se la câteva milioane de lei;
- achiziţionarea unui autoturism (Dacia Duster, 15.000 Euro), în condiţiile în care acest lucru era interzis prin Lege (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2009 aprobată prin Legea nr. 227/2009);
- contractarea unor cabinete de asistenţă juridică (aproximativ 90 de contracte pentru care s-au plătit peste 1,2 milioane lei numai in perioada 2009-2012) în condiţiile în care R.A.D.E.F. RomaniaFilm avea şi are personal specializat în cadrul serviciului juridic (3 salariaţi);
- R.A.D.E.F. RomâniaFilm a plătit peste 53.000 lei (în perioada 2011-2012) în baza unui contract de colaborare încheiat cu un anume Constantinescu Ştefan pentru realizarea unui proiect de reorganizare (proiectul este inexistent);
- închir

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ