STENOGRAME! Kiss: Aici sunt mulţi care driblează. Toţi vor să obţină câte o parte

| 18 iun, 20:53

Deputatul UDMR Cseke Attila a sprijinit în anul 2005, când ocupa funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, transferul unor terenuri de la Ministerul Apărării Naţionale către Consiliul Judeţean Bihor, conform informaţiilor din rechizitoriul prin care Alexandru Kiss a fost trimis joi în judecată de DNA Oradea pentru mai multe fapte de corupţie, potrivit Agerpres.

Într-o convorbire telefonică din data de 1 iunie 2005, interceptată de anchetatori, Alexandru Kiss s-a interesat de stadiul în care se află demersurile pentru transferarea terenurilor:

"Cseke: Mda...na, eu am fost şi Ministerul Apărării Naţionale, deci...şi mâine mai plec din nou.

Kiss: Îhm... da...

Cseke: Este aşa cum am spus eu, hârtia este la CSAT. Hârtia iniţială are avizul favorabil. Întrebare este dacă pentru a doua hârtie s-a dat avizul favorabil. Nu am aflat ieri, dar voi afla mâine.

Kiss: Îhm... da...

Cseke: De acolo am primit, de la Ministerul Apărării, un formular de proiect de hotărâre, pe care vi-l voi trimite prin fax, şi pe care voi trebuie să îl acceptaţi, în vederea introducerii în dosarul ce va fi înaintat pentru hotărârea de guvern, în chestiunea imobilului.

Kiss: Dar acum, fii puţin atent! Ştiu cum e... că consiliul... dar accept eu, şi pe urmă va fi cumva.

Cseke: A!... bine, dar dacă este foarte urgent, atunci desigur, bineînţeles, nu e nicio problemă. Atunci... ce ştiu eu? Doar o să fie ceva cu el...

Kiss: Îhm... îhm...

Cseke: Deci a fost trimis pe 9 mai la CSAT. Aşa că săptămâna viitoare se poate bârâi, ca pe urmă să fie repede... deci, dacă Ministerul Apărării a dat proiectul de hotărâre, atunci, după părerea mea... şi asta de la ei putere, că eu nu i-am rugat, el mi-a spus că dacă aici... atunci nu...

Kiss: Na, şi atunci, Attila, aici este vorba despre cele 16 hectare, sau ce? Sau ce scrie acolo? Nu ştii?

Cseke: Păi, primul este: cinci cazarme, adică cinci imobile! Despre cine e vorba în primul.

Kiss: Primul, da...

Cseke: Pe care...

Kiss: Dar după aia am cerut... în celălalt ce scrie?

Cseke: Păi... în celălalt scrie că... nu scrie câte hectare, dar acolo sunt cuprinse cu mai multe cazărmi, aproape tot şirul de cazărmi, cu excepţia a vreunei-două... eu am doar desenul, deci doar pe baza desenului pot să...

Kiss: Ia uită-te! Să vezi dacă asta este mai mult decât zece hectare sau cu aproximaţie... Cumva să te interesezi şi să îmi trimiţi şi mie despre ce este vorba. Pentru că aici sunt mulţi care driblează! Începând de la primar, la Universitate, toţi. Toţi încearcă să obţină din asta o parte".

Citeste si: Laszlo Borbely şi Rozalia Biro, interceptaţi în dosarul vicepreşedintelui CJ Bihor

Potrivit procurorilor DNA, din convorbirea interceptată în baza unui mandat de siguranţă naţională rezultă că Alexandru Kiss a urmărit procedurile de realizare a transferului de terenuri şi i-a indicat lui Cseke Attila cum să procedeze.

"(...) Inculpatul Kiss a urmărit îndeaproape derularea procedurilor administrative de realizare a transferului, l-a îndrumat pe numitul Cseke Attila-Zoltan asupra modului în care să procedeze pentru atingerea scopului propus şi l-a avertizat în legătură cu interesul manifestat de alte persoane în legătură cu imobilele vizate. Numitul Cseke Attila-Zoltan s-a achitat cu succes de sarcinile trasate de inculpatul Kiss, fapt dovedit de adoptarea Hotărârii de Guvern nr. 670/12.07.2005, prin care s-a aprobat trecerea terenurilor din Oradea, str. Universităţii, nr. 1A (în suprafaţă de 193.180 mp) şi din Oradea, str. Universităţii, nr. 4 (în suprafaţă de 130.804 mp), din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Consiliului Judeţean Bihor", se arată în rechizitoriu.

Vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost trimis joi în judecată, sub control judiciar, pentru mai multe fapte de corupţie săvârşite în ultimii 12 ani.

Potrivit unui comunicat al DNA, el este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată (patru infracţiuni) şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În dosar, au mai fost deferiţi justiţiei pentru infracţiuni similare Beniamin Rus, administrator al grupului de societăţi Selina Oradea, Vilmos Laszlo Bojtor, Ferenc Laszlo Miklossy, Ferenc Miklossy şi Gheorghe Ioan Roatiş, administratori ai unor firme.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ