Traian Băsescu - doar comunist sau și securist dovedit?

| 15 feb, 2014

Traian Băsescu a recunoscut că a fost membru al Partidului Comunist Român și că a aderat la ideologia comunista, în special pentru a putea face carieră în marina comercială. În plus, președintele a recunoscut într-un interviu din 8 octombrie 2004, că a fost și securist.

Declarația dată de către Președintele Traian Băsescu în timpul campaniei electorale pentru președinție în 2004: „Cred că nimeni nu-și imaginează în România ca flota, sau oamenii care ieșeau în străinătate nu erau sub controlul organelor de Securitate. În primul rând, noi eram sub controlul organelor de securitate toți.” - pune semne foarte mari de întrebare cu privire la recenta decizie a CNSAS privind statutul de colaborator cu securitatea a lui Traian Băsescu, despre care există suspiciuni mari că ar fi fost și securist, pe lângă membru al Partidului Comunist Român.

Traian Băsescu a recunoscut că a fost membru al Partidului Comunist Român și că a aderat la ideologia comunista, în special pentru a putea face carieră în marina comercială. În plus, președintele a recunoscut într-un interviu din 8 octombrie 2004, că a fost și securist.

Întrebat dacă a avut legături cu securitatea, el spunea atunci: „Categoric, da. Cine ar spune că s-a pregătit într-un institut militar de marină, pentru a ieși în străinătate, și spune că n-a văzut serviciul de contrainformații este minicinos [...] Eu am făcut serviciu într-un domeniu în care legăturile cu Securitatea erau pur și simplu de serviciu“.

Întrebat, în cadrul aceluiași interviu, în ce constau rapoartele pe care le descria și de când au început legăturile cu Securitatea, Băsescu a răspuns: „din momentul în care mi-am facut primul dosar pentru avizul de navigație, în Institutul de marină. Când urma să plecăm în practica de anul doi, ne-a trebuit un aviz de nevigație. În acel moment, m-am prezentat în fața organului de contrainformații și mi-am completat formularul, plus discuțiile, care mergeau până la a se interesa de relațiile de familie.”

Iar la sfârșitul interviului, întrebat dacă regretă relația cu Securitatea, Traian Băsescu a susținut: „Nu. Pentru că făcea parte din meseria mea. Nu aveam cum să navighez, în raport cu legile statului din acea vreme, iar astăzi să vin să vă spun: eu, dragi români, n-am văzut ofițer de Securitate. Ar fi o mare minciună.“

Astfel, este de înțeles faptul că numele lui Traian Băsescu apare într-un registru cu persoanele din rândul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate, din arhivele fostului Partid Comunist, precum și într-o adresă a Directivei Generale de Informații a Apărării, din care rezultă clar că Traian Băsescu a fost colaborator al organelor de contrainformații militare pe timpul când era elev al Institutului de Marină.

Însă, după ce Traian Băsescu a terminat studiile în cadrul marinei miliatare, dosarul a fost transferat la Inspectoratul Județean Constanța al Ministerului de Interne, unde ar fi fost și distrus.

Iar primele sesizări făcute în privința legăturilor dintre Traian Băsescu și  Securitatea aparțin Grupul de Investigații Politice, care a emis un comunicat de presă în data de 13  februarie 2014, în care redă integral faptul că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității, respectiv că declarația dată în fața instanței de Judecată a Sectorului 2 București, în data de 17 martie 2004, în procesul de calomnie intentat de către Traian Băsescu în urma dezvăluirilor legate de colaborarea sa cu Securitatea, este una falsă.

Dovezile arată, din păcate, că există șanse mari ca decizia dată de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) cu privire la relația dintre Președintele Traian Băsescu și Securitatea să fi fost una greșită, luată pe baza unor influențe ale politicului și menită să spele trecutul de securist și colaborator al lui Traian Băsescu într-un an electoral.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 oct, 2014
emma
basescu evreu
as vrea sa va intreb daca ati citit articolul in care dr ION COJA SPUNE CA BASESCU E EVREU DE ORIGINE CA TATAL NATURAL SE NUMEA BRAUNOVICI SI A PLECAT CU O AMANTA IN ISRAEL LASAND SOTIA CU 2 COPII IN CONSTANTA.EA S A RECASATORIT CU OFITERUL DUMITRU BASESCU DIN BACAU CARE A ADOPTAT CEI 2 COPII.E ADEVARAT?
16 feb, 2014
Budacea Petru
mandix
D-le Andrei Pop,duci în eroare cititorii,ori cu bună știință,ori ești prea
tânăr și neinformat,ori bine plătit ca să dezinformezi cititorii.
Să mă explic.Comuniști erau,în adevăratul sens al cuvântului,cei care
primeau salariile de la PCR.Restul membrilor PCP eram,doar purtă-
tori de carnet PCR și aplaudaci(că dacă nu aplaudam când era cazul
,riscam să fim persecutați pe linie profesională,nemaiputînd promo-
în profesie).A fost o perioadă opresivă tip sovietic.
Cât despre securitatea lui Băsescu și a mea(și eu am lucrat mulți ani
în străinătate),te asigur că ne putem numi securiști,pentru simplul
motiv că nu am absolvit o școală în domeniu.În acea perioadă,toți
cei care mergeau în străinătate,inclusiv în țările socialiste,trebuia să
avem acordul securității(care aprecia că nu avem intenția să rămâ-
nem în străinătate).Pentru a primi acest aviz,ne erau verificate toate
rudele până la gradul trei,formând un dosar ce era păstrat la organele
locale de securitate până la ieșirea la pensie.La întoarcerea în țară,
făceam un raport de serviciu detaliat și-l depuneam la întreprindere.
O copie a cestui raport era dat și securistului întreprinderii.Dacă tu
crezi că noi eram securiștii la care faci trimitere,lasă-te de maseria
asta,că duci cititorii în eroare,în special pe cei tineri și pe cei cu patru
clase și chiar cu șapte,că mai sunt destui.Mandix
15 feb, 2014
Dinu
Intrebare
Exista oferta mai jos ca sa bifezi Like pentru acest site. Tot caut si nu gasesc butonul Dislike. Ar trebui sa existe...
15 feb, 2014
koyosu
...publicatie varanista, scrieti articole pe banda rulanta cu o singura obsesie: sa improscati cu cacao presedintele ales al tarii, traian basescu. securist dovedid este varanul vostru, turnatorul felix, voiculescu, hotul fondurilor crescent, implicit ale tarii roamensti. ala-i nenorocitul care trebuie intemnitat odata pentru totdeauna, lasati-l pe basescu in pace.
15 feb, 2014
ioan pribeagu
comunist sau securist
Bai andrei pop;ma intreb ce singe iti circula tie prin artere,dar sunt sigur ca ceva scame ai,(adica puiut sau nepotel de comunist cu state)pentru ca daca nu aveai,ai fi aflat ca in romania popular-socialista,au existat doua categorii de politicieni:mincatorii de cacat,care erau membrii ai PMR-PCR,care traiau din munca oamenilor cinstiti,si membrii de partid,cetateni care munceau cinstit,dar pentru a obtine un post de munca dupa absolvirea unei universitati sau a unei scoli profesionale mai aproape de domiciliu,mai aproape de familie,sa obtina aprobare pentru a-si cumpara un televizor color,conditia primara era sa fie membru al partidului.Asa ca ori te mai informezi,ori te lasi de meserie.In orice caz ,eu iti spun ca esti un neica nimeni(don nadie)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ