Traian Băsescu nu poate fugi de Bercea

| 22 iun, 2014

Un lucru este clar: arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu nu este de ajuns pentru a certifica ideea că Justiția funcționează și este complet apolitică, din moment ce numele președintelui este atât de puternic legat de acest caz. Va fi nevoie de o anchetă riguroasă și în ceea ce privește implicarea lui Traian Băsescu în cazul mitei pentru Bercea Mondial pentru „a consolida Justiția”.

Ipoteza în care Traian Băsescu ar scăpa de cercetările Justiției în cazul de trafic de influență în care este implicat și fratele său ar fi complet în afara tiparelor anchetelor din ultima perioadă. Chemările la audieri, plimbările la DNA și arestările preventive au fost pe alocuri folosite chiar cu prea multă ușurință. Lejeritatea cu care s-au făcut arestări preventive a fost de altfel și criticată de unele voci din spațiul public. Tocmai de aceea, o lipsă de acțiune în cazul lui Traian Băsescu – un personaj cheie al scandalului Bercea Mondial, acuzat că ar fi beneficiarul unei sume importante de bani în schimbul influențării Justiției – ar fi total atipică și explicabilă doar prin prisma funcției ocupată de acesta.

Ceea ce trebuie să înțeleagă comentatorii care îi iau apărarea președintelui este că o declarație de presă de la pupitrul Administrației Prezidențiale, în care Traian Băsescu afirmă că nu a avut niciodată o discuție cu fratele său pentru sprijinirea lui Bercea Mondial în fața Justiției, nu poate sub nicio formă să echivaleze cu un demers riguros de anchetare al organelor competente. Este ca și cum un posibil infractor într-un caz oarecare ar chema presa în fața ușii sale, ar declara public că este nevinovat, iar poliția l-ar lăsa din acel moment în pace. Or, acest lucru este evident absurd.

Citeşte şi: Băsescu: Nu am primit niciun ban şi niciun bun de la Bercea Mondial sau în numele acestuia

În plus, prezumția că Traian Băsescu nu știa de implicarea fratelui său și a propriului său nume în această afacere dubioasă nu se susține. Cazul datează din 2011, după ce relația familiei cu Băsescu a început public încă din 2009. Este imposibil ca Traian Băsescu să nu fi știut detaliile, mai ales după ce a declarat zilele trecute că l-a sfătuit pe fratele său să meargă în fața Justiției dacă este șantajat de clanul lui Sandu Anghel, zis și Bercea Mondial.

Practic, declarația de presă a lui Traian Băsescu din 19 iunie de la Cotroceni, prin care l-a lăsat din brațe pe fratele său și a încercat să se delimiteze de toate ilegalitățile făcute publice în acest caz, pare a fi o încercare de a preveni ca Justiția să se lege de el. Sau mai bine spus, pare a fi o încercare de a preveni ca dezbaterea să ajungă în zona imunității prezidențiale. Pentru că în lipsa unui argument de tipul „Traian Băsescu s-a delimitat de ceea ce a făcut fratele său și a explicat de ce nu are nicio legătură cu cazul”, discuția ar ajunge inevitabil către întrebările „De ce nu este Traian Băsescu anchetat? Este singurul cetățean mai presus de lege? Câtă imunitate în conferă mai exact funcția sa?”.

Un lucru este clar: arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu nu este de ajuns pentru a certifica ideea că Justiția funcționează și este complet apolitică, din moment ce numele președintelui este atât de puternic legat de acest caz. Va fi nevoie de o anchetă riguroasă și în ceea ce privește implicarea lui Traian Băsescu în cazul mitei pentru Bercea Mondial pentru „a consolida Justiția”, așa cum chiar președintele a afirmat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 iun, 2014
SAG
Demisia, Basescule !
Asa este. Pana nu se va face o ancheta serioasa care sa ajunga si la faptul ca Traian Basescu este implicat in cazul mitei Bercea Mondial nu putem vorbi de functionarea si independenta Justitiei .
Dar pana la finalizarea unei astfel de anchete Basescu Traian ar trebui sa demisioneze urgent.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ