Votul din 2 noiembrie demontează minciuna lui Iohannis. Ponta, votat de toţi românii

| 07 noi, 2014

Voturile obţinute de Victor Ponta din partea tuturor categoriilor sociale descalifică manipularea dreptei şi relevă faptul că mesajul de unitate al candidatului PSD-UNPR-PC a avut efect.

Alegerile prezidenţiale din primul tur s-au finalizat, iar odată cu ele a fost demontată şi propaganda celor de dreapta, cum că mare parte din votanţii stângii sunt săraci, din mediul rural, cu educaţie primară. Voturile obţinute de Victor Ponta din partea tuturor categoriilor sociale descalifică manipularea dreptei şi relevă faptul că mesajul de unitate al candidatului PSD-UNPR-PC a avut efect.

Citeşte şi: Lui Iohannis i s-a întors ghinionul la prezidențiale

În urma alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie, Victor Ponta a obţinut 40,4%, în timp ce Klaus Iohannis a fost votat de 30,4% dintre românii prezenţi la vot. Victoria la o distanţă de 10% este importantă pentru candidatul PSD-UNPR-PC, însă mai important este faptul că Victor Ponta a reuşit să obţină voturi din partea tuturor categoriilor sociale. Astfel, potrivit unui studiu efectuat de IRES, aproximativ 720.000 de tineri (18-34 de ani) au votat pentru Ponta şi 730.000 de tineri pentru Iohannis. De asemenea, 2,2 milioane de locuitori ai oraşelor au votat pentru Ponta şi 2 milioane pentru Iohannis, 575.000 de persoane cu studii superioare au votat cu Ponta şi 835.000 cu Iohannis. Nu în cele din urmă, 920.000 de locuitori din Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş au votat cu Ponta şi vreo 1,2 milioane cu Iohannis.

Pe baza acestor date, analistul politic Remus Ştefureac menţionează că „dacă ne uităm pe date, nu putem în ruptul capului să găsim diferenţe semnificative care să justifice clivajele invocate de diverşii corifei ai dezbinării. Pur şi simplu, nu reuşesc să văd unde sunt tinerii unuia şi bătrânii celuilalt, deştepţii unuia şi proştii celuilalt, orăşenii unuia şi ţăranii celuilalt, ardelenii unuia şi regăţenii celuilalt. Dimpotrivă, văd o echilibrare fantastică, o răsturnare de mituri ( tinerii care au venit la vot în proporţie masivă, orăşenii caru au venit la vot la fel de mulţi) de bun augur pentru România. Am senzaţia că plouă cu manipulări ieftine care ne împiedică să vedem lucrurile importante în funcţie de care ne vom alege preşedintele”.

Citeşte şi: IRES: Cum arată profilul votanţilor lui Ponta, Iohannis, Tăriceanu, Udrea şi Macovei

De aceeaşi părere este şi sociologul Mirel Palada, care trage concluzia că „profilul votanţilor PSD / Ponta este unul schimbat, acoperind de manieră mai echilibrată toate categoriile socio-demografice. Pariul cu modernitatea începe să fie câştigat. Ponta a schimbat partidul, iar românii au simţit asta şi au venit în mai mare măsură spre el. S-a văzut în turul 1: în 2014, Ponta a obţinut în volume absolute mai multe voturi decât Geoană în 2009 ÎN TOATE categoriile socio-demografice analizate”.

Marea victoria a primului tur pentru Victor Ponta este că a reuşit să-şi impună mesajul „preşedintele care uneşte” şi că nu există două românii aşa cum manipulează dreapta românească.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 noi, 2014
pulaponta
da,da
cata vrajeala... nu iese ponta nici picat cu ceara...

alexandra radu, sa te intorci la crescatoria de bovine ca la oras nu ti-a prins bine tzaranco!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ