Discursul schimbării – ce am reţinut din anunţul lui Victor Ponta de azi

| 29 iul, 2014

Victor Ponta candidat. Discursul de anuntare a candidaturii lui Victor Ponta a atins cateva zone care pot deveni tema de dezbatere in Romania in campania electorala.

Alegeri prezidenţiale 2014. Care sunt cele cateva elemente util de retinut:

1. Ponta a avut ingeniozitatea de a nu fugi de inundatii – in ziua pregatita pentru anuntul lansarii candidaturii, Ponta si-a modificat rapid programul si a petrecut-o aproape pe toata in zonele afectate de inundatii. A mers in Dolj, a mers in Gorj, s-a intalnit cu oamenii si a supervizat activitatile tuturor. A intarziat o ora la propria lansare si a venit doar pentru a tine discursul in care isi anunta candidatura. Desi multi i-au cerut sa isi amane candidatura, a aratat ca poate sa le faca pe ambele – sa isi petreaca o zi pe teren, dar sa dea si mesajul pe care partidul sau il astepta. In plus, cu aceasta ocazie, a reluat ideea ca un presedinte trebuie sa fie util, sa fie implicat, sa fie aproape de oameni. Intr-un fel, prin turul sau de forta, Ponta a demonstrat ca haina executiva i se potriveste, fie ca e premier sau presedinte.

2. Discursul efectiv a fost despre schimbare si despre viitor. Dupa 2 ani de lupte cu regimul Basescu, discursul de acum a fost mai mult despre ce vrea sa faca Ponta ca presedinte si despre ce schimbari se pot face in viitor. Daca ar ajunge Presedinte, Romania ar avea cel mai tanar presedinte din Europa, unul care avea sub 18 ani la Revolutie si care s-a format cel mai mult in post-comunism. In acest fel, dupa Iliescu, Constantinescu si Basescu (toti membri PCR si, cel putin ultimul, si cu disputate relatii chiar si cu Securitatea), ar fi prima data cand Romania ar avea un presedinte necomunist. Si paradoxul pare si mai mare daca tinem cont ca PSD ar fi partidul care sa il sustina (adica, partidul care a fost mereu acuzat de relatiile sale cu trecutul comunist). In timp ce oameni ca MRU (fost membru UTC), Macovei (fost procuror comunist) sau Iohannis (profesor imbogatit din meditatii in perioada in care Sibiul era condus de Nicu Ceausescu) nu se pot delimita de trecutul de dinainte de 1989, Victor Ponta ar fi singurul care ar putea sa o faca. Spune asta ceva despre schimbarea Romaniei? De ce nu? Pana la urma, si asta ar putea fi un simbol al unei noi epoci.

Citeşte şi: Alegeri prezidenţiale 2014. VICTOR PONTA: Am convingerea că în noiembrie o să câştigăm

3. Discursul, chiar si lung, a fost mai consistent si mai plin de lucruri concrete decat toate discursurile de pana acum ale contracandidatilor. In timp ce Predoiu devine tot mai isteric in mesajul exclusiv anti-Ponta, iar Iohannis exceleaza in tacerea sa serioasa si goala de continut, Ponta e primul candidat care vorbeste aplicat despre viitorul Romaniei. Despre modelul de presedinte (diferit de „presedintele-jucator” al lui Basescu), despre modelul de crestere economica (in care e un echilibru intre crestere si reparatii sociale), despre relatia cu viitorul premier (nevoia unei echipe care sa traga in aceeasi directie), despre rolul regional al Romaniei (in special pentru integrarea europeana a Moldovei), despre continuarea luptei impotriva saraciei, despre independenta energetica etc. Ponta a vorbit ca si cum ar fi acum pregatit sa preia functia din mers, in timp ce contracandidatii sai vorbesc doar ca si cum s-ar pregati sa devina candidati. Este o diferenta importanta de greutate.

4. In fine, Ponta a folosit discursul pentru a-si asuma varsta ca atu, nu ca pe un handicap. Dupa ani de zile in care i s-a spus ca e imatur, ca e prea tanar pentru functia pe care o ocupa, Victor Ponta isi asuma varsta ca o garantie ca poate fi o schimbare autentica fata de toti ceilalti. A fost cel mai tanar membru al guvernului (in guvernarea Nastase), cel mai tanar presedinte de partid (in 2010), cel mai tanar prim-ministru (in 2012) si poate deveni si cel mai tanar presedinte (2014). Varsta poate deveni un avantaj, mai ales daca Victor Ponta o foloseste pentru a demonstra cum vrea sa schimbe generatiile. A schimbat jumatate din liderii de organizatii ai PSD (scazand cu cativa ani media de varsta a liderilor locali) si, in guvern, a adus cat de multi tineri a putut. De la Titus Corlatean si Remus Pricopie, la tineri tehnocrati precum Liviu Voinea, Ioana Petrescu, Eugen Teodorovici, Mihai Sturzu, Razvan Nicolescu, Gabi Szabo sau Robert Cazanciuc. A avut curaj si viziune sa o impuna pe Olguta Vasilescu drept candidat intr-una din cele mai conservatoare regiuni din Romania (Oltenia) si a castigat. Acum, are suficient curaj sa cheme alaturi de el tineri care au performat profesional si care vor sa ajute statul roman cu expertiza lor.

Candidaţi prezidenţiale 2014. Sigur, un discurs nu este suficient pentru a produce cu adevarat o schimbare in Romania. Insa este o baza foarte buna pentru inceperea unei campanii electorale. Acum, mutarea este in cealalta tabara...

Citeşte şi: VICTOR PONTA candidat. 29 iulie, Craiova – momentul schimbării

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 aug, 2014
Habarnuam Eposibil
am inteles ca Excelenta Sa,Dl Ponta a trimis nominalizarea noului ministru al Culturii,la Cotroceni..
se ridica urmatoarea problema:ce va raspunde dansa,daca dictatorul Basescu o intreaba daca are bipezi acasa...?
31 iul, 2014
Stefan Gheorghiu
ce finut lingi tu,Dle Sultanescu, posteriorul (in crestere evidenta)sefului...
ai scoala,fara doar si poate...
nu-i nimic:esti mandru ca esti roman,asta face toti banii...
30 iul, 2014
Mihaela Dragosteamea
e si tanar,este si un mare mincinos...
Premierul Victor Ponta s-a intalnit cu baronul PSD, Adrian Duicu la masa in data de 8 iulie 2013 la restaurantul Joseph din Capitala, scrie negru pe alb in rechizitoriul procurorilor DNA, detaliu mentionat de Gandul si de EVZ. Dupa intalnire, Duicu ii comunica lui Ionel Georgescu ca i-ar fi rezolvat problema numirii la conducerea Directiei Anti-Frauda din ANAF. Ponta a negat in urma cu cateva zile, cand in presa au aparut detalii despre aceasta intalnire, ca ar fi luat masa cu Duicu. "Şi eu pot să sun un prieten să spun că sunt cu Barack Obama la masă şi vă pun şeful Federal Reserve. Nu a fost domnul Duicu la mine să facă trafic de influenţă, au fost alţii", a spus Ponta la doua zile dupa aparitia informatiilor despre masa luata cu Duicu in oras.
30 iul, 2014
Av.Abraham Antidrog
se schimba epoca...raman aceeasi politicieni
Cu sudul ţării sub cod roşu şi zeci de localităţi măturate de ape, politicienii nu se dezmint. Liderii PSD văd avantajele viiturii.
Nu cele ale oamenilor, cât cele ale prezidenţiabilului Victor Ponta. Premierul a punctat faptul că ”Dumnezeu a aranjat lucrurile mai bine” şi că şi-a lansat candidatura chiar între oameni.
În acelaşi ton, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a găsit şi el o parte bună: apa aduce noroc.
„Se spune că apa la români aduce noroc la un eveniment şi eu cred că va aduce noroc şi premierului şi PSD”, a spus Costoiu, la Consiliul Naţional al PSD, desfăşurat marţi la Sala Polivalentă din Craiova.
Liviu Dragnea nu s-a lăsat mai prejos. „Sunt foarte încărcat pozitiv pentru că am fost cu Victor Ponta în câteva comune afectate de inundaţii”, a spus vicepremierul.
30 iul, 2014
cantautor
1.politrucul Sultanescu considera ca daca au fost inundatii,Ponta a fost ingenios ca s-a dus sa viziteze locurile acelea..
nu ar fost in fisa postului...
cinica constatare
2.cat timp ai in spate comunisti cu vechi state de serviciu,de care partidul colcaie,faptul ca o persoana care este posibil sa ajunga presedinte nu face parte din categoria asta,fiind cam unicat,nu imi da cine stie ce mare satisfactie..
mai ales ,cand ma gandesc la mentorii si la socrul sau..
as fi si eu cinic afirmand ca preferam invers?
3.banalitati:echipa cu guvernul,Moldova,crestere economica...ceilalti sunt comunisti mici...el nu a fost in UTC(?)
4.varsta nici nu-l ajuta nici nu este un handicap..
de tanar a plagiat....de tanar s-a impus in partid...
singurul lucru foarte corect este finalul:a inceput campania cu un discurs...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ