Alegeri prezidenţiale 2014. Kelemen Hunor: Autonomia teritorială nu înseamnă enclavizare sau separaţionism

| 26 oct, 2014

Candidatul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România la alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă seară, la postul public de televiziune, că autonomia teritorială, susţinută de formaţiunea sa, nu reprezintă un pericol pentru România.

"Este un stereotip şi o prejudecată, din punctul meu de vedere. Noi când vorbim de autonomie, imediat oamenii se gândesc la enclavizare, la un stat în stat. Autonomia nu înseamnă enclavizare, nu înseamnă separaţionism sau segregaţionism şi nu înseamnă graniţe în interior. Atunci, haideţi să desfiinţăm toate judeţele, căci şi judeţele au graniţe. Ceea ce noi vrem prin autonomie este ceea ce funcţionează în marea majoritate a statelor europene, şi anume descentralizarea, atribuţii de la guvernul central către regiuni, către judeţe. Proiectul nostru poate fi dus oriunde în România, în Moldova, în Dobrogea, dar există câteva lucruri în plus pentru acele comunităţi care doresc să-şi păstreze identitatea naţională, acele garanţii prin care limba, cultura, religia să se păstreze', a declarat Kelemen Hunor.

El a susţinut că românii sunt pregătiţi să voteze un preşedinte maghiar, mai mult decât erau în urmă cu câţiva ani.

"Este pregătită România pentru un medic maghiar, pentru un instalator maghiar? Eu cred că da. Mentalitatea s-a schimbat foarte mult. La începutul anilor 1990, nici nu se punea problema să fie un ministru maghiar în guvern. Dacă era un secretar de stat, era mare lucru. Am ajuns să conduc Ministerul Culturii şi nu s-a întâmplat nimic. Eu cred că prin participarea noastră la cursele electorale am mai demontat din aceste prejudecăţi. La un moment dat sunt convins că nu va mai conta etnia', a afirmat Kelemen Hunor.

Întrebat despre candidatura lui Szilagyi Zsolt la alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor a precizat că acesta nu este semnul unei divizări în comunitatea maghiară.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ