ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Ce declară Iohannis despre rolul președintelui și Constituție

| 27 oct, 2014

Candidatul ACL în alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a declarat, duminică seara, că trebuie schimbat modul în care preşedintele ţării interpretează Constituţia, fiind nevoie de un şef al statului care să respecte legea fundamentală atât în litera, cât şi spiritul ei şi să nu o forţeze.

"Eu cred că este nevoie de un preşedinte care nu doreşte să fie conflictual. Constituţia la acest capitol nu este rea, noi nu avem o Constituţie rea, dacă facem comparaţii cu alte constituţii europene, nu stăm rău. Modul în care preşedintele interpretează Constituţia trebuie schimbat, noi am avut de multe ori preşedinţi care au împins interpretarea până la ultima limită, vorbesc de interpretarea Constituţiei şi atunci au apărut situaţii care au părut câteodată chiar în afara Constituţiei. Este nevoie de o reconectare a instituţiei prezidenţiale cu Constituţia, asta înseamnă un preşedinte care nu doreşte să forţeze Constituţia, ci doreşte să o respecte, nu numai în litera, ci şi în spiritul ei", a spus Klaus Iohannis, la TVR 1. 

El a subliniat şi că trebuie evitată şi situaţia în care preşedintele încearcă să şi-l subordoneze pe premier. "Ierarhizarea este extrem de simplă, România este o republică semi-prezidenţială şi preşedintele este ales direct. Este cel mai legitim reprezentant al poporului ales în mod direct, dar asta nu înseamnă că preşedintele trebuie să şi-l subordoneze pe prim-ministru. Invers oricum nu este posibil, primul-ministru nu poate să şi-l subordoneze pe preşedinte, dar nu aşa funcţionează lucrurile, exact din aceste motive că preşedintele încearcă să dicteze premierului şi premierul vrea să arate că ştie şi el avem astăzi situaţia pe care o avem când preşedintele şi primul-ministru în loc să îşi vadă treabă, să se implice pentru rezolvarea problemelor României fiindcă de asta sunt aleşi şi puşi acolo, dimpotrivă, dumnealor se duc la televizor şi de acolo se ceartă unul pe celălalt dorind să arate care este mai puternic şi mai informat", a mai afirmat Iohhanis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 oct, 2014
gabi
cistig garantat
Oferta noua de locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si imediat! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza aici! Au fost trimise primele castiguri! Oferim dovada platii! NU e MLM! NU e joc piramidal! Lucrati lejer, ca operator online, 3 ore pe zi, si castigati lunar 300 dolari! Cand doriti detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email:[email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ