Germania și alegerile prezidențiale din România. Ce semnale s-au dat de fapt de la vârf

| 26 oct, 2014

Sigmar Gabriel, liderul Partidului Social Democrat din Germania, și-a exprimat deja sprijinul pentru Ponta cu ocazia lansării acestuia. Declarația de atunci a vice-cancelarului german a fost cât se poate de clară și fără echivoc: „Doamnelor și domnilor, dragi prieteni, dragă Victor, sunt foarte fericit că astăzi am ocazia să exprim un mesaj de susținere pentru bunul meu prieten Ponta.

Pentru Klaus Iohannis, apartenența la un grup etnic care este perceput pozitiv de către români reprezintă elementul în jurul căruia și-a construit întreaga campanie. Chiar și sloganul cu „România lucrului bine făcut” nu este în final decât un mod de a exploata mitul germanului serios și capabil de a obține rezultate. Dacă ne uităm însă mai bine vedem că imaginea edilului sibian reprezintă, în cel mai bun caz, un balon de săpun.

În acest context, interesant este și modul în care politicienii de marcă germani se raportează la ce se întâmplă în țara noastră din punct de vedere electoral. Deși acest element poate părea secundar, el este important tocmai pentru că Iohannis s-a tot lăudat cu relațiile pe care le are în Germania și a încercat să sugereze că are o relație strânsă cu cancelarul Angela Merkel. De asemenea, nu este deloc ciudat ca un conducător dintr-un stat european să aibă o poziție față de ce se întâmplă în alte țări și să își declare sprijinul pentru un anumit candidat.

Citeşte şi: Sondaj CSCI: Victor Ponta este favorit pentru Preşedinţia României

Însă, liderul executivului de la Berlin nu a spus până în prezent nimic despre întrecerea prezidențială din țara noastră, cu toate că alegerile din România au o miză extrem de importantă pentru PPE-ul în care Uniunea Creștin Democrată a doamnei Merkel este principala forță. În schimb, Sigmar Gabriel, liderul Partidului Social Democrat din Germania, și-a exprimat deja sprijinul pentru Victor Ponta cu ocazia lansării acestuia. Declarația de atunci a vice-cancelarului german a fost cât se poate de clară și fără echivoc: „Doamnelor și domnilor, dragi prieteni, dragă Victor, sunt foarte fericit că astăzi am ocazia să exprim un mesaj de susținere pentru bunul meu prieten Victor Ponta și pentru membrii Partidului Social Democrat din România. Astăzi candidezi la președinția României  cu scopul de a da țării șansa unui viitor mai bun. Sunt convins că vei avea succes și îți urez mult noroc!”.

Deși teoretic reprezintă a doua forță din majoritatea constituită la Berlin după alegerile din 2013, fără Sigmar Gabriel și social-democrații săi, Angela Merkel nu putea să rămână la putere. În schimb, ei au reușit să mai îmblânzească politica de austeritate dusă de creștin-democrați prin măsuri cum ar fi introducerea salariului minim, poate cea mai importantă schimbare economică introdusă în Germania ultimului deceniu.

Citeşte şi: Iohannis nu este o victimă, ci un fost șofer implicat în adopțiile de copii

Sigmar Gabriel nu este însă sigurul lider european care îl susține pe Victor Ponta. De altfel, la lansarea de pe Arena Națională, candidatului PSD a fost susținut de președintele social-democraților europeni, Serghei Stanișev, de președintele Parlamentului European, Martin Schulz, de președintelui grupului S&D din Parlamentul European, Gianni Pittella, dar și de premierii Belgiei, Serbiei, Slovaciei, Cehiei, Georgiei, Albaniei și Republicii Moldova.

Faputul că, la fel ca ceilalți lideri de centru-dreapta din Europa, Angela Merkel nu a spus nimic despre candidatura lui Klaus Iohannis este reprezentativ pentru cât de necunoscut este liderul ACL peste hotare. În schimb, faptul că Victor Ponta a primit sprijinul din partea vice-cancelarului german cât și a altor lideri europeni constituie un plus pentru liderul PSD și o dovadă a notorietății externe de care se bucură. Acest fapt constituie desigur un avantaj pentru Victor Ponta, care are deja relațiile interpersonale necesare pentru a realiza cât mai mult din agenda externă a României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 oct, 2014
velea stelian
premierul belgiei
Care premier al Belgiei, sau daca nu stiti documentativa fratilor, acel premier este acum fost premier, sau nu stiti ca partidul sau, adica socialisti belgieni au pierdut alegerile.
26 oct, 2014
adevarul
psd-isti sunt toti la fel
acest psd-ist german e privit ca un clown de catre germani...Ei il considera total antipatic si smecheras, genul lui ponta.
De aceea se si sustin.
Mai informati-va, ceea ce scrieti e o parare pur personala, care are bataie intr-o directie....
27 oct, 2014
bibi
nu mai spune!! dar de unde stii tu cum gandesc germanii cu adevarat?
Vorbesti poate despre nazistii..care nu uita ca romanii i-au tradat?si care viseaza sa conduca lumea?..penibil

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ