Alegeri prezidenţiale 2014. Macovei: România este la graniţa dintre democraţie şi non-democraţie

| 27 oct, 2014

Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidenţiale, consideră că în România, ţară aflată la 'graniţa dintre democraţie şi non-democraţie', rolul preşedintelui este foarte important pentru clarificarea poziţiei ţării în relaţiile internaţionale.

"Sunt şi voi acţiona pentru o politică a României către vest, pentru aplicarea Parteneriatului strategic cu SUA, a obligaţiilor ce le avem ca aliaţi în NATO şi apoi ca membri ai Uniunii Europene. (...) Poziţia României la graniţa dintre democraţie şi non-democraţie trebuie, însă, să fie folosită pentru România', a declarat Macovei.

Monica Macovei a spus că, în relaţiile externe, preşedintele trebuie să contribuie la dezvoltarea relaţiilor culturale, comerciale cu Rusia ori China, dar în 'niciun caz' în susţinerea unor proiecte care ar afecta siguranţa naţională.

Citeşte şi:  Alegeri prezidenţiale 2014. Iohannis: După alegeri, Ponta va fi trimis acasă de propriul partid

'Independenţa energetică este o problemă de siguranţă naţională pentru că oferă independenţă politică. Centralele nucleare, rezervele de gaz şi ţiţei trebuie exploatate doar de companii româneşti ori provenind din statele aliate', a susţinut Macovei.

Ea a adăugat că sărăcia nu este 'un accident' în România, ci 'furt' din banii publici prin menţinerea unui climat favorabil corupţiei, anunţând că prima mare sa acţiune în plan intern va fi 'depolitizarea totală a ANAF'.

Totodată, în opinia sa, în România este necesară implementarea cunoştinţelor despre democraţia participativă, motiv pentru care îşi doreşte să formeze 'un grup de 20 de specialişti de elită' care să predea acest subiect.

"Vizez să îi determinăm pe oameni să înceapă a scrie parlamentarilor, fie români, fie europeni, opiniilor lor referitoare la actele legislative aflate în dezbateri, să facă amendamente ori să le propună acţiuni legislative. (...) Vrând, nevrând membrii legislativului se vor implica', a precizat Monica Macovei.

Ea a menţionat, pe de altă parte, că va încerca să menţină nucleul de oameni care o sprijină în actuala campanie formând o asociaţie civică. 'Partidele sunt o necesitate în democraţie, dar în România ele trebuie reformate şi această reformă este necesar, acum, să plece de la societatea civilă', a spus Macovei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ