Vlad Fiscutean, specialist în comunicare. Care sunt personajele percepute de electorat ca fiind AUTENTICE

| 28 oct, 2014

Vlad Fiscutean este un specialist în branding, comunicare integrată şi fondatorul paginii de facebook “Români celebri”. S-a născut în anul 1987 la Reghin în judeţul Mureş, este ambasador TEDx în Europa de Est şi în iulie 2011a fost primul român invitat să vorbească la o conferinţă TED.

Vlad, mai e foarte puţin până la finalul campaniei… Cum crezi că au receptat oamenii mesajele candidaţilor la preşedinţie?

Dincolo de ceea ce se comunică în timpul desfăşurării campaniei o perioadă şi mai importantă este cea de dinaintea startului care implică pregătirea publicului pentru primirea candidatului. Această etapă oferă publicului “cheia” în care sa judece comunicarea şi acţiunile ulterioare ale acestuia.
Putem lua ca exemplul cazul lui Victor Ponta când asocierea cu “Plagiator” a fost făcută practic de catre adversar, înainte de pornirea propriu-zisă a campaniei.
Dincolo de asta, oamenii au receptat mesajele candidaţilor şi în funcţie de percepţia lor asupra conceptului de Preşedinte, Alegeri, Politică, Politician, Conducător, etc.


Cred că personajele care sunt percepute ca fiind cele mai autentice de catre electoratul lor sunt Monica Macovei şi Victor Ponta.

Autenticitatea şi sentimentul ca acel candidat mă înţelege perfect sunt cele mai importante lucruri de urmărit într-o comunicare.
Finalul de campanie este de fapt cel mai important moment, doar acum lucrurile interesante încep să se întâmple…

 

La începutul acestei campanii ai făcut o scurtă analiză, pe fb, imaginii lansate de către echipa de campanile a lui Klaus Iohannis. S-a schimbat ceva între timp? Apariţiile sale publice au întărit sau au demontat mesajul pe care dorea să-l transmită?

O comunicare bună înseamnă ca publicul să înţeleagă mesajul tau aşa cum ai vrut tu să o facă, adică intenţia mesajului să fie aceeasi cu percepţia publicului. Uneori candidaţii vor să transmită un lucru (intenţia) dar oamenii înteleg altceva (percepţia).
Klaus Iohannis nu pare a fi un orator bun sau vreo persoană pe care oamenii să o perceapă ca pe cineva “palpabil”. Imaginea lui, spuneam că va fi construită prin referiri, ca alţiii vor vorbi despre el, ca alţii îi vor trasa imaginea pentru el. E o metodă foarte puternică, omul care tace nu poate greşi. Oamenii asociază tăcerea cu autoritatea, ceea ce îi convine. Cam asta s-a şi intamplat în perioada acestei campanii iar puţinele ieşiri pe care le-a avut nu l-au pus deloc într-o situatie prea bună.
PNL-ul a mai folosit această strategie a “omului care tace” cel puţin o dată, dintr-o nevoie electorală similară în campania lui Nicolae Robu pentru primăria Timişoarei.

 

Aceasta tehnică, a tăcerii, o vedem atât la Victor Ponta cât şi la Klaus Iohannis, adică la ambii candidaţi importanţi.
Românii sunt de părere ca “străinii sunt mai buni” şi că tot ce e românesc “nu e bun”, că românii sunt “hoţi”, asa că folosirea de catre Klaus Iohannis a stereotipului “lucrului nemţesc” (a lucrului perfect construit) într-o ţară pe care noi o considerăm a haosului şi a imperfecţiunii, este o decizie care se poate dovedi eficientă.

 

CITEȘTE INTEGRAL: activenews.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ