ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. ONG-urile vor observatori suplimentari pentru turul al doilea

| 07 noi, 2014

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Zece organizaţii neguvernamentale solicită Biroului Electoral Central (BEC), într-o scrisoare, să ia o decizie cu privire la procedura de acreditare a observatorilor pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. 'Întrucât legislaţia nu este clară, iar BEC nu a publicat o decizie, deşi există cereri în acest sens depuse încă de la începutul săptămânii, solicităm publicarea unei decizii pozitive care să permită ONG-urilor care au primit adeverinţe de la AEP să depună documentele de acreditare la birourile judeţene pentru cel de-al doilea tur de scrutin. În acest moment există o practică neunitară, birourile judeţene având răspunsuri diferite la cererile de acreditare în lipsa unei aprobări din partea BEC (...) Solicităm BEC să îşi exercite atribuţiile de instituţie publică şi să ia de îndată o decizie care să transparentizeze organizarea celui de-al doilea tur de scrutin, având în vedere poziţiile publice ale factorilor interesaţi legate de posibile nereguli la primul tur de scrutin. De asemenea, solicităm instituţiei să ia decizii în timp util, fără a prelungi nejustificat luarea unor hotărâri esenţiale pentru desfăşurarea în condiţii legale a alegerilor', se arată într-un comunicat de presă al Expert Forum transmis, vineri.

Conform articolului 47 din Legea 370/ 2014, acreditarea observatorilor interni se face la cererea organizaţiilor neguvernamentale, care îndeplinesc condiţiile de la alineatul (3), de către birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, pentru toate secţiile de votare din raza de competenţă a acestora, la cererea scrisă a conducerii organizaţiilor neguvernamentale sau a instituţiilor mass-media din România, făcută cu cel puţin 5 zile înaintea datei alegerilor.

Cele zece organizaţii semnatare ale scrisorii solicită BEC să ia o decizie care să permită birourilor electorale judeţene să unifice practica la nivel naţional.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. 'Considerăm că legislaţia în vigoare, cu precădere articolul 47 din Legea 370/ 2004, permite acreditarea observatorilor şi pentru cel de-al doilea tur, întrucât nu conţine niciun fel de reglementări limitative. Astfel vă solicităm să luaţi o decizie astăzi, pentru a permite acreditarea observatorilor la birourile judeţene la începutul săptămânii viitoare. Este o decizie care nu mai trebuie amânată, având în vedere că s-au depus solicitări legate de clarificarea acestui aspect la registratură BEC încă din 3 noiembrie. Susţinem că nevoia de a asigura un grad crescut de transparenţă - având în vedere numeroasele luări de poziţie legate de organizarea turului I al alegerilor - şi accesul părţilor interesate la monitorizarea procesului electoral nu trebuie limitate în niciun fel', se mai arată în scrisoare.

Cele 10 organizaţiile semnatare ale scrisorii transmise BEC sunt: Activewatch, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociaţia Pro Democraţia (APD), Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), Expert Forum (EFOR), Centrul pentru Resurse Civice (CRC), Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD), Fundaţia Freedom House (FH), Funky Citizens, Grupul pentru Democraţie Participativă Plenum.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ