Klaus Iohannis este criticat pentru asocierea cu extremiştii maghiari: Ne iei de proşti?

| 07 noi, 2014

Andrei Făgăraş, administratorul paginii de Facebook „Iubim Ardealul - Mândru că sunt ardelean” i-a scris lui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care îl condamnă pe acesta pentru asocierea lui Laszlo Tokes și îl acuză că nu poate solicita votul ardelenilor fiind susținut de extremiști maghiari. El se consideră păcălit de candidatul ACL pentru faptul că i-a dat acestuia votul său în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Mai jos, textul integral al scrisorii:

"Un ardelean către Iohannis

No... Iohannis, cum să te votez mă eu pe tine când te văd de mână cu Tokes?

Eu am crescut și mi-am petrecut cea mai mare parte a vieții, ca și tine, în Ardeal. M-am mândrit întotdeauna că sunt un ardelean, cum zice lumea, cinstit și așezat, care își iubește țara, regiunea familia și prietenii, indiferent de etnie. Cu toate că sunt mândru de apartenența mea locală, niciodată nu voi striga că moldovenii sunt leneși sau că oltenii sunt proști doar pentru că eu m-am născut aici, în Transilvania.

De la un „ardelean sadea” ca tine așteptam la mai mult. Îți spun sincer, dragă Iohannis, că opțiunea mea tindea spre tine pentru că ești de-al nostru, pentru că ai făcut din Sibiu un loc frumos și pentru că mulți din prietenii mei te-au iubit pentru asta. Aveai o fărâmă de speranță pe care ne-o dădeai nouă, celor care am crescut în inima României, în Transilvania, că România o poate lua pe o cale mai bună. Acum, am un nou motiv să mă bucur că sunt ardelean mai încet, mai prudent. Am cumpătat foarte bine ce am de făcut la vot duminică și pentru că nu m-am grăbit, am decis deja că votul meu nu îți mai aparține și, dacă îți pasă, îți explic și de ce:

Dragă Iohannis,

România în care îmi cresc eu copilul nu trebuie să fie un teatru de război între regiuni, între români și unguri, între moldoveni și ardeleni, între munteni și olteni. Tu spui „noi ardelenii” eu spun noi, românii. Tu spui că moldovenii te-au tras în jos la vot, eu spun că mulți ardelenii sunt ca mine și nu te mai votează în veci. Tu spui că vrei „să-i rupi” la vot pe români așa cum Băsescu spunea cu zâmbetul ală tâmp că i-a ciuruit pe toți care nu au fost cu el.

Dragă Iohannis, nu te votez pentru că ne iei de proști pe noi, pe ăștia din Ardeal.

După frenezia generală de săptămâna trecută, toată lumea calculează șanse. După ce ai obținut un 30% inclusiv cu votul meu, m-am gândit că poate nu acum, dar poate mai târziu România se limpezește la minte și după 10 ani alege un președinte care ne iubește pe noi, pe români, pe toți cei care au tricolorul pe buletin sau carte de identitate cum îi spune acum. M-am înșelat de-a binelea. România nu poate să aleagă un astfel de președinte pentru el nu există. Nici nu s-au adunat bine buletinele de vot de la toate secțiile că ai început să primești susținerea de la toți cei care m-au călcat pe nervi toată viața: de la Tokes, de la Biro și de la alți iredentiști care de când mă știu au spus că sunt prea buni pentru țara asta.

Dragă Iohannis, nu te votez pentru că Tokes.

Extremiștii, secesioniștii, cei care seamănă ură în mințile celor daca au avut mai puțin noroc și în România au învățat o singură limbă și nu Limba Română. Dacă este un cancer care insidios se răspândește în Ardeal acela este reprezentat de indivizii odioși ca Tokes, ca Biro, ca Izsak Balazs președintele așa numitului Consiliu Național Secuiesc. Cine .... mea sunt oamenii ăștia și de ce îi tot ții aproape de tine?

Nu te pot vota, deși aș vrea pentru că accepți cu moaca ta de neamț aprecierea extremiștilor care pe nedrept se numesc români și nu cauți aprecierea moldovenilor pe care îi consideri inferiori, inculți, săraci și proști.

Dragă Iohannis, nu te votez pentru că ai lehamite de România?

Mi-am dat seama că ai câștigat votul meu și al celor apropiați mie nemeritat. Greșeala mea, sau “ghinion” cum ar spune unii. Dar acum că m-am dezmeticit, poți să îmi explici și mie de ce Doamne iartă-mă nu te duci de 1 decembrie, când tot românul sărbătorește, la ceremoniile organizate, în mod paradoxal inclusiv de tine, la Sibiu. Ești de 14 ani primar și ai avut de 14 ori ocazia să te duci la ceremoniile de 1 decembrie, Ziua Națională a României, tu ai ales să mergi o singură dată în 14 ani. De ce? Ai ceva împotriva zilei de 1 decembrie? Te întreb pentru că încă vrei să fii președintele românilor și te mai întreb, nu din simplă curiozitate, dar pentru că știu că prietenul tău Tokes, de fiecare dată când vine 1 decembrie apare pe televizor și spune că ține doliu. Așa ne ești și tu Iohannis?

Dragă Iohannis, cum să te votez mă eu pe tine când te văd de mână cu Tokes?

Nu mă sperie nimic mai mult pe lumea asta decât să știu că la Cotroceni am putea avea un președinte ca tine. Un președinte care stă de mână cu Tokes și le cere voturile ardelenilor. Dragă Iohannis tu știi că maghiarii sunt în covârșitoarea lor majoritate oameni cu capul pe umeri? Cum crezi tu că un extremist împuțit ca Tokes poate să-i convingă pe maghiari să te voteze? Cum îți imaginezi tu că, stând lângă acest individ, care a făcut atât de mult rău prin ura cu care a scuipat pe România, poți să crești șansele de a fi președintele României?

Dragă Iohannis, nu mai vreau să încerci să mă convingi pe mine să te votez.

Nu îți cer eu explicații, pentru că pe mine m-ai pierdut de mușteriu. Îți cer totuși să le explici românilor care încă nu sunt hotărâți, care încă au dubii cu privire la ceea ce trebuie să aleagă 16 noiembrie ca să fie mai bine, explică-le lor, dragă Iohannis cum poți să fii președintele României cu oameni ca Tokes lângă tine. Explică-le românilor din Ardeal, din Oltenia, din Banat, din Moldova, din Maramureș, din Muntenia și din Dobrogea de ce fugi de români în brațele lui Tokes.

Unde este Tokes nu este România și unde este România nu poate fi Tokes. Dragă Iohannis, România trebuie să te vadă așa cum ești, dar tu alegi să stai ascuns. Aici te înțeleg, după prostiile pe care le-ai debitat toată campania și cu prieteni ca Tokes, sincer și mie mi-ar fi rușine să apar la televizor.

Dragă Iohannis, România te așteaptă la urne şi chiar dacă nu pot să vorbesc în numele ardelenilor, aşa cum tu adesea alegi să faci, eu cred, cu drag, că pe 16 noiembrie Transilvania îţi va da o lecţie de civilizaţie şi te va învăţa minte un lucru pe care îl vei ţine minte toată viaţa: Ardealul este România”, scrie Andrei Făgăraș.

Scrisoarea deschisă o găsiți AICI.

Și casele lui Iohannis pot fi un loc simbolic pentru o dezbatere prezidențială

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 noi, 2014
Sarmis
Iohannis si moldovenii
Cum se face ca moldovenii cei prosti, in viziunea multor ardeleni si Iohannis face parte din ei, au dat Romaniei oameni ca Stefan Cel Mare, Dimitrie Cantemir, Eminescu, Creanga, Sadoveanu, Enescu, Porumbescu, Luchian, Tonitza si multi, multi altii? Multi dintre ardeleni sint infatuati si goi uitind ca oltenii cei prosti, moldovenii si muntenii i-au scos din iobagie si le-au dat puterea in Ardeal si nu numai si acuma se intoc cu spatele la binefacatorii lor!! Sa le fie rusine!
09 noi, 2014
dacia
subscriu la comentariu precedent
Iohanis esti un FRICOS ti-e frica de rusi de extremisti de romani
mai gandestete

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ