Analist politic american: Ponta, liderul care poate oferi României un viitor mai bun

| 14 noi, 2014

Matt Brown, jurnalist şi analist economic american, expert în politici publice, consideră că victoria lui Victor Ponta în alegerile de duminică îl va plasa pe acesta în avangarda liderilor progresişti din Europa, alături de prietenul și colegul său italian, prim-ministrul Matteo Renzi. În opinia lui Brown, Ponta este liderul care poate oferi României un viitor mai bun, miza scrutinului de duminică, 16 noiembrie, fiind transformarea României într-un stat european modern.

"De când a devenit prim-ministru, Victor Ponta a militat nu numai pentru a transforma politica economică a țării sale, dar, de asemenea, pentru a încuraja o atitudine pro-americană în zona stângii româneşti. (...) Importanța liniei pro-americane a lui Victor Ponta nu ar trebui să fie subestimată. În contextul în care tensiunile de pe granița de est a Europei persistă, iar agresiunile lui Vladimir continuă, mass-media din SUA au început să se întrebe dacă intrăm într-o nou Război Rece. În anii următori, România va avea un rol tot mai important de jucat în geopolitica la nivel mondial.", atrage atenţia analistul american.

Brown aminteşte că Ponta a oferit sprijin necondiționat pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, fiind unul dintre puţinii lideri europeni care iau în serios responsabilitățile ţării sale în cadrul NATO. În opinia sa, Ponta a demonstrat acest lucru prin creșterea treptată a cheltuielilor pentru apărare și angajamentul privind dublarea cheltuielilor de apărare din România până în 2017.

În domeniul economic, analistul american consideră că Ponta a reuşit să transmită semnale importante, performanța economică din România sub guvernarea lui Ponta fiind impresionantă: „În 2013, rata de creștere economică din România a fost de 3,5%, potrivit Eurostat, biroul oficial de statistică din Uniunea Europeană. A doua cea mai mare rată de creştere din întreaga Uniune.", subliniază Brown. Acesta punctează, totodată, că Ponta a menţinut acordul cu FMI, considerat de mulţi investitori drept o piatră de temelie pentru încrederea acestora în economia românească. Analistul american aminteşte totodată că un raport recent privind calitatea guvernării, realizat de Banca Mondială, arată că acest indicator s-a îmbunătățit semnificativ în România, marcând cel mai bun rezultat din ultimii 20 de ani.

„În cazul în care Ponta va deveni președinte duminică, partenerii săi progresişti din Uniunea Europeană – precum președintele francez, Francois Hollande, respectiv premierul italian Matteo Renzi – vor urmări să includă sprijinul său politic și diplomatic în deplasarea agendei economice a Uniunii Europene dinspre austeritate către creșterea economică. Printre partidele politice progresiste din Europa, există o mișcare tot mai mare de a reactualiza cadrul macro-economic al Uniunii Europene. Această schimbare generală de cadru ar fi benefică pentru România, fiind, de asemenea, esențială pentru menţinerea încrederii investitorilor în țara sa.", a conchis Matt Brown.

DEZVĂLUIRI! Legătura dintre Klaus Iohannis şi cei mai periculoşi interlopi ai Moscovei

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ