Un grup de intelectuali de etnie maghiară fac APEL pentru susţinerea candidaturii lui Iohannis

| 14 noi, 2014

Un grup de intelectuali de etnie maghiară, majoritatea din judeţul Covasna, a lansat vineri un apel public pentru susţinerea candidaturii lui Klaus Iohannis la Preşedinţia României, sub sloganul 'Să votăm transilvanismul!'

Intelectualii susţin că Iohannis reprezintă speranţa că România poate deveni 'o societate morală', construită pe 'valoarea cuvântului şi a muncii cinstite'.

Semnatarii apelului menţionează că maghiarii ar putea alege între a nu merge duminică la vot sau a-şi aduce contribuţia la închegarea 'unei solidarităţi ardeleneşti', ce ar putea servi unei noi construcţii politice.

'Nicicând nu a fost aşa de clară graniţa culturală internă din România, care delimitează Europa Centrală de Balcani. Nicicând nu s-a putut vedea aşa de limpede că există şi coabitează aici, despărţite de Carpaţi, două lumi cu viziuni diferite, concepţii diferite despre valoarea muncii şi modul de fundamentare a viitorului. (...) Putem considera că unul dintre candidaţi, Victor Ponta, şi-a pierdut de mult în ochii noştri credibilitatea, iar celălalt, Klaus Iohannis - deşi este un sas ardelean, minoritar deci - nu a făcut niciun gest către maghiari, mai mult, refuză şi ideea autonomiei Ţinutului secuiesc, în concluzie, nu avem nicio alternativă, deci nu votăm. Această opţiune este însă a resemnării, a renunţării de la făurirea propriei noastre sorţi. (...) Dar, putem să decidem gândindu-ne că situaţia prezentă oferă o perspectivă care depăşeşte cu mult oferta lui Iohannis, că noi maghiarii ne aflăm - pentru prima dată după 1920 - în situaţia închegării unei solidarităţi ardeleneşti cuprinzătoare, care ar putea servi ca bază pentru o complet nouă construcţie politică', se arată în apelul semnat de mai mulţi preoţi, scriitori, artişti plastici, jurnalişti, cadre didactice, medici şi activişti civici.

Aceştia arată, de asemenea, că trebuie depăşită 'odată acea Românie în care alegerile se fac după promisiuni electorale efemere, acea Românie în care politicienii îşi clădesc propria lor bunăstare pe speranţa de supravieţuire a omului de rând'.

'Acum prioritatea este ridicarea Transilvaniei, o şansă şi o speranţă pentru noi toţi. Tot ce trebuie să facem: să votăm duminică pentru ea, să alegem transilvănismul în locul balcanismului', se mai arată în apelul intelectualilor de etnie maghiară.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ