Votul pozitiv

| 14 noi, 2014

Pentru prima data, dupa enorm de mult timp, un candidat are sansa de a castiga alegerile cu un vot pozitiv. Victor Ponta, spre deosebire de contracandidatul sau, mizeaza pe un vot pozitiv, un vot care sa ii sustina proiectul si care sa ii valideze optiunile.

In 2012, votul care a ajutat la victoria USL a fost unul profund negativ, impotriva regimului Basescu. Insa, acum, votul nu mai poate fi doar negativ, chiar daca o parte din dorinta de “schimbare pana la capat” se refera tot la depasirea totala a acestui regim. O victorie a lui Victor Ponta ar consemna o validare a guvernarii din ultimii doi ani si jumatate, prin comparatie cu cele de pana acum. Acest lucru ar fi o schimbare radicala de paradigma in politica romaneasca post-decembrista.

Fac parte in generatia celor care s-au educat in timpul tranzitiei de la comunism la capitalism. Am votat prima data in 1996 (cu Nicolae Manolescu, la acea data) si mi-am dorit o cariera in mediul privat, fara a depinde de stat. Lucrez intr-o echipa extraordinara, de oameni tineri si entuziasti, cu o pregatire profesionala de exceptie, pe care o admir si de care sunt extrem de mandru. Iar un succes al votului pozitiv ar fi, inclusiv pentru noi, o confirmare a unei schimbari si a unei noi atitudini.

Citeşte şi: Analist politic american: Ponta, liderul care poate oferi României un viitor mai bun

Un astfel de succes ar fi cu atat mai puternic, cu cat acest vot pozitiv nu se cladeste pe o idee nedemocratica sau alternativa la stat. Dimpotriva, elementele de fond ale acestui proiect sunt, dincolo de fanatismul orb al contestatarilor sai, urmatoarele:

  • CONSOLIDAREA STATULUI ROMAN, intr-un context regional cu adevarat dificil; asta inseamna independenta energetica fata de Rusia (poate cel mai ambitios proiect de dezvoltare din ultimii 25 de ani, care presupune asumarea unui rol regional si investitii in energie, care pot duce la preturi mai mici pentru economie si la o securitate energetica mai mare pentru tara).
  • INTARIREA DEMOCRATIEI prin promovarea unei abordari multipolare; ani de zile, Romania a fost dominata de abordari gen “castigatorul ia totul”; in ciuda acuzatiilor, Ponta nu vrea toata puterea doar pentru PSD, ci imparte aceasta sarcina cu partenerii sai liberali din USL; mai intai, cu Crin Antonescu, iar acum cu Calin Popescu Tariceanu; proiectul USL este, el insusi, un model de guvernare multipolara, in care se imbina viziuni de stanga cu cele de dreapta; iar logica acesteia este de a nu se mai repeta riscul din 2010, cand PDL si Traian Basescu aveau absolut tot, iar acea putere absoluta a dus la taieri de salarii si pensii si la generarea celei mai mari datorii din istorie.
  • APARAREA STATULUI DE DREPT, prin eliminarea controlului pe justitie; da, Ponta este mult mai potrivit sa asigure independenta justitiei decat alt contracandidat, pentru ca este singurul care, pus in fata optiunii de a-si aduce apropiatii in functii, a preferat sa acorde in continuare sprijin pentru oameni din sistem, protejandu-l de tentative de control politic. Daca isi va pastra aceasta atitudine si in viitor, justitia are o sansa cu adevarat sa devina total independenta si sa fie un reper de corectitudine si echidistanta (asa cum, de multe ori, nu a fost in trecut).
  • OFERIREA UNEI SANSE NOII GENERATII, dincolo de traseele obisnuite ale mecanismului de promovare politica partizana - Ponta a reusit, in acesti cativa ani, sa lanseze in spatiul public mai multe nume de profesionisti care au avansat in cariera pe baza meritului lor si a pregatirii lor profesionale, si nu pe baza recomandarilor de partid. Printre acestia, oameni precum Liviu Voinea, Cristi Socol, Ioana Petrescu, Razvan Nicolescu, Remus Pricopie sau Eugen Teodorovici. Astfel de tineri s-au alaturat proiectului lansat de Victor Ponta doar pentru ca acesta le-a dat o sansa pe care partidele, pana acum, nu le-au dat-o. Si au devenit ministri sau consilieri foarte buni, cu performante cu adevarat remarcabile. Nu sunt singuri, dimpotriva. Aparatul guvernului este plin de astfel de tineri, adusi in acesti ani, si lasati sa isi faca meseria asa cum stiu ei mai bine. Ce deosebire fata de “generatia Udrea”, adusa in politica pe orice alte criterii decat cele bazate pe merit profesional!
  • ATITUDINEA POZITIVA SI CONSTRUCTIVA. Poate este cel mai important atribut al unui lider care nu vrea scandal, nu cauta cu orice pret sa apara la 18:30 pe toate posturile cu atacuri si manipulari, nu este interesat in construirea mai degraba a discursului anti. Victor Ponta este cel care, in ultimii 2 ani, a facut si presa sa vorbeasca mai mult de proiectele sale constructive, iar aceasta abordare este urmarita aproape obsedant de un lider care ar fi putut sa castige mult mai simplu alegerile axandu-se doar pe discursul negativ. Aceasta atitudine este cea care poate oferi spatiului public ceva mai mult oxigen, ceva mai multa liniste pentru concentrarea pe constructie.

Citeşte şi: ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cum arată lupta dintre Ponta şi Iohannis pe ultima sută de metri

Voi vota Victor Ponta, alaturi de toti cei care, la fel ca si mine, la fel ca multi din generatia din care fac parte, isi doresc mai putin scandal si mai mult profesionism in spatiul public romanesc. Mai putina politica, mai multa administratie. Mai putina isterie, mai mult bun-simt.

Aceste cuvinte pot parea profund partizane acum, cu doar doua zile inainte de alegeri. Traim intr-un mediu excesiv politizat, intr-o agitatie continua, marcata de atacuri si manipulari. Galagia, in aceasta campanie, atinge cote de nebanuit. Dincolo de pasiunile generate de aceste alegeri, un singur lucru conteaza: ca, dupa 16 noiembrie, Romania sa redevina o tara normala, in care politicienii colaboreaza si nu se razboiesc, iar drumul nostru european si democratic este consolidat de toti cei care sunt in pozitii importante in stat.

 

Dan Sultanescu este analist politic, www.infopolitic.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

8 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 noi, 2014
Mugur Ciofaca
Candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, ar câștiga alegerile prezidențiale cu un scor de 55%, învingându-l pe contracandidatul său, liberalul Klaus Iohannis, care ar obține 45 de procente în cel de-al doilea tur al prezidențialelor, arată un sondaj CSCI realizat pe 5 noiembrie.

Potrivit aceluiaşi sondaj, Victor Ponta conduce şi în topul încrederii, cu 40 de procente, fiind urmat de Klaus Iohannis, cu 30 de procente.

I
17 noi, 2014
Palada Mieunel Probabilistic
Deci ascultati la mosul probabilistic: pot sa puna politrucii lui Iohannis jde mii de poze cu periuta de dinti in mina, tot degeaba. Sint sute de mii de romani care acum, chiar acum, chiar in clipa asta, cind voi cititi aceste rinduri ale nemernicului guvernamental, intra in sectiile de votare sa dea cu stampila sa scapam de Basescu si de minionul sau, Iohannis.

Acum. Chiar acum. In tara.

Relax. Luati cu alcool. Mars la vot sa va treaca emotiile.

Pufosilor..."
17 noi, 2014
cantautor
"Aveti rabdare. Tineti-va cumpatul. Se joaca pina la capat. Masuratorile probabilistice spun: pe acolo, prin preajma lui 50%. Si aia care il dau pe VP cistigator (adica Sociopol si CSCI), si aia care il dau pe KI cistigator (CURS / Avangarde, respectiv IRES). Orice e posibil. Va fi o noapte lunga. O noapte de vreo 2-3 zile. Cum credeti ca era Basescu in noaptea lui 2009, cind seara toti spuneam ca a cistigat Geoana? La fel si acum. Pina nu zice BEC cea mai foarte finala si cea mai foarte oficiala numaratoare, se joaca pina la ultimul vot. Hai, ca se poate!", a scris Mirel Palada pe pagina sa de Facebook.
17 noi, 2014
WC Tudor(aliat al tanarului Ponta)
O victorie a lui Victor Ponta ar consemna o validare a guvernarii din ultimii doi ani ....................................................
La RTV si A3 Ponta a castigat alegerile
s-a validat
14 noi, 2014
cantautor
ai reusit sa nu depinzi de stat
depinzi doar de banii lui Ponta
ti s-a implinit visul
17 noi, 2014
cantautor
Romania TV/CSCI: Victor Ponta - 50,72%, Klaus Iohannis - 49,28%!!!!!!!!!!!!!!!!!!
profesionalism!!!!!!!!!!!!!!!!!
adio,Dle Sultanescu........
17 noi, 2014
cantautor
Palada+Sultanescu.....(Pacala si Tandala)
EXIT-POLL SOCIOPOL, REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Rezultatul este foarte strâns. Victor Ponta a obţinut 50,5%, iar Klaus Iohannis 49,5%!!!!!!!!!!!!!!!!!
Palada.....minunata persoana,minunat rezultat....profesionalism.
sociomilogi............

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ