BĂSESCU scapă! CSM nu sesizează Inspecţia Judiciară în conflictul dintre Băsescu şi procurorul general

| 19 mar, 13:12

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis după suplimentarea ordinii de zi, să nu sesizeze Inspecția Judiciară privind declarațiile fostului președinte Traian Băsescu în cazul procurorului general Tiberiu Nițu.

Ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii a început joi cu discuții aprinse pe tema solicitării judecătorului Horațius Dumbravă de a fi suplimentată ordinea de zi cu oportunitatea sesizării Inspecției Judiciare privind declarațiile fostului președinte Traian Băsescu la adresa procurorului general Tiberiu Nițu.

Înainte de începerea ședinței, Dumbravă a cerut suplimentarea ordinii de zi cu acest aspect, însă șefa Instanței Supreme, Livia Stanciu, s-a opus pe motiv că membrii CSM trebuie să cunoască din timp conținutul unui material care urmează să fie discutat și votat.

"Nu am nimic împotrivă dacă doriți să ne întrunim în cursul zilei de mâine, din nou, în plenul CSM. (...) Cred că se impune ca lucrurile scrise de colegul nostru să fie lecturate, citite, analizate de fiecare dintre noi ca să nu dăm impresia, cum am văzut că s-a mai spus în spațiul public despre diverse hotărâri ale judecătorilor că sunt doar confirmatori de acte de sesizare. Datorită acestui considerent, poziția mea de astăzi este, și nu numai de astăzi, poziția viitoare, de a mă opune solicitărilor de suplimentare a ordinii de zi atâta timp cât într-un interval rezonabil de timp nu ne sunt aduse la cunoștință aceste materiale pentru a ne prezenta un punct de vedere argumentat", a afirmat Stanciu.

În replică, Dumbravă s-a declarat surprins de poziția președintelui ÎCCJ.

"Eu nu cer să avem punct de vedere, să analizăm propoziție cu propoziție ce a spus unul sau altul dintre politicieni, ci să parcurgem acest traseu legal pe care îl prevede art. 74 alin. 1 din Legea 317/2004. De altfel, Comisia Europeană a spus de multe ori și a și lăudat anul acesta că a crescut capacitatea de reacție a CSM, iar din acest punct de vedere cred că am putea avea și noi o capacitate de reacție mai rapidă la astfel de situații oarecum jenante pentru justiție aduse de diverși", a arătat Dumbravă.

Citeşte şi: TRAIAN BASESCU provoacă scandal între INSTITUŢII. CE se întâmplă cu dosarul de şantaj al fostului preşedinte

Judecătorul Adrian Bordea, fostul șef al CSM, a afirmat că este bine ca membrii să își păstreze echilibrul și Consiliul să aibă reacții eficiente.

"Mi se pare într-adevăr că solicitarea este întemeiată, dar sub aspectul punerii pe ordinea de zi nu al punerii în orice condiții și votării unor materiale pe care trebuie să le citim cu două — trei minute înainte", a completat șefa ÎCCJ.

În discuții a intervenit și judecătorul Mircea Aron, care a susținut că au mai fost cereri de suplimentare a ordinii de zi în dimineața ședinței.

"Nu am avut până acum probleme deosebite. Dacă ar fi nevoie să mai stăm să ne gândim la chestiuni dacă este nevoie sau nu, asta se rezolvă dintr-o dată. Nu este foarte greu să lecturezi o jumătate de pagină și să îți dai seama despre ce este vorba. (...) Eu nu cred că trebuie să fim nervoși în situația de astăzi și trebuie să procedăm ca de obicei. (...) Este foarte bine ca acela care simte nevoia să spună ceva într-un plen, care simte nevoia să suplimentăm ordinea de zi, să dăm curs acestei propuneri, pentru că nimeni nu este mai presus unul de altul aici", a menționat el.

Judecătorul Norel Popescu a subliniat că, în calitate de magistrat și în principal de membru în CSM, are obligația legală de a urmări declarațiile publice ale politicienilor care par a fi un atac la independența justiției. El a spus că se primesc pe mail aceste declarații din spațiul public, arătând că declarația lui Băsescu din urmă cu trei zile nu s-a oprit acolo, ci fostul șef al statului a continuat afirmațiile.

Citeşte şi: Emil Hurezeanu: Traian Băsescu a făcut afirmaţii aberant de periculoase

"Cred că ar fi nimerit ca astăzi pe ordinea de zi să se suplimenteze pentru ca IJ să verifice nu numai declarația din 16 martie, ci și pe cele din 17 martie și ulterioare, care par a fi totuși un atac la independență", a susținut Popescu.

"Ce v-a împiedicat—, pentru că spuneți că obligația membrilor este ca zilnic să primească informații și este corect de la Biroul de informare publică de la CSM—, dacă declarațiile au fost făcute, punctul de început, în urmă cu trei zile, să întocmiți un material, (...) să îl puneți la dispoziția celorlalți membri CSM, care pe lângă activitatea din plen mai au alte zeci de activități, (...) astfel încât din eleganță, din respect, să ia cunoștință din timp de conținutul unor astfel de materiale?", a întrebat Stanciu, precizând totodată că nu a cerut blocarea discutării acestei situații.

Norel Popescu a răspuns că a crezut că se vor opri aceste declarații.

Președintele CSM, Marius Tudose, a mărturisit că nu se aștepta la o ședință "furtunoasă" și că luni, când a citit materialul, a considerat că este o chestiune de apărare a reputației și ține de atributul demnității persoanei respective și nu neapărat să "sară CSM". Tudose a adăugat că această problemă cu suplimentarea poate fi decisă de fiecare, cum a fost și până în acest moment.

El l-a întrebat pe procurorul general al României, Tiberiu Nițu, dacă are vreo poziție și dacă a considerat că prin acele declarații i-a afectat independența. Șeful Ministerului Public a cerut doar să îi fie permis să obțină discul cu înregistrarea ședinței.

Citeşte şi: Băsescu trebuie ARESTAT! Cine a decis asta

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ