Ce cred liberalii despre proiectul politic al lui Călin Popescu Tăriceanu

| 27 feb, 2014

Liberalii din teritoriu au comentat, joi, demisia din PNL a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu şi anunţul acestuia despre înfiinţarea unei noi formaţiuni politice şi o eventuală candidatură la alegerile prezidenţiale.

Liderul PNL Constanţa: Gestul lui Tăriceanu este regretabil; PSD nu îl va sprijini până la capăt

Liderul PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, consideră "regretabil" gestul lui Călin Popescu Tăriceanu de a părăsi PNL, el spunând că acesta nu va mai putea să construiască un partid "aşa cum a avut" şi că PSD nu îl va sprijini până la capăt şi "îl va lăsa din braţe" înaintea prezidenţialelor.

Deputatul Gheorghe Dragomir a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că este convins că fostul preşedinte al PNL nu va face carieră la formaţiunea politică pe care vrea să o înfiinţeze şi că acesta va fi dezamăgit pentru că "nu va putea să construiască un partid aşa cum a avut".

"Este regretabil, mai ales că este vorba despre o persoană care s-a bucurat în decursul timpului de simpatia şi susţinerea multor colegi, inclusiv a filialei noastre, i-am fost foarte apropiaţi. E regretabil că un om de o asemenea valoare, trecut prin atâtea funcţii importante, cu atâta istorie în partid, să poată să plece aşa peste noapte la un nou partid unde sunt convins că nu va face carieră politică. Nu va putea să construiască un partid aşa cum a avut şi în care a fost ani de zile şi cred că va fi şi mai dezamăgit decât în ziua în care a plecat", a afirmat Gheorghe Dragomir.

Liderul PNL Constanţa consideră că Tăriceanu l-ar putea încurca pe Crin Antonescu în cursa prezidenţială doar dacă va avea susţinerea PSD, însă acest lucru nu se va întâmpla pentru că social-democraţii nu îl vor sprijini până la capăt.

"Dacă tot PSD-ul şi ceilalţi sateliţi vor ţine cu tot dinadinsul să-l susţină, atunci se joacă, sigur. Dar m-aş mira. Mie mi-e teamă că este din nou un joc al PSD de a-i promite, cum i s-a promis şi lui Crin Antonescu, că va fi susţinut şi atunci când îi va fi lumea mai dragă o să-l lase din braţe. Şi atunci o să rămână să candideze de unul singur, poate-poate va rupe procente din partea lui Crin Antonescu. Dar va fi un tur doi, nu cred că se va alege preşedintele din primul tur şi atunci Crin Antonescu în turul doi va câştiga", a afirmat deputatul Gheorghe Dragomir.

El mai susţine că nu vor exista plecări masive din PNL către partidul lui Tăriceanu, dar nu exclude să apară unele "cazuri izolate".

La rândul său, deputatul liberal de Constanţa Mihai Lupu consideră că Tăriceanu ar fi trebuit să rămână în PNL şi "să pună umărul" la proiectul partidului.

"Când un om pleacă după 24 de ani din partid ori are o frustare ori are alte interese. Bănuiesc că interesul manifestat de a candida la Preşedinţie l-a mânat să facă aceste compromisuri. Dar nu are nicio şansă în cursa prezidenţială. Domnul Tăriceanu a fost apreciat în perioada în care a fost preşedinte şi a fost susţinut de PNL. Acum, ar fi trebuit să pună umărul să susţină acest partid în proiectul pe care îl avem. Majoritatea colegilor ne gândim că a fost un moment în care domnul Tăriceanu trebuia să fie alături de partid, nu să plece din partid. Nici un membru PNL nu l-ar urma în demersul său, nu e nimeni de acord cu acest lucru", a spus deputatul Mihai Lupu.

Liderul PNL Suceava: Tăriceanu îşi urmează agenda personală. Se dovedeşte că PSD îşi face treaba bine

Preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, afirmă că fostul preşedinte al partidului Călin Popescu Tăriceanu a considerat mai importantă agenda personală decât cea a PNL, el precizând că nu are semnale că liberali suceveni îl vor urma în noul partid pe care îl înfiinţează.

Băişanu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că PNL are o problemă pentru că unul dintre simbolurile partidului, Călin Popescu Tăriceanu, a părăsit partidul.

"Unul dintre simbolurile PNL a hotărât că e mai importantă agenda personală decât cea a PNL. Tăriceanu a făcut o greşeală faţă de PNL, care l-a consacrat, dar fiecare a dreptul să-şi aleagă singur drumul", a spus liderul PNL Suceava.

Băişanu a apreciat că se dovedeşte că PSD îşi face treaba foarte bine şi a găsit câţiva nemulţumiţi pe care vrea "să-i monteze" în Guvern pentru a arăta că USL nu s-a desfiinţat.

"Asistăm la un vodevil de genul celui făcut de Traian Băsescu cu menţinerea lui Predoiu în Guvernul Boc", a afirmat liderul PNL Suceava.

El a mai spus că nu are semnale că sunt liberali suceveni care să îl urmeze pe Călin Popescu Tăriceanu în proiectul de înfiinţare a unui nou partid.

Totodată, Băişanu a spus că Biroul Permanent Teritorial al PNL Suceava, întrunit miercuri seară, a decis să nu facă alianţe nici cu PSD, nici cu PDL în consiliile locale şi în Consiliul Judeţean Suceava, iar în ceea ce îi priveşte pe directorii instituţiilor descentralizate sprijiniţi de PNL, aceştia se pun la dispoziţie să fie înlocuiţi de noul guvern.

Liderul PNL Suceava a mai spus că PNL are posibilitatea schimbării majorităţii în 70 la sută din cele 114 localităţi din judeţ, dar că a stabilit să nu strice echilibrul deja format.

"Îl anunţ pe fostul meu partener Cătălin Nechifor că a ajuns preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi cu sprijinul meu şi al PNL”, a mai declarat Băişanu, care a subliniat că nu va schimba majoritatea din CJ Suceava pentru a arăta că PNL are "caracter şi demnitate".

Preşedintele PNL Suceava a mai spus că în CJ Suceava şi în consiliile locale liberalii nu vor vota pe bază de găşti şi că nu vor face alianţe cu PSD sau PDL.

Liderul PNL Gorj: Tăriceanu face cea mai mare prostie. Nu îl va urma nimeni, e de râs ce vrea el

Liderul PNL Gorj, senatorul Dian Popescu, apreciază că decizia fostului premier Călin Popescu Tăriceanu de a înfiinţa un nou partid liberal reprezintă "cea mai mare prostie" pe care acesta o putea face, apreciind că nu îl va urma nimeni în noua formaţiune.

Senatorul Dian Popescu a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că nu are informaţii că vreun coleg de-al său din organizaţie ar fi interesat de proiectul lui Tăriceanu de înfiinţare a unui nou partid.

"E o prostie. Cea mai mare prostie a lui. Va vedea că nu îl va urma nimeni pentru că e de râs ceea ce vrea el să facă. Acest proiect se va stinge, nu se va materializa pentru că nu are nicio valoare, în ciuda sprijinului de care beneficiază din partea unor politicieni ai momentului", a afirmat liderul PNL Gorj.

PNL Alba: Înfiinţarea formaţiunii lui Tăriceanu, premeditată şi făcută sub îndrumarea lui Ponta

Vicepreşedintele PNL Alba Florin Roman afirmă că înfiinţarea formaţiunii lui Tăriceanu a fost premeditată şi făcută "sub îndrumarea lui Ponta", el susţinând că la o întâlnire cu UDMR premierul le-ar fi spus acestora că înainte de europarlamentare se rupe USL, iar Tăriceanu va încerca "spargerea" PNL

Florin Roman, care este liderul PNL Alba Iulia şi vicepreşedinte al filialei judeţene, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că înfiinţarea Partidului Reformator Liberal s-a făcut sub directa îndrumare a lui Victor Ponta şi a fost premeditată.

El a spus că are informaţii că, din luna ianuarie, PSD ar fi început discuţiile cu UDMR şi de atunci i-ar fi informat pe liderii Uniunii despre faptul că Tăriceanu ar urma să încerce spargerea PNL.

"Înfiinţarea noului Partid Reformator Liberal s-a făcut sub directa îndrumare a premierului Victor Ponta. În luna ianuarie, la întâlnirea cu reprezentanţii UDMR, premierul Ponta i-a informat pe cei de la UDMR că înainte de europarlamentare urmează spargerea USL, s-a făcut invitaţia UDMR de a intra la guvernare şi s-a discutat despre înfiinţarea noului partid liberal. Domnul Ponta i-a informat că domnul Tăriceanu va încerca spargerea PNL, dar şi a PDL prin atragerea în noul partid a unui număr mare de parlamentari, care vor asigura sprijin parlamentar pentru USD în Parlament", a spus Roman.

Florin Roman a adăugat că, prin gestul său, Călin Popescu Tăriceanu îşi încheie "jenant" cariera politică, susţinând că din Alba nu îl va urma niciun liberal reprezentativ, însă probabil că vor fi şi "unii ciolănari".

"Domnul Tăriceanu îşi încheie jenant cariera politică şi dă o lovitură sub centură nu numai PNL, care l-a pus prim-ministru, ci şi liberalilor. Noi, cei din Alba, l-am susţinut pe domnul Tăriceanu la ultima candidatură. Din acest motiv şi dezamăgirea este foarte mare. Vă spun însă că niciun liberal reprezentativ din Alba nu-l urmează pe domnul Tăriceanu. Probabil vor fi şi unii ciolănari, dar nu sunt liberali reprezentativi", a spus Roman.

Motreanu: Tăriceanu dezamăgeşte precum foştii lideri liberali Stoica şi Stolojan

Vicepreşedinte PNL Dan Motreanu consideră că, începând de miercuri, Călin Popescu Tăriceanu "face parte din rândul foştilor preşedinţi de partid care au dezamăgit", alegând să acţioneze împotriva PNL "tocmai atunci când partidul putea să devină, pe termen lung, cel mai important partid de dreapta".

"Oricât am încercat să găsesc o explicaţie pentru lupta pe care domnul Tăriceanu a început-o împotriva partidului pe care l-a condus atâţia ani şi a oamenilor care i-au stat alături sub sigla PNL, nu am reuşit", spune Motreanu, într-o declaraţie de presă remisă joi de PNL.

Dan Motreanu menţionează că acţiunile lui Tăriceanu din ultimele 24 de ore "reprezintă o dezamăgire personală", ţinând cont că a lucrat atâta vreme împreună cu acesta.

"Demisia sa din PNL, negocierile cu premierul Ponta şi PSD, după decizia celui mai important for de conducere al PNL, şi înfiinţarea unui partid pe care-l revendică drept liberal, nu-l diferenţiază în niciun fel, din păcate, pe domnul Tăriceanu de Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica. Astfel, domnul Tăriceanu face parte, începând de ieri, din rândul foştilor preşedinţi de partid care au dezamăgit, care au ales să acţioneze împotriva PNL tocmai atunci când partidul putea să devină, pe termen lung, cel mai important partid de dreapta din România, care să se opună stângii. Acum, suntem din nou în postura de a merge singuri fără să atârnăm în alianţe din care simţim că nu mai facem parte pentru că nu sunt respectate angajamentele asumate pentru care cetăţenii ne-au votat şi fără a face compromisuri doctrinare. Domnul Tăriceanu a ales însă alt drum", mai susţine Motreanu.

Vicepreşedintele PNL mai spune în declaraţia de presă că face un apel la membrii PNL "să rămână uniţi acum când liberalismul din România şi dreapta românească trebuie să reziste şi să confirme aşteptările cetăţenilor".

"Sunt convins că acest demers nu va fi susţinut de membrii şi simpatizanţii partidului şi fac un apel la domnul Tăriceanu să pună capăt acestui proiect sortit din start eşecului şi să-şi arate aceeaşi disponibilitate pentru dialog intern, cum a manifestat-o faţă de Victor Ponta şi PSD", conchide Motreanu.

Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat, miercuri, demisia din PNL.

Tăriceanu a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că USL trebuie să continue, că va anunţa joi înfiinţarea unei noi formaţiuni liberale, care se va numi Partidul Reformator Liberal, şi că este interesat să candideze la Preşedinţie, fiind convins că îl va învinge la prezidenţiale pe Crin Antonescu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ