Comisarul european – test de om de stat pentru Klaus Iohannis

| 11 sep, 2014

Nominalizarea comisarului european ar fi trebuit să reprezinte unul dintre acele momente în care interesul naţional să prevaleze în faţa intereselor personale sau de partizanat politic. Şi totuşi, nu a fost nici de această dată aşa.

Preşedintele Traian Băsescu alături de liderii ACL Klaus Iohannis şi Vasile Blaga au încercat din răsputeri să saboteze propunerea României pentru funcţia de comisar european, tripleta Iohannis-Blaga-Băsescu criticând vehement nominalizarea Corinei Creţu de către premierul Victor Ponta. Mai mult, liderii ACL au acţionat la indicaţiile preşedintelui şi au trimis o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker cât şi preşedintelui PPE, Joseph Daul, prin care au încercat să arate că nominalizarea lui Creţu a fost făcută prin încălcarea legii, întrucât aceasta nu ar fi fost audiată în Parlamentul României. Blaga şi Iohannis au explicat în scrisoare faptul că audierea ar fi trebuit să aibă loc înainte de transmiterea nominalizărilor către Comisia Europeană şi nu ulterior, aşa cum a anunţat premierul Victor Ponta că se va întâmplă.

În final, adevăratul partener de dialog pentru liderii europeni s-a dovedit a fi premierul Victor Ponta, istericalele domnilor Băsescu, Blaga şi Iohannis fiind puse între paranteze de cei de la Bruxelles. Acest lucru a fost confirmat de anunţul făcut de preşedintele ales al CE, Jean Claude Juncker, care a desemnat-o ieri pe Corina Creţu în în postul de comisar european pentru Politică Regională, unul din cele mai importante portofolii existente, veste care reprezintă o adevărată reuşită pentru România.

Citeşte şi: România devine unul din cele mai puternice state în Comisia Europeană

Primul-ministru a salutat anunţul făcut de preşedintele Comisiei Europene, afirmând că portofoliul obţinut pentru Corina Creţu este o recunoaştere a faptului că vocea României contează pe plan european. De asemenea, premierul le-a cerut lui Vasile Blaga şi Klaus Iohannis să retragă scrisoarea trimisă preşedintelui CE săptămâna trecută, făcând totodată un apel către toţi europarlamentarii români, indiferent de familia politică din care fac parte, pentru a acorda sprijin noului comisar european, Corina Creţu.

“Îmi exprim speranţa că domnii preşedinţi Blaga şi Iohannis să retragă acea scrisoare prin care contestau numirea comisarului român, ar fi un gest de responsabilitate politică”, a declarat Victor Ponta.

Dar cum responsabilitatea politică nu a fost nicioadata punctul forte al PDL-iştilor sau al lui Traian Băsescu, nici în cazul lui Klaus Iohannis nu pare a fi vorba de aşa ceva. După ce a acţionat în mod iresponsabil la comanda lui Băsescu, Iohannis persistă şi susţine, cel puţin acum, în primă fază, că nu va retrage scrisorile trimise lui Juncker şi Daul.

“Nu, nu avem de gând un asemenea demers”, a răspuns Klaus Iohannis.

Iată că, deşi mulţi îl vedeau că o mare speranţă, primarul Sibiului dezamăgeşte cu fiecare ocazie. Ca om de stat, Iohannis a picat testul cu brio.

Citeşte şi: Iohannis către Ponta: Vom arăta la validarea Corinei Creţu în funcţie că ştim care ne e interesul naţional

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ