Congres PNL. PNL a ales în Congres alianţa cu Băsescu

| 30 iun, 2014

Congres PNL. Sâmbătă a fost cea mai importantă zi a congresului PNL, ce trebuia să tranșeze din foarte multe puncte de vedere viitorul partidului.

Congres PNL. Decizii precum alegerea conducerii partidului, aprobarea trecerii de la ALDE la PPE, fuziunea PNL PDL și nominalizarea noului prezidențiabil al partidului au reprezentat interes nu doar pentru membrii PNL, ci şi pentru întreaga opinie publică din România.

Dacă până acum o săptămână toate aceste decizii păreau deja luate, surpriza cea mare a constituit-o ieşirea la rampă a lui Crin Antonescu, care, cel puţin pentru moment, a reuşit să împiedice nominalizarea lui Klaus Iohannis în postura de candidat la prezidenţiale al PNL. În schimb, alegerea edilului sibian în fruntea partidului nu a mirat pe nimeni, la fel cum în ultimele săptămâni devenise aproape cunoscută lista celor 31 de vicepreşedinţi aleşi în final de congres.

Citeşte şi: Stroe: Congresul PNL, de prost gust. Partidul lui Tăriceanu va întruchipa liberalismul

Candidaţi preşedinţie 2014. Iniţial, Iohannis militase pentru o înjumătăţire a numărului de vicepreşedinţi liberali, însă, în final, a cedat presiunii baronilor locali interesaţi să îşi crească influenţa la nivel central. Astfel, dacă ne uităm la lista de vicepreşedinţi nou-aleşi, vedem rezultatul negocierilor dintre Klaus Iohannis, Teodor Antanasiu, care are influenţă în majortiatea filialelor PNL din Transilvania, şi Marian Petrache, care este liderul neoficial al organizaţiilor din sud. În acelaşi timp, cel mai mult au avut de pierdut din punctul de vedere al influenţei filialele din Moldova, care au fost întotdeauna percepute ca fiefuri ale apropiaţilor lui Crin Antonescu.

De asemenea, un alt lucru semnificativ în legătură cu noua conducere a PNL este cum, printre cei 31 de vicepreşedinţi, se găsesc foarte puţini oameni care în urmă cu trei ani au jucat roluri importante în negocierile ce au dus la formarea USL. În paralel, au fost promovaţi politicieni precum Nini Săpunaru, care au fost întotdeauna critici la adresa Uniunii. Din acest punct de vedere, cel mai important exemplu este cel al lui Marian Petrache, care la propunerea lui Iohannis va ajunge cel mai probabil secretar general al partidului. Pentru cei care nu îşi mai amintesc, înainte de ruperea USL, Petrache s-a aflat în centrul unui scandal deoarece la nivel local rupsese de facto alianţa cu PSD şi construise o majoritate alături de PDL.

Citeşte şi: Candidatul PNL la prezidenţiale va fi desemnat în două săptămâni

Toate aceste date vin să completeze propriul trecut politic al lui Klaus Iohannis, care în timpul alegerilor din 2012 nici măcar nu făcea parte din USL. El a fost adus în PNL la începutul lui 2013 şi, prin derogare, a fost înscăunat instantaneu în funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL, poziţie abolită între timp de noul statut al partidului. De atunci, edilul sibian a fost împins în faţă, el fiind principalul negociator al PNL când a venit vorba de descentralizare, dar şi de presupusa remaniere guvernamentală ce a dus la ruperea USL.

La fel ca şi cariera majorităţii celorlalţi lideri nou aleşi ai PNL, parcursul Klaus Iohannis are foarte puţin de a face cu proiectele şi viziunea politică susţinute de USL. În schimb, noua conducere liberală pare dispusă să capituleze tradiţia şi istoria partidului în faţa oamenilor loiali lui Traian Băsescu, şeful statului pregătindu-se, mai mult sau mai puţin pe faţă, să se auto-poziţioneze în fruntea dreptei unite în numele căreia Iohannis depune atâtea eforturi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 iul, 2014
sara
Mai onorabila e apropierea de Basescu decat de Ponta. Sau vrei sa insinuezi ca PSD-ul este un partid superior PDL-ului sau PNL-ului ? Inca nu ai ajuns sa vezi realitatea asa cum e ea ? Ca TOATE aceste partide nu sunt decat niste gasti ca au distrus si au pradat tot pe ce-au pus mana . Vezi deosebiri fundamentale intre circarii pusi in fruntea partidelor ? Nu, nu vezi nimic , traiesti in lumea ta indestulata si faci analiza de doi lei.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ