Despre declaraţii. Unii au dreptul, alţii nu

| 09 sep, 2014

Într-o intervenţie la postul de televiziune Antena 3, în week-end-ul recent încheiat, Victor Ponta califica în termeni foarte duri ceea ce a însemnat pentru România regimul Băsescu din ultimii 10 ani. "Cred că efectele asupra societății românești lăsate de cei 10 ani de regim Traian Basescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania", a sunat declaraţia primului ministru.

Într-adevăr, poate că Victor Ponta a exagerat puţin, însă a apelat la o comparaţie atât de dură pentru a prezenta într-o manieră plastică modul în care arată ţara după ce Traian Băsescu a ridicat conflictul la rang de politică de stat, a învrăjbit românii împotriva românilor şi i-a adus în pragul sărăciei cu măsuri iraţionale de austeritate. Ca la un semn însă, declaraţia lui Victor Ponta a declanşat un adevărat jihad mediatic, premierul fiind luat la ţintă atât de liderii Opoziţiei în frunte cu şeful statului, cât şi de mass-media aservită Cotroceniului.

Mai întâi, declaraţia lui Victor Ponta a fost criticată de Traian Băsescu. "Este o declarație care aduce grave prejudicii statului român și credibilității României, fiind făcută de prim-ministru, și vreau să știți exact de ce protestez", a spus șeful statului la Palatul Cotroceni.

Pe aceeaşi linie s-a situat şi Klaus Iohannis, într-un registru ceva mai acuzativ. “Declaraţia care s-a făcut comparând ultimii zece ani din România cu o perioadă extrem de nefericită din istoria Germaniei este una inadmisibilă. În orice ţară europeană, un politician care ar fi făcut o astfel de afirmaţie trebuia să plece. E inadmisibil să foloseşti ororile nazismului într-o comparaţie cu ce se întâmplă în România astăzi. E o jignire pentru români şi este, evident, o jignire pentru cei care au votat la ultimele alegeri”, a subliniat edilul Sibiului.

Şi ca şi cum nu era suficient, în capcana manipulării de la Cotroceni a fost atras şi preşedintele PPE, Joseph Daul. “Remarcile făcute ieri de Victor Ponta sunt ingrijoratoare. Este cu adevărat scandalos ca un prim-ministru al unei țări UE să compare președintele țării sale cu naziști”, a punctat liderul PPE.

Citeşte şi: Traian Băsescu, despre comparaţia cu regimul nazist: Declaraţia lui Ponta aduce grave prejudicii statului român

Tipul acesta de reacţii este însă condamnabil din alt motiv. În timp ce comparaţiile între PSD şi comunism venite din zona liderilor Dreptei sunt practic la ordinea zilei şi nimeni nu se sesizează. Fiindcă, în fond, analogiile cu comunismul pe care le proferează politicienii de dreapta au acelaşi efect – demonetizează ororile pe care mulţi le-au îndurat în timpul acestui regim de tristă amintire. În schimb, atunci când regimul Băsescu este asemuit cu nazismul, o întreagă armată de politicieni şi jurnalişti se înghesuie să condamne declaraţia, ceea ce dovedeşte fără echivoc dublul standard cu care se operează în spaţiul public autohton.

Conculuzia este cât se poate de simplă – demagogia este în floare în România, iar contextul electoral nu face decât să o amplifice. Cum liderii Dreptei nu au un proiect de ţară credibil cu care să vină în faţa cetăţenilor, se marşează în continuare pe discreditarea cu orice chip a premierului Ponta, favoritul românilor în cursa prezidenţială. Numai că populaţia s-a săturat de gargară ieftină şi analizează mult mai atent situaţia înainte de a încredinţa votul unui candidat sau altuia. Iar dacă ne uităm la fapte, câştigătorul de necontestat este Victor Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ