DNA a ajuns și la cele sfinte. Anchetă la IMPERIUL imobiliar al Bisericii Romano-Catolice din Ardeal

| 24 mar, 21:53

Direcția Națională Anticorupție a declanșat o anchetă fără precedent în România. Procurorii DNA au luat în vizor retrocedările de imobile și terenuri de care a beneficiat în ultimii 20 de ani Biserica Romano-Catolică în Transilvania. Ancheta a fost declanșată de DNA Alba și vizează mai multe județe din Ardeal.

În urma acestor retrocedări, Biserica Romano-Catolică a ajuns să fie proprietara unui adevărat imperiu imobiliar în toate județele din Transilvania.

Doar din 2004 încoace, Bisericii Romano-Catolice din Satu Mare i-au fost retrocedate 19 clădiri și terenuri, evaluate la multe milioane de euro. Majoritatea clădirilor retrocedate sunt școli sau instituții publice pentru care acum autoritățile locale plătesc acum chirii de sute de mii de euro.

DNA a cerut primăriilor din Satu Mare, Hodod și Medieșu Aurit toate dosarele de retrocedare întocmite în perioada 1995-2013 pentru Biserica Romano-Catolică, fie că vorbim de Episcopie sau de diverse asociații sau ordine catolice.

Printre clădirile care formează imperiul imobiliar Episcopiei Romano-Catolice se află şase spaţii care adăpostesc în prezent unităţi de învăţământ. Este vorba de Grădiniţa Ham Janos, Liceul Ham Janos, Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc, Liceul Unio, Colegiul Naţional Ioan Slavici, Grădiniţa nr.2, respectiv Şcoala de Arte. Lunar, în 2012, Primăria Satu Mare a plătit Episcopiei Romano-Catolice 11.035 lei reprezentând chiria pentru imobilul în care funcţionează Grădiniţa Ham Janos, situat pe strada G.Georgescu nr.12.

Citeşte mai multe pe voceatransilvaniei.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ